Xiaomi Mi Band 4 každodenní společník

Jak dopadl test smart náramku Xiaomi Mi Band 4? Šla bych do něj, nebo za ty peníze nestojí?

Když jsem dostala možnost otestovat produkty od Xiaomi a především chytrý náramek Xiaomi band Mi 4, byla jsem opravdu ráda, protože jsem už nějaký  čas pokukovala po náramcích, jako náhradou za sportovní hodinky. Navíc jsem ho viděla propagovat blogerky na instagramu, jak je úžasný a tak jsem byla ráda, že jsem si mohla udělat vlastní názor a prověřit, jak se bude hodit pro mé oblíbené aktivity.

Pokud se zajímáte trochu o technologii nebo Vás baví youtube videa s recenzemi na mobily, smart watch atp., určitě jste zaznamenali, že v červnu Xiaomi vykopl novou generaci chytrého náramku Band Mi 4. Cena se pohybuje mezi 800 – 1000 kč.

Detailní technické parametry náramku vypisovat nebudu, protože bych jen opakovala. Takže koho zajímají, přikládám odkaz přímo k výrobci. https://xm.cz/xiaomi-mi-band-4.

Každopádně náramek slibuje hromadu funkcí ať už je to oznámení notifikací, zpráv, přes počasí, hudbu až k záznamu sportovních aktivit a měření srdečního tepu. Zda všechny funkce využijete je už na Vás. Já k Mi4 přistupovala jako k náhradě mých sportovních hodinek, které využívám hlavně při běhání, takže mé nároky nebyly nijak vysoké, ale pokud by hodinky uměly něco navíc, co by mi usnadnilo život, tak bych byla ráda.

První dojem

Náramek mi přišel v hezké krabičce, kde součástí balení byl náramek, nabíječka a kdyby nešlo o testovaný produkt, pravděpodobně i návod. Ten ale nebyl nutností, náramek je hodně intuitivní na ovládání, takže jsem se obešla i bez návodu. Spuštění náramku tak zvládnou i lidé co moderní technikou úplně nežijí. Jelikož se jedná o smart náramek je potřeba ho spárovat se svým telefon přes aplikaci Mi. Jak můžete vidět, tu využijete i s dalšími zařízení od značky Xiaomi. Když máte telefon spárovaný, otevře se Vám docela přehledná aplikace, která je v češtině, takže si bez problému nastavíte vše, co chcete v náramku mít. Ať se jedná o pořadí funkcí, budíku, upozornění na zprávy, notifikace, přijaté telefony atd. Dobré by bylo zmínit, že telefon je náramkem spárovaný přes Bluetooth, takže když se nacházíte ve větší vzdálenosti od telefonu, spojení se přeruší a některé funkce tak automaticky přestanou fungovat.

Co jsem využívala a jak mi to fungovalo

Jak už jsem psala výše, náramek jsem chtěla používat hlavně místo sportovních hodinek, které nosím i v běžném životě. Na nic jiného kromě běhu, tedy měření vzdálenosti, rychlost na km, čas a když je nálada, tak i tepovku je nevyužívám. Takže splnění mých očekávání by nemělo být tak těžké.

Zprávy a upozornění

Nechala jsem si upozornění jen na zprávy, protože představa, že mi bude pořád vibrovat ruka z notifikacích nebo hovorů, které mám ztišené i v telefonu, byla děsivá. Oznámení fungovala na jedničku, až na ty diakritiku. Docela dobře mi fungovaly příchozí zprávy při platbách v internetovém bankovnictví. Náramek na rozdíl od aplikace zatím nemá podporu českého jazyka. Pro běžné využívání funkcí si nemyslím, že jde o něco zásadního, protože jsou na display jednak ikonky a taky jednoduché pojmy. Zato v sms natož ve zprávách z whatsapp to už moc čitelné není, zvláště když se někdo rozvášní s háčky. Ještě mi trochu vadilo, že jak je display úzký, tak i zprávy se čtou, tak trochu zvláštně a za sebe si umím představit, že tuhle funkci klidně nechám telefonu. A pro ty, co se bez této funkce neobejdou existuje aplikace tools&amazfit, která problém s diakritikou vyřeší.

Budík a měření kvality spánku

Tady asi záleží na každém, jak má lehký spánek, ale i obyčejný budík se pro mě stal skvělou funkcí. Budík je skrze vibrace a můžu říct, že tahle možnost patří mezi hodně příjemný způsob buzení. Samozřejmostí je možnost buzení odložit a nebo si naplánovat více za sebou. Možná někoho překvapí, že jsem spala s náramkem, ale na rozdíl od hodinek mi na ruce v noci nevadil. Takže večerní rutina byla ztlumit jas, ráno jsem se probudila a mrkla rovnou na měření kvality svého spánku. O kvalitě měření je možné polemizovat, ale z dlouhodobého hlediska určitě můžete vypozorovat kolik hodin spíte a možná vypozorovat i tu kvalitu spánku. Každopádně berte tuhle funkci s nadhledem.

Krokoměr, upozornění na sedavost a display hodinek

Tyhle funkce patřily mezi hodně oblíbené. Jelikož se snažím být aktivní i když někdy v kanceláři trávím na zadku víc času, než bych chtěla, měla jsem (jak jinak ) denní cíl 10 000 kroků. A údivů nebylo málo. Jednak z důvodu, kolik kroků člověk ujde běžným popocházením. A naopak, kdy se cítí znaven z celodenní práce, podívá se na hodinky a zjistí, že má jen 5500.  Našla jsem si osobní řešení: Ráno jsem si šla zaběhat 5km a bylo 70% splněno.

Upozornění na sedavost je už jen taková třešnička na dortu. Opět si zde můžete nastavit interval „buzerace“ . Já osobně jsem si dala hodinu a nejednou se mi stalo, že signál „zvedni se“ mě překvapil.  A že stačí si skočit pro pití, za kolegou nebo do skladu. Kdo namítá, že je tento interval krátký, tak doporučení lékařů a fyzioterapeutů je pro lidi se sedavým zaměstnáním jednoznačné. Je třeba se protáhnout, srovnat záda, krční páteř. Takže i když se jedná o jednoduchou funkci, za mě palec nahoru.

Když jsme u toho běžného využívání, musím říct, že jako všichni, kdo náramek testovali, tak i já musím pět ódy na display. Ten je opravdu povedený, samozřejmostí je nastavení jasu, ale co mě opravdu pobavilo byla možnost vybrat si z velké škály ciferníků. Je pravda, že spousty z nich jsou vzhledově docela úlet, ale měnit je podle nálady má taky něco do sebe. Za sebe jsem ocenila i možnost nastavení rozsvícení display a to nejen dotykem, ale  i při otočení zápěstím.

display náramku

Ovládání hudby

Byla jsem trochu skeptická k množství funkcí, a to se týkalo také ovládání hudby. Po krátkém seznámení jsem ale všemu přišla na chuť a ocenila to, především v metru, když jsem nemusela vytahovat telefon a mohla jsem si na hodinkách přepnout na svou oblíbenou skladbu. Nutno podoktnou, že jich v telefonu nemám stovky a tak mi klasické posouvání dopředu dozadu nevadilo. Jedná se spíš o takový doplněk, protože i tohle je třeba ta funkce, která se vypne, když se vzdálíte z dosahu svého telefonu.

 

Funkce počasí a měření tepu

Informace o počasí se přetahuje z telefonu a za mě, přesnost předpovědi počasí v telefonu na celý den beru jako hodně obecnou. Druhá funkce, která byla nepřesná, je měření srdečního tepu. Tep je v tomto případě měřen ze zápěstí a na toto téma  už bylo napsáno mnoho článku, měření ze zápěstí prostě není přesné. Navíc je důležité mít náramek pořádně utažen, aby tep snímal. Interval měření si můžete nastavit, ale já tuto funkci v podstatě nevyužívala.

 

Sportovní aktivity

Pokud si chcete jít zasportovat a jen zmáčknout stopky a změřit si čas aktivity, směle do toho a vůbec nic neřešte. Ale jakmile využíváte funkci přes aktivity, tak náramek neukazuje přesné údaje. Čím to je? Aktivity nejsou měřeny GPS signálem, ale 6 osým gyroskopem. Ten pracuje s údaji, které jste zadali do aplikace. Bohužel i když jsem šla sportovat s telefonem, GPS singnál v lese docela hodně vypadával a tudíž Vám rychlost pohybu dá na 0. A protože se jedná o chytrý náramek nikoliv běžecké hodinky, kde si záznam potom můžete vyvolat a údaje dopočítat, ukáže Vám potom i horší výsledek. Abych to měla opravdu  ověřené a nedělala závěr jen ze svého pocitu, vyzkoušela jsem stejnou trasu  projít se svým Garminam a a ještě testovanými fitbit bip a bohužel jsem se nemýlila. Rozdíl byl na 5km necelý jeden kilometr a to už je znát.

porovnání měření náramku oproti hodinkám

Výsledný dojem? Pozitivní, ne, že ne!

Náramek mě příjemně překvapil tím, jak je pohodlný na ruce, a že baterka opravdu vydrží inzerovanou dobu (ta je 20 dní, já měla náramek na 14 dní a kapacita baterii vydržela) ale i některými funkcemi. Na vylepšení se hodně pracuje, protože už v průběhu testovaní se asi 3x updatoval firmware a z diskuzí vím, že co lidem nefungovalo už funguje a celkově se vývojáři snaží  Band Mi 4 vylepšovat. To vše mě přesvědilo, že si náramek pořídím. Jako klasické hodinky k sportovnímu outfitu, s nejlepším budíkem na světě. Na sport, kde si chci nějaké parametry poměřovat a sledovat zlepšení zvolím něco jiného.  A vám, pokud jste aktivní a hledáte hodinky, které  zpříjemní váš životní styl, určitě náramek mohu doporučit.

 

DNK tipy na závěr

K testování jsme měli i hodinky Xiaomi Amazfit bip. Bohužel mě oproti náramku tolik nenadchly. Hlavně mi nesedlo rozlišení display. Zprávy se na nich sice čtou lépe vzhledem k velikosti, ale i tak mi moc k srdci nepřirostli.  Proč je ale zmiňuji je fakt, že sportovní výkony na rozdíl od náramku měřily přesně a jedná se tak o levnou variantu oproti dražší konkurenci. Takže pro začínajcího sportovce ideální. K dostání jsou od necelých 1700,-. 

Katka Polívková