Vánoční speciál 3. Silvestrovské dobroty

Domácí je prostě NEJ

Silvestr se blíží a jistě všechny přemýšlíme nad svátečním občerstvením. Možná vám v rozhodování, co na slavnostní tabuli připravit pomůžeme. Není třeba být pokaždé světový. Letos jsme vsadily na rčení, že v jednoduchosti je krása. Chlebíčky jsou prostě česká klasika a my je připravíme krásně jednoduché, nebo chcete-li jednoduše krásné. Co je ovšem nejdůležitější, tak budou chutné, z domácí veky a parádní pomazánky, jež bezpochyby ocení každý mlsoun. K tomu dáme typ, jak to jednoduché pěkně dozdobit.

Takže – ať už plánujete velkolepou oslavu, hory ve znamení sportu nebo klidný večer doma, připravte si naše fajnové silvestrovské občerstvení…

Domácí chlebíčky s pikantní pomazánkou

Příprava kvásku

  • 0,5 kostky čerstvého droždí
  • 1 čl medu
  • trošku vlažné vody a hladké (špaldové) mouky

Suroviny na těsto

  • 500 g hladké (špaldové) mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 12 g mořské soli
  • 12 pl olivového oleje

Příprava kvásku: do velké mísy rozdrolíme droždí, přidáme med a trošku vlažné vody s moukou. Pečlivě promícháme a necháme zhruba 10 minut ustát. Pak přidáme následující suroviny, které pečlivě zpracujeme vařečkou a necháme pod utěrkou 30 minut kynout.

Postup přípravy veky: vykynuté těsto na veku pomoučníme a zpracujeme podle návodu ve videu.

V předehřáté troubě pečeme 18 minut na 210° C (horký vzduch s grilem) do zlata.

b
Suroviny na zdravou sýrovo-česnekovou pomazánku

  • 1 velká mrkev
  • 120 g Lučiny
  • 120 g sýru Cheddar
  • špetka mořské soli
  • stroužek česneku
  • + zelenina na ozdobu

Oloupanou mrkev a Cheddar nastrouháme najemno, přidáme Lučinu, sůl a lisovaný česnek. Všechny suroviny dobře promícháme a podáváme s vekou. Dozdobíme dle chuti a kreativity.

Bára Bubílková