Nizozemská nadvláda i v kategorii do 23 let, Tereze Vaníčkové zhatil šanci na lepší umístění spadlý řetěz

Nizozemský koncert pokračoval i v kategorii žen do 23 let, bronz ale putuje do Maďarska. Tereza Vaníčková skončila na 24. místě….

Stejně, jako v elitním závodě žen i titul v kategorii do 23 let putuje do Nizozemí. Ten získala teprve osmnáctiletá Fem van Empel a korunovala tím svou vydařenou sezonu, ve které se jí několikrát podařilo zajet elitní desítku na světových pohárech i s nejlepšími ženami. I stříbro si připíše na své konto země tulipánů, a to zásluhou Aniek van Alphen. Bronzovou medaili získala loni stříbrná Maďarka Kata Blanka Vas, jež byla v cíli očividně zklamaná.

Hned po startu udávala na čele tempo mistryně světa z roku 2019 Inge van der Heijden a v úvodním kole si vytvořila zhruba osmisekundový náskok.

Ve druhém kole byla ale dojeta trojicí Fem van Empel, Aniek van Alphen a Blankou Vas. Právě Maďarka patřila mezi jednu z velkých „ne nizozemských“ kandidátek na vítězství. Jenže očividně ztrácela v písečných pasážích, kde se muselo běhat. Z toho důvodu volila odlišnou stopu, kdy sice zvládla být delší čas v sedle, ale ve výsledku vždy v tomto místě ztrácela několik vteřin.

K překvapení si tuto stopu zvolila i v závěrečném okruhu, kdy jela v těsném závěsu za pozdější vítězkou.

Tři medailistky

Česká reprezentantka Tereza Vaníčková si přála potvrdit své nedávné umístění ve SP a dokončit do 20. místa. Po slibném startu, kdy jela kolem 13. příčky to vypadalo velmi nadějně…

„Start byl super, včera večer s trenérem Dlaskem jsme studovali kudy bude nejlepší jet po startu, a vyšlo to. První kolo jsem se posunula dozadu, ale 20. pořád byla hratelná. Bohužel ve sjezdu z mostu na pláž mi spadl řetěz, a vůbec nevím jak… musela jsem zastavit, a strávila jsem s nahazováním hrozně moc času, a předjelo mě asi pět holek“, popisovala svůj propad startovním polem.

“Naštěstí jsem je hned dojela, ale první z této skupiny nám odjely. Na trati nebylo moc času ztrátu sjíždět, tím bylo o výsledku rozhodnuto. Moc mě to mrzelo, 20. místo jsem si hodně přála, ale mohlo to být horší. Myslím, že i tak jsme se výkonnostně posunula.

Nejsem 100 % spokojena, ale fyzicky jsem se cílila dobře. Beru to tak, že mistrovství světa je jen jeden závod za rok a stát se může vše. Příští rok to vylepším!“, plánuje si dvacetiletá cyklistka, pro níž to byl třetí světový šampionát, ty předchozí absolvovala v Bieles 2017 a Valkenburgu 2018 jako juniorka.

Výsledky ženy U23

1. Fem van Empel (NED) 36:59 min.
2. Aniek van Alphen (NED) +0:03
3. Kata Blanka Vas (HUN) +0:09
4. Inge van der Heijden (NED) +0:27
5. Francesca Baroni (ITA) +0:54

24. Tereza Vaníčková +5:03

 

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jan Němec, Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková