Silvestr se blíží a jistě všechny přemýšlíme nad svátečním občerstvením. Možná vám v rozhodování, co na slavnostní tabuli připravit pomůžeme. Není třeba být pokaždé světový. Letos jsme vsadily na rčení, že v jednoduchosti je krása. Chlebíčky jsou prostě česká klasika a my je připravíme krásně jednoduché, nebo chcete-li jednoduše krásné. Co je ovšem nejdůležitější, tak budou chutné, z domácí veky a parádní pomazánky, jež bezpochyby ocení každý mlsoun. K tomu dáme typ, jak to jednoduché pěkně dozdobit.
Takže – ať už plánujete velkolepou oslavu, hory ve znamení sportu nebo klidný večer doma, připravte si naše fajnové silvestrovské občerstvení…
Domácí chlebíčky s pikantní pomazánkou
Příprava kvásku
0,5 kostky čerstvého droždí
1 čl medu
trošku vlažné vody a hladké (špaldové) mouky
Suroviny na těsto
500 g hladké (špaldové) mouky
300 ml vlažné vody
12 g mořské soli
12 pl olivového oleje
Příprava kvásku: do velké mísy rozdrolíme droždí, přidáme med a trošku vlažné vody s moukou. Pečlivě promícháme a necháme zhruba 10 minut ustát. Pak přidáme následující suroviny, které pečlivě zpracujeme vařečkou a necháme pod utěrkou 30 minut kynout.
Postup přípravy veky: vykynuté těsto na veku pomoučníme a zpracujeme podle návodu ve videu.
V předehřáté troubě pečeme 18 minut na 210° C (horký vzduch s grilem) do zlata.
b Suroviny na zdravou sýrovo-česnekovou pomazánku
1 velká mrkev
120 g Lučiny
120 g sýru Cheddar
špetka mořské soli
stroužek česneku
+ zelenina na ozdobu
Oloupanou mrkev a Cheddar nastrouháme najemno, přidáme Lučinu, sůl a lisovaný česnek. Všechny suroviny dobře promícháme a podáváme s vekou. Dozdobíme dle chuti a kreativity.