Malý “svěťák” na Zadově ovládla Terpstra, nejlepší Češkou Jitka Čábelická na 5. místě

I páté místo může být v domácím poháru úspěch, na Zadov se sjela nevídaná konkurence…

O víkendu hostil šumavský Zadov třetí díl Českého poháru XCO zařazeného do kategorie C1.  Díky tomu, že stále ve světě není mnoho závodů, mělo v 1100 m.n.m. vysoko položené středisko startovní listinu s hvězdným obsazením. Přijel kompletní tým Specialized Racing v čele s Anninkou Langvad, od sousedů z Rakouska dorazila Alessandra Keller (SUI, RN Racing), znovu se na startovní čáru postavila subtilní Ukrajinka Yana Belomoina. A samozřejmě pohárové body přijela sbírat i kompletní česká špička v čele s trojnásobnou mistryní republiky Jitkou Čábelickou (GAPP System – Kolofix). Suma sumárum, čísla na víkend hlásila 800 závodníků s 20 zemí!

Pořadatelé z Bike klubu Vimperk /Rouvy Specialized/ ve spolupráci s lyžařským areálem Zadov po velké loňské úpravě tratě letos udělali jen pár kosmetických změn, které ale přinesly její zatraktivnění, takže diváci si mohli tenhle „malý svěťák“ náležitě vychutnat.

Okruh v délce 4000 metrů s převýšením 170 metrů, s mnoha technickými pasážemi, v kombinaci s nadmořskou výškou a spalujícím sluníčkem věstil, že to bude pro závodníky velká řehole. Na druhou stranu, právě kvůli nedostatku závodů je znát velké natěšení všech závodníků, kteří jsou rádi za možnost se vzájemně porovnat a zúročit tréninkovou dřinu.

V tradiční čas, tedy v půl druhé odpoledne vystartovaly elitní ženy s kategorií do 23 let vstříc 5 předepsaným okruhům. Peloton čítající přes pět desítek závodnic náležitě rozvířil prach, který ani nestačil slehnout k zemi a už se vydaly do závodu sloučení kategorie juniorek a kadetek. Tak velí pravidla UCI, tedy změna oproti klasickým domácím pohárovým závodům, kdy jednotlivé kategorie od sebe dělí dvouminutový odstup.

Tak nebylo divu, že se velmi brzy kategorie promíchaly, čelo mladších slečen se dralo vpřed na přední pozic nejdříve startující Elite.

Anniku potrápila v prvním kole zadovská rock garden

K radosti přihlížejících fanoušků, který se sešlo opravdu hodně, zavedla peloton do terénu na první pozici jedoucí Jitka Čábelická, následovaná Alessandrou Keller, Anne Terpstrou a Helley Batten. V polovině okruhu překvapivě dost zaostávala Annika Langvad, potřebovala trochu klidnější rozjezd.

V nájezdu do druhého už se pořadí přesypalo, česká mistryně musela přenechat špici raketě, jedoucí v barvám týmu Thömus RS Swiss Bike Alessandre Keller, sama se propadla na průběžně páté místo, které si nakonec v nabité konkurenci dovezla do cíle.

V pěti okruzích se postupně závodnice nadělily, jen na čele jelo duo Keller a Terpstra, a byla to Nizozemka, která si do posledního okruhu vytvořila malý náskok a ten dovezla až do cíle, kde se radovala po Touškově z druhého letošního vítězství u nás doma.

“Dnes jsem výhru úplně nečekala, protože jsem se necítila tak dobře, jako v posledních dvou závodech. Tam jsem při rozjetí cítila dobré nohy a věděla, že mohu dobře závodit, ale dnes jsem si říkala, že to asi nebude můj den. V první půli závodu jsem se proto snažila nejet příliš nad můj limit, abych si byla jistá, že tempo udržím po celých pět kol. Nakonec jsem vytěžila z toho, že ostatní jely nad svoje možnosti, a tak jsem mohla trochu povolit a dokončit závod osamoceně.  V prvních třech kolech jsem viděla, že Alessandra je velice silná, ale vysledovala jsem si místo, kde jí to moc nešlo a zkusila tam nastoupit. A vyšlo to!“ popsala své pocity vítězka, kterou uvidíme i závěrečném díle Českého poháru v Brna.

Stříbro putovalo zásluhou Alessandry Keller do Rakouska, bronzovou pozici uhájila ukrajinská bikerka Yana Belomoina, čtvrté místo nakonec obsadila Annika Langvad.

Jitka Čábelická svým parádním pátým místem uhájila čest domácích závodnic, protože byla jedinou z našich, která se vešla do TOP ten, až dvanáctá skončila Jana Czeczinkarová (LIV Mistral).

“Dnes jsem to zkusila rozjet hned v prvním kole, být v kontaktu s holkama, možná to bylo až trochu moc rychlý na mě. V druhém kole jsem myslela, že už to nerozdýchám, nakonec jsem se zas ale rozjela. Myslím si, že takový výkon v takové konkurenci vůbec není ostuda. Super, že dorazilo tolik dobrých holek a po dlouhý době jsme se mohly všechny poměřit. Takže to byl super závod a dobrá motivace makat dál,” uvedla Jíťa, kterou v cíli pochvalovala Anne Terpstra. “Pocta od Anne mě strašně potěší, protože ona vyhrála svěťák a vloni měla úžasnou sezonu, takže když vás pochválí taková závodnice, tak je to hodně motivující, abych se posouvala dál.

Kousek za první desítkou skončila Jana Czeczinkarová, která neskrývala menší rozladění.

„Výsledkově úplně spokojená nejsem, jenže já se po maratonském mistrovství necítila úplně dobře, regenerace a návrat do tréninku trvaly delší dobu, než jsem očekávala. Tím, že je tahle sezóna taková zvláštní, šla jsem do toho, jinak vím, že 7hodinový závod je to pro tělo záhul. Ale dnes nechala jsem tu maximum, co dnes šlo…ta trať tady nemá místo, kde by si člověk odpočinul,“ zhodnotila svůj výkon.

Ještě větší trápení si prožila Karla Štěpánová, která skončila v absolutním pořadí až na 27. příčce.

„Jela jsem maratonský mistrák a minulý týden Enduro, kde byl závod na 5 hodin, takže je jasný, že únava je znát. Ale přesně to se mi hodí na další závod, což je Swiss Epic, který jedu už příští týden společně s Lindou Indergand. Nejde stihnout všechno, tak jsem musela obětovat přípravu na tohle cross country,“ nastínila Karla své plány.  

Kategorii do 23 let ovládla závodnice týmu Specialized Racing Hellen Battey, o jedno místo před Laurou Stigger (URC Ötztal/ Specialized), juniorskou mistryní světa. Třetím místem udělala radost domácím fanouškům závodnice žluto-černých barev týmu Express.cz-Tufo Kolín Tereza Tvarůžková.

„Spokojenost tak na půl. Měla jsem po mistráku dlouho volno, takže mi chyběl intenzivní trénink, tak se dal čekat ten pokles výkonnosti. Ale jsme smutná z těch mých startů a prvních kol, je to pomalý a pak mi dlouho trvá, než dojedu holky, co jezdí jako já a jsem s nimi zvyklá bojovat,“ zhodnotila česká vicemistryně, které v celkovém pořadí patřila 16. pozice.

V závodě juniorek předvedla neskutečnou jízdu drobounká vicemistryně Evropy z Brna Mona Mitterwallner (Race Team Haiming). V průběhu závodu rychle sjela minutu ztráty, s kterou startovaly juniorky za eliťačkami a během svého závodu se pohybovala na třetím místě v absolutním pořadí!

Není divu, že deklasovala zbytek konkurence, druhé juniorce Matyldě Czeczinske nandala neuvěřitelných pět a půl minuty! Pro české barvy zbylo nepopulární čtvrté místo, které vybojovala Adéla Holubová.

„Chvilku jsem byla třetí, ale s holkama jsme byly hodně vyrovnaný, přetahovala jsme se s Corneli, no nakonec to nedopadlo. Ale jsme ráda, že sem přijely, byla to taková menší juniorská světová série. Vedro a sucho mi nevadí, mám to radši, než bláto, jako bylo v Peci, takže trať mě bavila, patří mezi moje oblíbené,“ pochválila náročný okruh.

Její věčná rivalka Aneta Novotná dojela o dvě příčky hůř. „Závod byl hodně těžkej, počasí fajn, ale na mě bylo až moc velký vedro. A výkon…jsem po dovolené, takže mi to dnes úplně nešlo, ale jako prvoročařka jsem spokojená. Určitě je fajn, že jsme se mohly s holkama poměřit,“ pochvalovala si mladá slečna, kterou bude díky vítězství v Peci celý letošní rok zdobit dres mistryně republiky.

Jen v kategorii kadetek vystoupila na nejvyšší stupeň česká závodnice a bylo to opět talentovaná Simona Spěšná.

„Zahraniční konkurence tady trochu byla, i když jsem čekala větší. Za vítězství sem ráda, protože se mi moc dobře nejelo, asi na mě dolehla únava z víkendových závodů, bylo to ode mě takový mdlý. Jely jsme společně s Eliškou Hanákovou, podařilo se mi ji utrhnout v předposledním kopci a pak už jsem si to jen hlídala,“ zhodnotila svůj výkon Síma.

Finálový podnik letošního čtyřdílného seriálu bude poslední srpnový víkend hostit Brno.

 

Výsledky ženy Elite
1. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) 1:13:30 hod.
2. Alessandra Keller (SUI, RN Racing) +1:10
3. Yana Belomoina (UKR, CST PostNL Bafang) +1:35
4. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) +1:55
5. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +2:36

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková