Kateřina Nash je třetí v celkovém hodnocení SP v cyklokrosu!

Finálový závod SP v cyklokrosu přinesl dramatickou podívanou i rozuzlení boje o celkové prvenství v letošním seriálu. To pro sebe vybojovala Nizozemka Annemarie Worst. Katka Nash i přes nepříliš povedený závěr vybojovala 19. místem dostatečný příděl bodů a udržela v celkovém hodnocení parádní třetí příčku!

Nizozemské Hoogerheide obstaralo tradiční vyvrcholení letošního seriálu a snad poprvé ve své historii uvítalo závodníky „jarním“ počasím. Co dodat – příjemných 10 stupňů, žádné extrémní bláto, i když pár míst na trati techniku na kluzku přeci jen prověřilo. A v samotném závěru dokonce rozhodlo závod! 

“Závod byl jak kriterium, opravdu rychlý, bez technických pasáží. Čas na nadechnutí nebyl nikde,” vzkázala česká šampionka Pavla Havlíková.

Na start se postavilo téměř 90 závodnic. A bylo jasné, že závod nabídne dramatickou podívanou, vždyť první dvě cyklokrosařky průběžného pořadí Světového poháru Ceylin Del Carmen Alvarado a Annemarie Worst se měly poprat o celkové vítězství.

A hned úvod závodu se jel pod taktovkou Nizozemek, které nasadily ostré tempo, což mělo za následek natažení celého pelotonu. Přesto se tentokrát nepotvrdilo pravidlo, že kdo špatně odstartuje, nemá šanci na dobrý výsledek. To totiž potvrdily hned dvě závodnice, Lucinda Brand a Evie Richards, které vinou malého počtu bodů ve SP startovaly z prostředka startovního pole, ale ve druhém kole ze šesti již byly na čele.

Na špici závodu vytvořila sedmičlenná skupina, kterou tvořila pětice Nizozemek, včetně skvělé silničářky Lucindy Brand, byla tu i žena v duhovém dresu Belgičanka Sanne Cant a Britka Evie Richards, která měla startovní číslo 36! Velmi aktivně si počínala i Katy Compton, medailistka z předchozího SP, která okamžitě, když tempo závodnic na čele zvolnilo, nastoupila a opět balík rozpohybovala. Sympatická Američanka se tentokrát velkého výsledku nedočkala, potýkala se s technickým problémem, který ji odsunul z předních pozic.

Velké drama se odehrálo až v závěrečném kole, kdy už se jelo absolutně na doraz, bez jakéhokoliv taktizování. Přesně v nájezdu do posledního kola to napálila Brand a za ní se zavěsily Worst a Alvarado. V průběhu okruhu se několikrát prostřídaly, ale na vysoké tempo tlačila zejména ve stoupáních Lucinda Brand. Těsně za náročným výběhem po schodech se Alvarado před Brand dostala, ale o pár vteřin později, v šikmém sjezdu z prvního místa upadla, kolo jí sjelo po stráni o dva metry níž. Paradoxem je, že v naprosto stejném místě ve třetím kole stejně chybovala Lucina Brand. V tu chvíli se naděje Alvarado na zisk vítězství ve SP rozplynula.

Brand zaváhání své krajanky využila a společně s Worst upalovaly do cíle. Lucinda Brand vybojovala zasloužené a v letošní sezóně již třetí vítězství, Annemarie Worst se stala díky bodům za druhé místo celkovou vítězkou letošního světového poháru. Třetí místo získala Belgičanka Cant, pro kterou to bylo první letošní pódium. Ceylin Del Carmen Alvarado nakonec strávila návratem do sedla delší čas s finišovala až jako šestá.

Kateřina Nash tentokrát výborně odstartovala a držela kontakt s nejlepšími. V polovině závodu se ale začala propadat, nakonec si dojela pro devatenácté místo. Přesto vybojovala v celkovém pořadí skvělé třetí místo.

Z dalších českých zástupkyň byla 35. Pavla Havlíková, o 7 míst za ní pak Tereza Švihálková. Umístění v sedmé desítce patřilo mladičké Karolíně Bedrníkové a Nikole Bajgerové.

Výsledky:

1. Lucinda Brand (Niz.) 45:11, 2. Annemarie Worst +3, 3. Sanne Cant (Belg.) +4, 4. Yara Kastelijn (Niz.) +5, 5. Evie Richards (V. Brit.) +10, 6. Ceylin Del Carmen Alvarado (Niz.) +17, 7. Shirin Van Anrooij (Niz.) +26,…19. Kateřina Nash (Česko) +1:14, 35. Pavla Havlíková +2:23,  42. Tereza Švihálková +3:11, 64. Karolína Bedrníková +5:48, 69. Nikola Bajgerová +6:31, Aneta Novotná DNF.

Celkové pořadí SP:

1.Annemarie Worst (Niz.) 495
2.Ceylin Del Carmen Alvarado (Niz. – nejlepší v kategorii žen U23) 480
3. Kateřina Nash (Česko) 430
4. Inge Van der Heijden (Niz.) 388
5. Katherine Compton (USA) 377

40. Pavla Havlíková 102

 

 

 

 

 

Foto: cxmag.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková