Bahenní masakr Češkám nesedl, Havlíková se protrápila k 43. místu

Třetím dílem pokračoval SP v cyklokrosu, vyhrála Lucinda Brand. České barvy hájil kvartet žen v čele s mistryní republiky Havlíkovou, naopak chyběla celková vítězka domácího ToiToi cupu Karla Štěpánová

Až po kolena v bahně – i tak bylo možné popsat dnešní zápolení závodnic v třetím díle seriálu Světového poháru, který se jel v belgickém Dendermode. V premiéře na této totálně rozbahněné trati se představilo šest desítek žen, naše barvy hájil kvartet českých reprezentantek: Havlíková, Švihálková, Vaníčková a Ungermanová.

Bahno hrálo tentokrát opravdu zásadní roli, protože na mnoha místech se vytvořily hluboké rýhy, propadliny, nejedna závodnice se zabořila tak hluboko, že zapadla až po kolena hluboko. Padalo se, nejen při jízdě, ale i při běhu. K tomu se přidal déšť a silný vichr, což připravilo vrásky organizátorům, kteří museli například zrušit cílovou bránu a pro závod mužů i upravit trať. Zkrátka zkouška odolnosti pro všechny.

Na čele závodu žen se tradičně hned po startu usadily především favorizované Nizozemky Lucinda Brand a Denise Betsem, aktivní byl opět také mladá Maďarka Blanka Kata Vas, po pomalém začátku se dopředu propracovala ženy jedoucí v duhovém dresu Ceylin del Carmen Alvarado. Z našich závodnic nejlépe odstartovala Pavla Havlíková, která jela v úvodu třetí desítky, ale bylo jasné, že jejímu stylu závodění podklad vyhovovat nebude.

Extrémně náročná trať nakonec nejlépe sedla jedenatřicetileté Lucindě Brand, která si připsala po prvenství z Tábora i Namuru už potřetí plný počet bodů v hodnocení pětidílného seriálu SP a má tak našlápnuto na celkový triumf. Druhá projela cílem Američanka Clara Honsinger, která ukázala, že její týden staré stříbro v Namuru nebyla náhoda. Až třetí místo „zbylo“ pro úřadující světovou šampionku Ceylin del Carmen Alvarado, kterou o lepší umístění připravilo několik pádů.

Nejlepší Češkou byla s více než sedmiminutovou ztrátou Pavla Havlíková na 43. pozici a pro Cyklokros.cz řekla: “Já viděla jen bláto. Bylo to extrémně náročné, půl závodu jsme běžely a půl jely, něco takového jsem dlouho nezažila. V každém kole se trať rozjížděla a přibývalo vody. Jen ten závod objet bylo docela hrdinství. Ve větru byla navíc hrozná zima. Spokojená asi nejsem, ale ani již na více myslet nemohu.”

 

Předposlední závod seriálu okleštěného kvůli koronavirové pandemii se uskuteční už příští neděli v nizozemském Hulstu. Světový pohár následně čeká třítýdenní přestávka, finálový závod se pojede 24. ledna v belgickém Overijse.

Výsledky:

  1. Lucinda Brand (NED, Telenet Baloise Lions) 45:27 min.
  2. Clara Honsinger (USA, Canonndale) +0:15
  3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix) +0:24
  4. Fem van Empel (NED, Pauwels Sausen – Bingoal) +0:40
  5. Annemarie Worst (NED, 777) +0:45

  1. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +7:31
  2. Elizabet Ungermanová (Auto Škoda Ml. Boleslav) +10:21
  3. Tereza Vaníčková (Ivar CS – Author) +10:23
  4. Tereza Švihálková (ČEZ Cyklotem Tábor) +11:45

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková