Test sportovních podprsenek. Která je nejlepší?

Různé dispozice, různá očekávání. Jak vybrat tu pravou? 4 zásady, bez kterých se neobejdete….

První patenty na podprsenku byly uděleny již koncem 19. století, jejím předchůdcem byl nepohodlný korzet. Zásluhy za vznik moderní podprsenky je považována Američanka Marie Phelps Jacobová, která ji vyrobila v roce 1913 a v následujícím roce si ji nechala patentovat. Perličkou je, že k objevu se tato dáma dostala zcela náhodně. Když se chystala na newyorský ples, zjistila, že ji korzet prosvítá pod plesovou róbou. Napadlo ji spojit jednu stuhu a dva malé kapesníčky a první podprsenka byla na světě.

Než se na trhu objevila první podprsenka určená pro fyzickou zátěž, musely si ženy docela dlouho počkat. První komerčně dostupná sportovní podprsenka byla “Free Swiming Tennis Bra” (volno-plavecká a tenisová podprsenka), o dva roky později se na pultech objevila tzv. “jockbra”, první propracovaná a vyzkoušená podprsenka na sport.

Od té doby se nabídka rozběhla na plné obrátky, ať už jde o tvar nebo použitý materiál, o barvách nemluvě.

Podprsenka je nedílnou součástí dámského šatníku – a při sportu je nepostradatelná! Díky tomu, že poskytuje oporu a zamezuje pohybu ňader, zvyšuje během pohybu komfort a především pomáhá předcházet bolestem zad.

Měly jsme možnost otestovat 5 různých značek, které mají sportovní podprsenky v nabídce. Dvě těla, různé dispozice, různá očekávání. Podívejte se na výsledky…

4 zásady, bez kterých se neobejdete

Než se pustíme do hodnocení, ještě připomeneme zásady, jak vybrat tu správnou. Protože podle podle studií provedených vědci na Portsmouth University nosí špatnou podprsenku až 70 % žen. Tohle vysoké číslo samozřejmě ovlivnil fakt, že do testování byly zařazeny i klasické podprsenky a dámy, reprezentující běžnou populaci. My jsme přesvědčeny, že pro ryze sportovní segment by to dopadlo mnohem lépe. 

  • Obyčejná podprsenka při sportu neobstojí

Dámská prsa nemají prsa žádnou přirozenou podporu. Nedisponují svalstvem, jedinými nosnými strukturami je kůže a Cooperovy vazy – a ty nejsou natolik silné, aby prsa při sportu držela na svém místě.

Víte, že: v průměru totiž ňadra váží asi půl kilogramu, u obdařenějších dam je to ještě více, což při pohybu znamená pohyb prsou v průměru o 15cm.

  • Pevnost je základ

Kvalitní sportovní podprsenky dokážou při prudkém cvičení snížit pohyb prsou až o polovinu. Bohužel platí, že pokud svým ňadrům neposkytnete adekvátní podporu, jejich rychlejšímu poklesu v budoucnu nezabráníte. Správná podprsenka tak řeší estetický i zdravotní aspekt.

  • Pro různé sporty různé typy

Čím větší je poprsí, tím pevněji by mělo být během pohybu staženo. Roli ovšem hraje i typ sportu, kterému se věnujete. Nejvyšší opora je zapotřebí při dynamických aktivitách jako je běh, tenis nebo moderní crossfit. Zde je vhodný typ podprsenky s pevným nastavitelným obvodem a s tvarovanými košíčky, který drží ňadra pevně na místě.

Druhý typ sportovních podprsenek nemá košíčky a prsa přimkne těsně k tělu. Ty jsou velmi užívané při cyklistice, posilování.

Pro klidové aktivity, jako je jóga nebo turistika stačí i menší úroveň opory. Je na každé ženě, která varianta pro ni bude pohodlnější.

  • Nejen na velikosti záleží

Při výběru dbejte rovněž na materiál, z něhož je spodní prádlo vyrobeno – měl by být nejen pevný, ale také pružný a prodyšný. Kvalitní podprsenky mají perforované díly v místech, kde je vyšší potivost, důkladně propracované střihy, jemné švy, aby nedocházelo k oděru v místech tření. Při výběru (z e-shopu kupujte pouze opravdu vyzkoušené modely a velikosti) si ohlídejte, aby vám košíček opravdu pojmul celé prso, nikde by nemělo být utlačené, vylézat.

6x dvě v akci

Než přistoupíme k samotnému hodnocení, tak zbývá přidat několik upřesnění. K nafocení jsme využily mladší z redakčního dua K+K. O pocity se podělíme obě dvě protože, nebo právě proto, že každá z nás má jiné požadavky (i míry). Káč štíhlá, menší obvod pod prsy, velikost košíčků obvykle B. Kája širší ramena i hrudník, velikost košíčků obvykle C.

Sportovní podprsenka CRAFT Training

Popis: sportovní podprsenka oblíbeného střihu, dvojitý materiál na předním díle, ramínka ukončená do pružných paspulí
Materiál: 84% polyester, 16% elastan
Podpora: nižší až střední
Cena: 790,-

Postřehy z testu:
Káč: tomuto střihu i volbě materiálu není co vytknout. Jde o osobní volbu, co kdo preferuje. Mě tvar sedl dobře, ale mám v oblibě víc pružné podprsenky. Takže u mě vyhrál hned další představený model. Nicméně při sportu (kolo, běh) nebylo co vytknout. Snad jen svlékání ze zpoceného těla….ale to dělá kdejaká další.

Kája: jednoduchý střih, který obvykle sedí. Nicméně dvojí materiál udělal podprsenku méně pružnou, což ale ve výsledku znamená, že komu dobře sedne, bude spokojen s její pevností. Plusem oproti jiným modelům je, že přední strana je vyšší a zabíhá do podpaží, takže jsou prsa dostatečně schovaná.

Sportovní podprsenka Craft Seamless

Popis: Sportovní podprsenka z pružného materiálu, vhodná i jako vrchní top. Díky dobré ventilaci a materiálu Coolmax je vhodná pro vyšší intenzitu pohybu. Všitá široká spodní guma, ventilační perforace pro lepší odvětrání
Materiál: 57% Polyamid, 33% Polyester, 10% Elastan
Podpora: střední
Cena: od 750,-

Postřehy z testu
Káč: tahle podprsenka na mě udělala hned při prvním použití úžasný dojem. Byla neskutečně pohodlná, takže jsem jí prostě musela mít ve své sbírce. Protože mám menší prsa, tak mi nevadí, že prsa úplně nesplácne a spíš jim dodá takovou příjemnou podporu. Pocit pohodlí povýší materiál, z kterého podprsenka je. Navíc nikde neškrtí, neškrábe a je to vlastně požitek mít ji na sobě.

Kája: dostatečně pružný materiál, znatelný rozdíl v tkanině a její tloušťce přes prsa a naopak volnější v partiích, které mají větrat. Rozhodně bych nemohla mít menší velikost (v testu bylo M), obvod pod prsy byl pro mě na hranici komfortu. Co mi ne zcela vyhovovalo, byl její poměrně velký zádní díl. Z pohledu, že chci využívat jako spodní vrstvu, sportovní podprsenku pod dres. Kdo chce nosit i jako top ke kraťasům, tohle neřeší.

Sportovní podprsenka Kalenji (Decathlon)

Popis: bezešvá sportovní podprsenka, prodyšná, bez výztuh. Klasický střih s volnými lopatkami na zadním díle. Rozdílná hustota tkaniny na košíčkách a na ramínkách
Materiál: 53% polyester, 33% polyamid, 14% elastan
Podpora: vysoká
Cena: 129,-

Postřehy z testu:
Káč: tahle podprsenka je zase pravým opakem Craftu. Pokud potřebuju pořádně stáhnout prsa, například na běh, nebo ostřejší skupinovou lekci, tak je tahle podprsenka úplně ideální. Jedinou nevýhodou je za mě materiál, na kterém je prostě znát, že je hodně umělý. Na druhou stranu za tu cenu je to rozhodně skvělá volba, třeba pro začíná sportovkyně. 

Kája: jak už je u produktů Decathlon zvykem, při porovnávání poměru cena-výkon (funkčnost) to má konkurence hodně těžké. Člověk zůstává ve střehu, co za překvápko se za nízkou cenou skrývá. Mnohdy nic. Prostě Decathlon dělá sport dostupnější. Moje zkušenost: pokud padne střih, je vyhráno. Z tohoto pohledu je bezešvá podprsenka nenáročná a víceméně by to mělo klapnout. Kalenji byla příjemná na těle, poměrně pružná, z mého pohledu (potřeb) bych jí ale nezařadila mezi podprsenky s vysokou podporou. Na kolo zcela v pohodě.

Sportovní podprsenka Kross

Popis: Bezešvá podprsenka s logem polského výroce kol doplňuje jeho pestrou nabídku všeho, co se cyklistiky týče. Podprsenka využívá různou hustotu pleteniny, na zádovém dílu je důmyslné odvětrání. Zajímavé je využití iontů stříbra, které pohlcuje pachy.
Materiál: 30%polyamid, 25% iontové stříbro, 45% elastan
Podpora: vysoká
Cena: od 750,-

Postřehy z testu:
Káč: další must have – a taky že jí mám. Podprsenka je velice příjemná, přestože je z umělého materiálu. Díky iontovému stříbru podprsenka po výkonu nesmrdí, což ocení zejména kolegové při dalším pobytu venku, obzvlášť v létě. Jinak je to klasický sportovní střih a tzv „plácačka“, takže se prsa opravdu nehnou. A moje bílá varianta zůstává opravdu po mnoha vypráních bílá.

Kája: pro mě jasný favorit z nabídky bezešvých kompresních podprsenek. Materiál v sobě kombinuje (možná až překvapivě) pružnost a pevnost. Velmi příjemná na těle, poměrně bohaté odvětrání na zádech funguje, což mě mile překvapilo. Prsa jsou dostatečně stažená, takže souhlas se zařazením do kategorie vysoká podpora. To ale bude pravděpodobně platit jen do určité velikosti košíčku….  

Sportovní podprsenka Sensor Stella Compress

Popis: kompresní podprsenka s propracovaným střihem a nastavitelným obvodem. Materiál Crezza soft z micro vláken vlastní značky „micro sense“ je prodyšný, rychleschnoucí.

Materiál: umělé vlákno Crezza Soft, s příměsí merino vlny, podíl speciálního elastanu s vyšší stupněm odolnosti i elasticitu výrobku
Podpora: střední až vysoká
Cena: od 590,-

Postřehy z testu:
Káč: tahle podprsenka je rozhodně sexy a rafinovaná. Bohužel to taky znamená, že se do ní trochu hůř obléká, takže je zde o to víc potřeba vychytat tu správnou velikost. Opora je docela dobrá, ale doporučila bych jí spíš na cvičení, jógu, inline, prostě na sporty, při kterých nebude moc docházet k pohybu nahoru dolu.

Kája: Jednoznačně oceňuji nastavitelný obvod, protože to zvýší šanci, aby tenhle kousek dobře sloužil různě urostlým ženám. Zajímavé je vsazení širokých ramínek, které zajistí, že se schovají opravdu celá prsa a neuskřípnou se v podpaží.

Sportovní podprsenka Anita AIR Control

Popis: tahle podprsenka se hodně liší od ostatních. Je navržena tak, že nejen brání prsům v  jejich pohupu při sportovních aktivitách, ale také je nestlačuje. Naopak dává vyniknout jejich tvaru. Je vyrobena z prodyšných materiálů. Košíčky jsou lehce vyztužené, potažené lehkou tkaninou. Ramínka pak vypodložená a nastavitelná. Podprsenka má zapínání na čtyři háčky ve třech polohách.
Materiál: 49% polyamid, 39% polyester, 12% elastan
Podpora: vysoká
Cena: od 1390,-

Postřehy z testu:
Káč: než se pustím do výčtu pocitů, chci doporučit, abyste si našly obchod, kde bude prodavačka profesionálkou na svém místě. To se poštěstilo nám, podprsenku jsme vybírali v Praze Dejvicích a není nic lepšího, když lidé dělají svou práci s nadšením a hlavně jí rozumí. Dozvěděly jsme se spoustu zajímavostí (o ty se s vámi dělíme výše).

Velikost podprsenky mám rozhodně správnou, o to víc jsem byla překvapená, jak pevně až těsně jsem se v ní ze začátku cítila. Jde ale jen o prvotní pocit, protože se jedná o úplně jiný střih, než jaký jsem doteď měla. V momentě, kdy se pustím do akce, během pár minut nevnímám, že ji mám na sobě. Je hodně vzdušná, na druhou stranu oceňuji výstelky v košíčkách. Ani ne tak kvůli zpevnění, ale nejde ani vidět, že mi je zima (smích). Mám menší prsa a tenhle typ podprsenky dodá fajn pocit, že se cítí tak žensky. I při sportu. A to je hodně důležité.


Kája: počáteční obavy z příliš „náročné“ konstrukce vystřídalo nadšení. Perfektní držení ňader při běhu, poskocích, dynamickém cvičení ve fitku. Žádné pocity z nepříjemného tření v oblasti podpaží. Široká konstrukce pod prsy se výrazně podílí na celkové pevnosti, stejně tak možnost nastavit si podle libosti délku ramínek. 

Tady další pozitivní vjem, jejich drobné rozšíření na ramenou je dostatečné a nezařezávají se. Jediné, co jsem vnímala z mého pohledu jako menší problém, že pro tento střih není komfortní používat měřič TF s hrudním pásem. Na ten není příliš místa. Podprsenka Anita AIR Control je v našem testu nejvýš i cenovkou, ale to bohatě nahradí její všestranné využití pro různé aktivity, možnost opravdu individuálního nastavení, včetně obvodu a další příjemné detaily, včetně estetiky, které nabízí.

Testováno ve spolupráci se značkami: Craft, Kross, Decathlon, Sensor a Anita.   V odkazech najdete více info o dostupných velikostech a barevných variantách.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková