POD POKLIČKOU s…. Janou Czeczinkarovou

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Nový mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s všestrannou cyklistkou Janou Czeczinkarovou

Aby se profi sportovec posouval ve své výkonnosti dál a podpořil tak i lepší regeneraci, zaměřuje se v současnosti nejen na trénink, ale i stravování. V našem závodním speciálu jsme už „Pod pokličku“ nahlédly Jitce Čábelické, Terce Neumanové a Terce Tvarůžkové.

Dnes nám svůj jídelníček přiblíží další cyklistka, která Českou republiku výborně reprezentuje doma i v zahraničí a to nejen na biku.  A miluje kávu, snídaní a speciální pečivo…

A kdo by náhodou Janu Czeczinkarovou neznal, zde její krátké osobní představení…

Zdravím Vás všechny, koho zajímá Čičiny jídelníček. Kdo mě nezná, jmenuji se Jana Czeczinkarová věnuji se převážně horským kolům, disciplíně Cross country, v zimě cyklokrosu a nebojím se ani novým výzvám maratonských závodů, jak jednorázovek tak etapáků. Jezdit jsem začala už jako malá, na odrážedle a pak na kole jsem jezdila s rodiči furt na výlety. První závody jsem absolvovala v 8 letech.

Můj největší úspěch? Nějaké úspěchy za sebou mám. Dva bronzy na Mistrovstvích Evropy 2015-16 v cyklokrosu. Třetí flek na Svěťáku ze Zolderu 2018 také v cyklokrosu. Na bajcích mám od žákyň několik titulů Mistra ČR v Cross Country a letos poprvé jsem získala titul Mistra ČR v Elitě v Maratonu. Ve světě horských kol několik umístění do desítky ve svěťácích v kategorii do 23 let. Na ten největší úspěch ještě čekám….

Jančo, přibliž nám svůj běžný talíř v průběhu závodní sezóny. Co jíš nebo naopak vypouštíš před závody? A jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo dne?

Můj talíř, během sezóny není nijak zajímavý. Snažím se s blížícím se závodním dnem vyřadit maso a jím tak většinou rýži, zeleninu a rajčatové protlaky. Na zahrádce pěstujeme domácí bylinky, které skvěle jídlo zpestří. Dám hodně na pravidelnost, tělo potřebuje živiny a je důležité ho nenechat dlouho hladovět, jelikož se pak o to větší hlad dostaví a každý ví, jak to pak dopadá 😀 Jsem snídaňový typ. Snídám převážně kaše, které si zpestřím sezónním ovocem ze zahrádky. V kombinaci se super kafíčkem je snová snídaně na světě. Když mám chuť na slanou snídani dám si vajíčka, chlebík a zeleninu.

Co si ráda dáváš před závodem a ihned v cíli? Prozradíš nám i nějaký konkrétní recept nebo návod na jedno oblíbené jídlo v závodní den?

Jak jsem již zmiňovala, předzávodní strava o rýži není moc zajímavá, tak vám spíše povím o svém oblíbeném pozávodním jídle.

Po závodě mám většinou stažený žaludek a jediné, co do mě jde je čokoládový regener s proteinem od Sisu. S odstupem pár hodin po závodě miluju dýňovou polévku. Zahřeje u srdce, je lehce stravitelná a hlavně dobrá! Aby to nebyla jen samotná polévka, posypu ji dýňovými semínky a dám si k ní bezlepkové bagetky nebo chlebík od Scharu.

  

Polévka z pečené dýně Hokkaido

Dýni omyjeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme na kusy, které rozložíme na plech s pečicím papírem. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, zakapeme olejem a posypeme solí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme přibližně půl hodiny. Změklou dýni poté v hrnci zalijeme vodou nebo můžeme použít vývar a rozmixujeme dohladka. Přivedeme k varu. Poté můžeme přidat také smetanu a ještě chvíli povařit. Podle chuti dosolíme, případně můžeme přidat zázvor.

Blesková zpověď

Když vařím, tak nejraději…pro ostatní nějakou prasečinku, co sama v sezóně nemůžu 🙂
Když peču, tak nejraději…
bezlepkovou bábovku
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…
pořádný kus masa
V pekárně si nejčastěji kupuji…
nenakupuji, mám chlebíky od Scharu
V kavárně nejčastěji piju…
Double Espresso
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou…
plné kapsy tyčinek všech druhů, protože nikdy nevím, na kterou přijde chuť (proteinové od Sisu nebo ovocné) a musli od Scharu
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou…
jonťák electrolytes od SISUKdyž chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…čokoládku Kinder – tu mají všude a jede to po ní jako blázen
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…
energy gely od Sisu, magnézka a v depu jonťaky od sisu anebo Colu
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…
protein regener od Sisu

Bára Bubílková