Mistryní Evropy van Vlueten, Noskové vzal naděje nizozemský vláček

Včera pokračoval evropský šampionát na silnici závody elitních žen, české trio žádný velký úspěch nezaznamenalo…

Dres mistryně Evropy v elitní kategorii má po včerejšku novou majitelku. Stala se jí, nikoli překvapivě, Annemiek Van Vleuten a kontinentální titul tak zůstává i nadále v Nizozemí. Úřadující světová šampionka a suverénka letošní sezóny Van Vleuten to ovšem neměla vůbec jednoduché. Navýsost zdatnou protivnici našla v Italce Elise Longo Borghini, která jí boj o příčku nejvyšší velmi znepříjemnila a byla včera zřejmě nejsilnější závodnicí na trati. 

Právě ona inciovala útok, díky němuž se dvě kola před cílem na čele usadila tříčlenná skupina o složení Annemiek Van Vleuten (Nizozemí), Katarzyna Niewiadoma (Polsko) a již zmiňovaná italská jednička. K nim se pak, za nestřídání Van Vleuten, dotáhla z čela hlavní skupiny další Nizozemka Chantal Broek-Blaak a vypadalo to, že Annemiek se jako garance úspěchu skutečně necítí. Přesto to byla nakonec ona, která dokázala v závěrečném stoupání jako jediná kontrovat Longo Borghini, zatímco Niewiadoma a Blaak krok neudržely. Kilometr do cíle tak na čele zbyla italsko-nizozemská dvojice a bylo jasné, že boj o titul se rozhodne mezi nimi. Borghini nezbývalo než udávat tempo pokud nechtěla riskovat zpětné dotáhnutí se zbývajících dvou. 

Do dlouhého cílového úseku tak najížděla jako první a v závěsu za ní papírově pomalejší Van Vleuten. Ta, plně si vědoma svých sprinterských „kvalit“, zvolila chytře nástup 500 m před cílem (v místě kde se cílová rovinka láme do mírného stoupání), který do posledních metrů statečně bojující Italka nebyla schopna zlikvidovat. Na třetím místem proťala cílovou pásku Newiadoma několik vteřin před čtvrtou Blaak. Annemiek Van Vleuten tak svůj historicky první start na kontinentálním mistrovství proměnila díky své taktické jízdě a zkušenostem v další letošní vítězství.

 

Za velmi nepříznivého počasí, chladu a deště se na velmi technickou, 109.2 km dlouhou trať v bretaňském Plouay vydaly i tři české reprezentantky: Nikola Nosková, Jarmila Machačová a Nikola Bajgerová. Čekalo na ně celkem osm okruhů se třemi stoupáními: Cote du LezotMontee de Lann Payot a Cote du Pont-Neuf (2 km před cílem), a to vše na velmi technické a deštěm zmáčené trati. S tou si nejlépe z českého tria poradila naše silničářská jednička Nikola Nosková. Pozičně se pohybovala od začátku velmi dobře, ovšem ani jí se nevyhnulo zhruba v polovině závodu malé zaváhání před nájezdem do jednoho ze stoupání, ve kterém oranžový vláček na čele rozdělil balík na polovinu a Nikola, v té době nechtěně „zavřená“ v jeho zadní části, se tak ocitla až ve druhé velké skupině, ze které už se jí do předu dojet zpět nepodařilo. Cílem tak nakonec projela na 40. místě.

Sama Nikola svůj výkon ohodnotila takto: „Nejsem samozřejmě úplně spokojená, ale jsem ráda, že jsem i v tak těžkých podmínkách jaké dnes byly, a na tak technické trati, dokázala bez problémů dokončit, vždyť když nepočítám MČR, tak to byl pro mě v podstatě první závod sezóny. Nebylo to tu vůbec jednoduché, jelo se velmi rychle už od startu a já se skutečně snažila o co nejlepší poziční jízdu, protože ta byla dnes klíčová. To se nakonec bohužel potvrdilo – stačila malá nepozornost a já se ocitla v zadní polovině balíku v tu nejnevhodnější chvíli, a pak už jsem se jenom z dálky bezmocně dívala, jak se Holanďanky poskládaly na špici a jak mi čelo závodu ujíždí. Už se mi bohužel nepodařilo vrátit zpět a dojela jsem ve druhé velké skupině. 

Přiznávám, že jsem z toho trochu zklamaná, ale na druhou stranu jsem ráda, že se mi podařilo dnes závod dokončit bez pádů a jiných komplikací. Dává mi to určitě tak nutnou velkou dávku pozitivity a klidu do dalšího průběhu sezóny. Na programu toho mám se svým týmem ještě mnoho, počínaje sobotním La Course by Le TdF, přes Giro a říjnové klasiky, nicméně konkrétní skladba závodů bude záviset na mé momentální formě.“

Ještě větší smůla potkala Jarmilu Machačovou a Nikolu Bajgerovou. Za deště a na technické trati bylo jasné, že základem pro aspiraci na jakýkoli dobrý výsledek bude skutečně perfektní poziční jízda. Ta závodnicím pražské Dukly rozhodně problémy nečiní a obě rozjely závod velmi dobře, nicméně již na začátku druhého okruhu je pád v první polovině balíku doslova odřízl od čela a i když ani jedna z nich v něm přímo neskončila, stál je velké zdržení a při vší snaze se jim do čela závodu již vrátit nepodařilo.  ME tak pro ně velmi nešťastně předčasně skončilo, když byly na konec dvě kola před cílem odvolány.

Zjevně zklamaná novopečená národní mistryně Jarmila Machačová nám k tomu řekla: „Okruh byl pěkný, ale trochu ho ztížilo počasí. Bylo důležité být ve předu. Na začátku druhého kola po stoupání za bufetem byl pád v první třetině pelotonu, za kterým bohužel hodně závodnic zůstalo a už jsme balík nedojely. Dvě kola do cíle nás pak ze závodu odvolali. Dnešek mě mrzí,” zhodnotila smutně Jarmila.

 

Nikča Bajgerová, jejíž preference co se týče počasí nezapřou duši cyklokrosařky, vše okomentovala takto: „Na závod jsem se těšila, když začalo pršet byla jsem fakt spokojená, mám takové počasí ráda. V prvním kole jsem se snažila držet co nejvíc ve předu a to se mi taky povedlo. Jenomže hned v druhém kole to přede mnou spadlo a nemohla jsem nic dělat. Snažila jsem se co nejrychleji dostat zpátky, ale už nebyla žádná šance. Hodně mě to mrzí, ale je to závod, nic s tím neudělám.“

Reprezentační trenér Tomáš Konečný pak vystoupení české trojice zhodnotil následovně: „Co se týče Nikoly, tak já osobně jsem s jejím výkonem spokojený. Je potřeba vzít v úvahu, že celá letošní sezóna je provázena různými problémy a příprava nebyla úplně ideální, což se projevilo i na MČR. Její dnešní vystoupení tedy rozhodně hodnotím absolutně pozitivně – v první polovině jela velmi dobře, a to i ve stoupáních, a nebylo to dnes vůbec jednoduché za deště na tak technické trati, takže v každém případě dobrý výkon a pozitivní i pro budoucnost. Nikolu čeká teď měsíc tvrdé práce a když vše půjde jak má, v říjnu by měla bez problémů zvládnout klasiky a poté i cyklokrosovou sezónu.

Co se týká dvojice Machačová, Bajgerová tak holky měly bohužel velkou smůlu v tom, že zůstaly odříznuté pádem hned ve druhém okruhu. Dnes to bylo opravdu o poziční jízdě a o štěstí nepřimotat se do žádného karambolu, protože za tohoto počasí a na tak technickém okruhu bylo v podstatě nemožné dostat se zpět do hlavní skupiny, což se jim také k velké smůle už nepovedlo.“

 

Výsledky:

  1. Annemiek Van Vleuten (Nizozemí)  
  2. Elisa Longo Borghini (Itálie)           
  3. Katarzyna Niewiadoma (Polsko)       + 0:06

Kompletní  výsledky zde

Foto: Michal Frantík

Eva Fořtová