SP Nové Město na Moravě: Juniorka Karolína Bedrníková na skvělém třetím místě!

Sobotní program přinesl české výpravě první pódium, postarala se o něj sedmnáctiletá Karolína Bedrníková. Suverénní vítězství patří Mone Mitterwallner z Rakouska

V rámci programu SP v Novém Městě se jel i závod juniorských kategorií, který má svou samostatnou soutěž.  Na mladé závodníky čekala shodná trať jako pro elitu, jen s menším počtem okruhů tak, aby se délka závodu pohybovala kolem 1h – 1 ¼ hodiny.

První dopolední klání patřilo juniorkám, kde jsme měli mezi 41 závodnicemi hned sedminásobné zastoupení. Viktor Zapletal oblékl do národních dresů úřadující mistryni republiky Anetu Novotnou, další dvě medailistky z domácího šampionátu Adélu Holubovou a Karolinu Bedrníkovou. Toto trio doplnily Zuzka Kadlecová, Tereza Obořilová, sbírat cenné zkušenosti přijely sedmnáctileté naděje Katka Krutílková a Aneta Hovorková.

Suverénka závodu Mona Mitterwallner
Karolína s Anetou

S číslem jedna na řídítkách a největší favoritkou byla rakouská bikerka Mona Mitterwallner, která se už představila na ČP na Zadově naprosto famózní jízdou odjela svým konkurentkám o víc jak 8 minut. Ve Vysočina Aréně se ale po startu ujala vedení drobná Francouzka Olivia Onesti, jenže stačilo půl okruhu s technickými sekcemi a z lesa vyjela na čele Rakušanka.

O její fyzické, ale také technické dominanci mluví i to, že závod absolvovala na hardtailu a bez teleskopické sedlovky. Na své soupeřky si v cíli čekala přes tři minuty!

Karolína upaluje vstříc bronzu

Světová juniorská série ale přinesla velkou radost našim barvám. Na pódium se probojovala skvělou jízdou Karolína Bedrníková, která nejprve jela v závěsu za českou mistryní Anetou Novotnou, ale v druhém okruhu šla před ní a dokonce v předposledním okruhu doslova dýchala na záda na druhé pozici jedoucí Francouzce Onesti. Ta nakonec ataku odolala, ale i tak je bronzový stupeň parádním výsledkem.

“Prožívám úplně neskutečné pocity. Už od začátku jsem se cítila hrozně silná, v technice i v kopcích mi to šlo úplně super. Byl to sice hodně dlouhý a náročný závod, ale jak jsem se cítila dobře, tak to pro mě nebyl žádný problém. Až v úplně posledním kole mě tam jedna soupeřka dojížděla, bylo to fakt kousek, ale já se snažila jet, co to šlo, abych udržela to třetí místo,“ řekla v cíli s širokým úsměvem ve tváři. A její taktika?

“Od startu jsem se snažila to moc nepřepálit, jet si takové svoje tempo a postupně se dostávat dopředu. Tím, že jsem startovala ze třetí řady, tak jsem nemohla vypálit hned od startu, ale právě tím, že jsem si jela svoje tempo a neřešila ostatní, se mi jelo tak dobře celou dobu. Doufám, že se mi za týden na mistrovství světa podaří tenhle výsledek napodobit,” přeje si svěřenkyně Jana Slavíčka a týmová kolegyně Terezy Tvarůžkové.

Soustředěná Aneta

Jedno místo za nejlepší pěticí skončila Aneta Novotná, která ale působila lehce unaveným dojmem, její jízda neměla jiskru a energii, kterou jsme zvyklí u ní vídat.  

„Dneska to byl pro mě závod velice těžký, nohy moc nejely, jelikož mi ještě nedoběhla asi forma, protože jsem teď měla dvě náročná soustředění. Přípravu jsem směřovala spíš k mistrovství světa, co je příští týden. Takže jsem s výsledkem spokojená. Trať byla ale náročná, hodně kořenů a někde pěkně oslizlý. Párkrát jsem chybovala ve výjezdu, kde mi to podklouzlo,“ řekla úřadující mistryně republiky, hájící barvy Adastra Cycling Team.

Tereza Obořilová zajela velmi slušný závod

Třetí nejlepší Češka byla Tereza Obořilová, která sice ztratila na vítězku téměř 8 minut, ale i tak byla se svým 12.místem hodně spokojená. „Závod byl těžký, ale to se dalo čekat. Je tu strašně kořenů, takže si nikde nedá moc odpočinout, já ještě jela na hardtailu. Z kopce jsem byla v pohodě, my jsme tu měli soustředění s repre před týdnem, to bylo úplně mokro, dobře jsme si vše natrénovali,“ pochvalovala si přípravu Tereza.

Výsledky juniroky:

1. Mona Mitterwallner (AUT) 1:04:21 hod.
2. Olivia Onesti (FRA) +3:18
3. Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) +3:48

6. Aneta Novotná (Adastra Cycling) +5:34
12. Tereza Obořilová (GT Opportunity Brno) +7:50
16. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) +8:46
21. Zuzana Kadlecová +10:15
30. Kateřina Vaverková +14:22
35. Kateřina Krutílková (Forman Cinelli) +8:54
40. Aneta Hovorková (Česká spořitelna Accolade)

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková