Finále ČP XCO: stupně obsadily cizinky, Czeczinkarová nejlepší domácí závodnicí

Brno hostilo finálový závod v cross country, opět s nadupanou zahraniční konkurencí. Rozhodovalo se i o celkových vítězích letošního poháru

Brněnský park Antrhopos hostil finálový díl domácího seriálu horských kol. A bylo to opět s velkou zahraniční účastí, celkem bylo přihlášeno přes 800 účastníků z 19 zemí.

Ozdobou ženské startovní listiny byla už tradiční účastnice našich pohárů Anne Terpstra (Ghost), její týmová kolegyně Barbara Benkó, s týmem Kross přijela Maja Wloszczowska, cestu do Brna vážila i slovinská jednička Tanja Zakelj (Unior Tools). Sešla se i kompletní česká špička, v čele s trojnásobnou národní šampiónkou Jitkou Čábelickou (Gapp-system-Kolofix), která na předposledním poháru na Zadově dokázala držet krok s dámami světové třídy.

Závodilo se na okruhu, na kterém se vloni bojovalo o tituly evropských šampionů. Rychlý povrch, zbudované rockgardeny, specifické dláždění, prach, převýšení na jednom čtyřkilometrovém kole 200 metrů.

Noční déšť trochu vystrašil závodníky dopoledních startů (kadeti a junioři), nejtěžší kamenitý sjezd se proměnil v hodně nebezpečnou klouzačku, takže jej pořadatelé na poslední chvíli pro závod kadetů vynechali. 

Anne Terpstra diktovala ostré tempo, kterému nakonec nestačila ani zkušená Maja

Trať ale rychle vysychala a tak se hodinu a půl po poledni vydalo do závodu čtyřiadvacet elitních žen již na plnohodnotnou trať. Hned v první ze sedmi předepsaných okruhů se utrhla dvojice Terpstra a Wloszczowska, která si najela náskok zhruba 15 vteřin. Za nimi jela Tanja Zakejl, s menším odstupem Jitka Čábelická, následovaná závodnicí do 23 let Terkou Sáskovou (Rouvy-Specialized) a Karlou Štěpánovou (Maloja-Pushbikers MTB) , ztrátu z nepodařeného nájezdu do terénu mocně dotahovala Jana Czeczinkarová (LIV-Mistral Cycling).  

Zatím co na čele závodu se natrvalo usadila Terpstra a jen navyšovala svůj náskok před polskou bikerkou, za jejich zády se odehrávaly zajímavé souboje o další pozice. Jitka Čábelická jezdila kontrolovaně na čtvrtém místě, jenže zezadu ji doslova přilétla za záda a před nájezdem do pátého kola odskočila Jana Czeczinkarová.

Jenže ani to bikerce týmu LIV Mistral nestačilo, dokázala se přiblížit k Slovince Zakejl a chvíli to vypadalo, že se dočkáme dramatického boje o třetí místo až na cílovou pásku. Nakonec si svůj bronz zkušená Slovinka nenechala vzít, a tak první tři místa obsadily zahraniční závodnice.

Anne Terpstra završila hattrick, když po Touškově, Zadově ovládla i brněnské finále. Její náskok v cíli byl před druhou Majou Wloszczowskou o půldruhé minuty!

“Strašně těžký to bylo, to musím opravdu přiznat. Snažila jsem se jet opravdu doraz, protože je to možná poslední závod před Novým Městem, takže jsem si chtěla vyzkoušet jet naplno od startu až do cíle. Ale bylo to velké trápení, jsem šťastná, že to takhle dopadlo,” přiznala v cíli třetí žena světových tabulek.

Zakejl nabrala další minutu a půl, naopak nejlepší Češce brněnského finále poodjela za jeden okruh necelých 40 sekund. Přesto Jana zářila spokojeností.

Jana Czeczinkarová uhání na svém LIVu pro parádní výsledek

„Vůbec se mi nepovedl start, při nájezdu, kde se to zužovalo jsem si škrtla s Barbarou Benkó řídítkama, což mi rozhodilo, úplně jsem zastavila a do terénu jsme vjížděla úplně poslední. Ale vlastně mě to nakoplo, ztratila jsem i nervozitu, kterou jsem měla na začátku závodu. Kousla jsem se a chtěla se co nejdřív dostat zpátky. To, že jsem dojela i Tanju a chvíli jsme se v předposledním kole střídaly mě stálo dost sil a trochu se mi kously nohy. Takže mi pak na konci ujela. Ale popravdě jsem nečekala, že to dopadne nakonec na čtvrtý místo, mám z toho samozřejmě velkou radost,“ zhodnotila v cíli Jana, která si minulý víkend střihla silniční mistrovství.

Se ztrátou další minuty přijela do cíle na šestém místě Jitka Čábelická. „Dneska to bylo vidět od začátku, že to není to, co v standardu umí jet. Nedokázala jsem se holek držet od startu, nejelo mi to v kopcích. Tím, že sezóna je, jaká je, odjeli jsme s týmem vyzkoušet na 14 dní vysokohorskou přípravu, bylo to moje první soustředění takhle, tak jsme trochu laborovali, co to se mnou udělá. Tak vím, že mi to tam stálo hodně sil. Ale vše směřuju k Novému Městu a mistrovství světa, takže když to shrnu, byl to ode mě dnes průměrný výkon, ale vzhledem ke konkurenci to není až tak zlý,“ popsala své pocity česká mistryně, která i přiznala, že brněnská trať není úplně ta její oblíbená.

V družné debatě s nejlepší závodnicí do 23 let Terezou Sáskovou byla třetí žena českého tábora Karla Štěpánová, v absolutním pořadí devátá. Ta měla v nohách náročný etapák Swiss Epic, a tak nebylo divu, že i ona měla důvod k spokojenosti. „Vůbec jsme nečekala, že to takhle pojede. Start fajn, byla jsem s holkama, Jíťou a Čičinou na dohled, ale ve čtvrtém kole mi seklo. Myslela jsem, že to bude obráceně…že se budu pomalu rozjíždět a prokousávat se zezadu. Bavily mě sjezdy, já si tam umí odpočinout, horší byly některý kopce tady, to mi nechutnalo,“ vyprávěla s úsměvem Kája.

Parádní výkon ve sjezdech předváděla i dvacetiletá závodnice týmu Rouvy Specialized Tereza Sásková. Šlapalo jí to i do kopců, takže v nabité konkurenci dojela na celkově 12.místě, ale jako první ze žen do 23 let. „Trochu se letošní sezónu trápím s bolavým hamstringem, někdy mi to nevadí, někdy omezuje. Dneska mi to sedlo, možná i tím, že ten profil je přívětivější, ne moc dlouhý kopce. Taky jsme dobře potrénovala, byli jsme na soustředění v Livignu, takže se to všechno pěkně sešlo.“

Žolíka smůly si tentokrát vytáhla Tereza Tvarůžková (Expres.cz-Tufo), mistryně republiky z kategorie do 23 let. „Spokojená s výkonem jsem, ale kromě špatného startu jsem zas měla defekt a i když to bylo docela blízko depa, odhadem něco přes minutu jsme ztratila,“ řekla svěřenkyně Jana Slavíčka, která dojela za svou soupeřkou z kategorie U23 se ztrátou necelých 20 vteřin.

Juniorská World series

Závody juniorů a juniorek byly zařazeny do světové série, i proto česká repre nastoupila v národních dresech, a k radosti přihlížejících fanoušků mladé slečny předvedly v mezinárodní konkurenci výborné výkony. Hned v prvním kole na technických sjezdových pasážích bylo zřejmé, že mají domácí trať v malíčku. V první pětce bylo srovnané trio: Aneta Novotná (Adastra), Adéla Holubová (Kola bbm.cz)  a Karolína Bedrníková (Expres.cz-Tufo).  Tempo ale diktovala polská bikerka Matylda Sczecinska. Ta, společně s Italkou Nicolou Pesse zrychlila a její tempo uvisela pouze závodnice týmu Adastra Aneta Novotná. Téměř celý zbytek závodu jezdila tato trojice osamoceně, až v posledním stoupání poodjela Polka a v cíli slavila vítězství. O pár vteřin za jejími zády přijížděla na cílovou rovinku bok po boku Češka s Italkou, nakonec to byla domácí závodnice, která zvládla spurt lépe. Pro Anettu tedy stříbro, Italka Pesse bronzová.

Aneta se snažila potrápit i pozdější vítězku

„Vítězka byla o trochu lepší, šlo jí to líp do kopce, ve sjezdu jsme jí vždy sjížděly. Začátek závodu byl trochu stresující, byly jsme docela velká skupina, tak jsme ve třech odjely, což bylo fajn. Měla jsme menší krizi ve čtvrtém kole, ale podařilo se mi se srovnat a tak jsem si v hlavě chystala plán na spurt, protože jsme jich už pá pokazila. No a podařilo se,“ usmívala se sympatická blondýnka, která v letošním roce jezdí v juniorské kategorii prvním rokem.

Adéla s Karolínou

Na čtvrtém a pátém místě, s odstupem minuty za medailistkami jezdila dvojice Holubová-Bedrníková.V tomto pořadí dojely i do cíle, dělilo je od sebe pouhých 10 vteřin.

„Na juniorské sérii je to můj nejlepší výsledek, takže jsme moc spokojená. Byl to dost těžký závod, s Kájou jsme se tahaly až do konce, já rozhodla v jednom z posledních kopců a ten malý náskok jsme udržela,“ řekla nám v cíli Adéla.

V kategorii kadetech letos vládne jedna slečna a tou je Simona Spěšná (MS Bike Academy). Kromě fyzické připravenosti exceluje v technice a tak není divu, že sbírá na domácí půdě jedno vítězství za druhým. I když své fanoušky lehce napíná, v prvních kolech (a kadetky většinou jezdí závod jen na dvě kola) mnohdy jede na druhé pozici, někdy v kontaktu, někdy i s odstupem. Pak se ale dějí věci, Síma chytne to správné tempo a v cíli slaví. Tentokrát ji část závodu statečně sekundovala talentovaná bikerka z novoměstského týmu Patricie Srnská, ale dcerka někdejšího excelentního českého reprezentanta nakonec přijela do cíle s třičtvrtě minutovým náskokem!

„V prvním kole jsme chytla křeče do břicha, takže jsme se snažila jet tak, abych se úplně nepropadla. Po prvním kole se stal zázrak, křeče přestaly a v druhém kole se mi jelo neskutečně, Páťu jsem dojela, šla před ní a na nic nečekala, protože jsme měly před sebou už necelý okruh a jak před námi startovaly juniorky, kterých bylo hodně, byl občas problém je předjíždět, protože jezdily ve skupinách. Ale sjezdy mě bavily, je skvělé si zazávodit na trati, kde se vloni jelo mistrovství Evropy,“ vylíčila Simča svou cestu k suverénnímu vítězství.

b

Brněnský závod byl i tím posledním z letošního zkráceného poháru. Celkové vítězství si odnáší Jitka Čábelická, kategorii do 23 let ovládla Tereza Tvarůžková, v juniorkách si k titulu mistryně republiky připsala další úspěch teprve sedmnáctiletá Aneta Novotná.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková