Bontrager Rally. Stvořeny pro divokou jízdu na trailech

Chce to klid a nohy….? Když na trailu, tak v dobré botě!

Je čas vyrazit do lesa. Jaro probudilo přírodu, nějaké ty kilometry, co dají nohám trochu síly už máme, tak je příhodný chvíle oprášit i své dovednosti v terénu. A nejlepší je, když se do toho pustíte s nejlepší výbavou. O koupi kola, které znamená velký výdaj, se dnes bavit nebudeme. Ale jak jste na tom s tretrami? Víte, že volnější bota vám ubere na jistotě při jízdě? O chvíli dřív budete ve výjezdech nohu vycvakávat z pedálu, stejné % nejistoty vám naskočí v technickém sjezdu. Zkrátka perfektně padnoucí bota je důležitá nejen kvůli pohodlí.

Máme pro vás tip na nákup, kterým je novinka od Bontrageru. Bikové tretry Rally jsou připraveny pro montáž kufrů pro nášlapné pedály na dva šrouby, kombinují pevnost, současný moderní fit a tuhost „tak akorát“. Kromě jejich popisu přidáme i vlastní zkušenosti z testování.

Bontrager Rally jsou uni sex boty, v nabídce najdete tři barevné kombinace, přičemž námi testovaná černá tretra s bílou podrážkou naplňuje asi nejvíc univerzálnost. Další kombinace je do modra, třetí varianta je pak v zeleno-oranžovém vybarvení. Skvělý je výběr velikostí: dle EU normy od 37 až po 48 cm.

Tretra od Bontrageru má odolný svršek ze syntetické kůže, na boku z vnější i vnitřní strany jsou perforace pro lepší prodyšnost. Kombinuje stahování pomocí tkaniček a pásku na suchý zip. Na pohled i omak pevná bota, oproti enduro speciálkám není vyvýšená na vnitřní straně, k ochraně kotníku.

Na bikové tretře Rally najdeme na špičce i patě oděruodolný materiál, na omak podobný hrubému smirkovému papíru. Špička je pak ještě vyztužená (podrážka s třemi vroubky jemně přesahuje), aby měla ještě vyšší ochranu při akci v terénu. Podobnou ochranu najdeme i na zadní straně boty.

Tretry Bontrager Rally mají skrytou funkci, kterou ocení jezdkyně až v akci a tou je mezipodešev EVA, která má za úkol absorbovat nárazy při jízdě v terénu. Určit %, kolik toho EVA skutečně pobere je obtížné, ale to není ve výsledku důležité. Protože jde primárně o pocit, který z boty zůstane.

Ploché šněrování i dobře tvarovaná očka na tkaničky vše udržují tak, aby se tkaničky nekroutily. Pevný a dostatečně polstrovaný jazyk zabraňuje, abyste při řádném utažení tkaniček na nártu vnímaly otlak.  A naopak proto, aby jazyk zůstal na svém místě, je po stranách  ukotven  pružnou gumou.  Výborným doplněním systému stahování je široký pásek přes nárt, který navýší pocit, že bota na noze pevně sedí.

Plochá podrážka je připravená na montáž kufrů pro nášlapné pedály. Spojení s pedálem bude  díky zapuštění kufru pod úroveň podrážky perfektní. Pod špičkou i patou je vzorek, uzpůsobený na lepší chůzi v terénu, když jste mimo sedlo kola.

Na trailech

Pohledově je bota v přední části pěkně kulatá, nabízí dostatek prostoru pro prsty a to se potvrdilo v praxi tím, že byla pohodlná i po víc, jak třech hodinách jízdy. Nicméně to neznamená, že bych ji zařadila mezi nějak výrazně široké. Celkově pevný pocit dodá možnost stažení páskem právě přes nárt.

Podrážka nabízí hodně vysokou tuhost, úplně dostačující pro všechny terény, kam se na kole vydám. A pocit pohodlí – to bude asi ten moment, kdy přijde je slovu EVO mezipodešev, která lecco utlumí.

I když si v poslední době moc vyjížděk v mokru neužíváme, možnost prověřit botu v terénu po dešti jsem měla. A odolala statečně. Což naznačuje, že při pořádném promočení budou taky asi trochu déle vysychat.

Jediný menší nedostatek, který jsem postřehla bylo podklouzávání tretry na kamenitém, respektive skalnatém povrchu, když jsem šplhala bez kola k místu pro focení. Podrážka má totiž vzorek trochu mělký, jemný a guma by mohla být přilnavější.

Jednoznačně ale převládá pozitivní dojem, bota je hodně pohodlná, velmi odolná, i po mnoha jízdách na ní není znát opotřebení ani na svršku, ani na podrážkách. Pokud hledáte botu s plochou podrážkou, pohodlnou, s všestranným využitím, určitě stojí za pozornost. A nezničí vás ani její cena, která je těsně pod 4 tisíci.

Informace o dostupných barevných variantách a velikostech najdete na lokalizovaných stránkách výrobce trekbikes.com

Katka Polívková