Scott Addict Gravel 30. Závoďák rámem i duší.

Dnešní video test patří dalšímu „štěrkoletu“. I když k tomuhle krasavci to pojmenování úplně nezní….

Scott má již tradičně své modelové řady slušně našlapané.  A téměř vše dvakrát, protože pro ženy má řadu Contessa.

Pestrost nabídky platí i v segmentu gravelbiků – tady totiž můžete pořídit levnější hliníkové Speedstery anebo karbonové střely, které si nesou geny silničního ADDICTU. Toho nakonec znáte i z našeho nedávného testu:  “Můj týden s ADDICtátorem.

Tentokrát přišel ke slovu gravel bike. Žádný cesťák, výletník, ale štěrkolet, co má slušně našlápnuto vás překvapit.

Opět jsme se proháněly na pánském (ale vlastně se nebojíme napsat, že uni sex) modelu. V testovací flotile Contessa nebyla, ale v nabídce ryze dámský stroj, v starorůžovém odstínu a stejné či lepší výbavě takový gravel najdete.

A teď už vám dáváme na výběr, seznamte se s kolem prostřednictvím našeho videa, kde budou i jízdní dojmy nebo fotoreportáže.

Charakteristické pro karbonové gravelbiky Addict je tuhý a lehký karbonový rám a vidlice v závodní gravel geometrii. Ano, slyšíte dobře – závodní. Seznamy závodů se rozšiřují i o ty gravelové a UCI dokonce pro letošní rok plánovala pod svou hlavičkou světovou sérii. Jenže přišel koronáč a vše je jinak. Ale proč by na to měl doplatit tenhle bike? Užití si jistě najde, navíc soukromé závody sám se sebou…to má tak své kouzlo.

Ostrosti rámu odpovídají i zapletená kola Syncros s, na gravel úzkými plášti v šíři 35mm.  Ty jsou od Schwalbe a jde o model G-ONE Allrounde. Mají jemný  vzorek, který se dobře odvaluje na tvrdém podkladu, ale v těžších podmínkách Vám moc podpory neposkytnou.

Addict gravel 30 je osazen novou sadou GRX od Shimana, v cenově dostupnější variantě 600. Výjimku tvoří pouze přehazovačka, která je z nejvyšší řady 800 a brzdové třmeny naopak z řady 400. Takže se dá předpokládat bezproblémová funkce i v náročných podmínkách gravelového provozu.

Kliky mají dva převodníky s 46 a 30 zuby, vzadu je pak 11 rychlostí pastorky v rozsahu 11-34 zubů. Brzdy mají 160mm kotouče.

Zbylé komponenty nesou logo Syncros:  hliníková řídítka Creston 2.0 Flare s tvarovanými oblouky pro pohodlné držení v terénu, duralový představec.

Sedlo Syncros Tofino Regular 2.0 Cutout  je zkonstruováno pro vytrvalostní výkony a vzpřímenější pozici těla.

A takhle vypadá dámská verze Scott Contessa Addict Gravel 15

Na otázku, proč takový „závodně“ laděný stroj není jednoduchá odpověď.

Ve zkratce se dá říct, že o co méně pohodlí Addict nabídne, o to více nabídne výkonu. Addict rozhodně není žádný cestovatelský gravel na kterém byste chtěli přejet Nový Zéland. Pokud ale chcete udělat odpolední rychlý průlet cyklostezkami – je na to připraven.

Pokud chcete jet cyklokros, vyměníte pláště a můžete vyrazit. Pokud chcete na silniční etapu v horách, nasaďte hladké 28 osmičky a máte slušně výkonnou silničku.

Rychlost, výkon a univerzalita pro více cyklistických disciplín – to jsou přednosti Addictu. Takže jestli tohle u svého kola chcete, je Addict Gravel 30 připraven Vám to nabídnout. Za  80 990 Kč. A nebo dámy, sáhněte po dámské Contesse, v stejně nabité výbavě…za stejný peníz. Navíc k ní seženete spoustu brevně sladěných doplňků.

Podrobné info o dostupných barevných kombinacích, velikostech i dalších modelech najdete na stránkách českého zastoupení značky Scott.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková