Kde se čokoláda vzala
Čokoláda byla už v říši Inků v Jižní Americe považována za “pokrm bohů”. Její hlavní složkou je sušený kakaový prášek, získaný zpracováním kakaových bobů. Ten pochází z bobů ze stromu Theobroma cacao, kakovníku pravého. Kakao se řadí mezi tzv. „superfoods“. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Nejlepší cestou, jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě, jak ho vytvořila Matička Příroda, v podobě nepražených kakaových bobů či prášku.
Není čokoláda jako čokoláda
Čokoláda zapadla do škatulky „špatných a nezdravých potravin“, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné, že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.
Jak vybrat kvalitní čokoládu
Nejméně kvalitní je napodobenina čokolády, někdy označovaná jako “čokoládová náhražka”. Ta obsahuje pouze 10% kakaové hmoty. Zbytek tvoří levný rostlinný tuk, který je místo kakaového másla, a cukr. Je doporučována jako poleva do moučníků nebo na zmrzlinu, ale často se z ní vyrábějí tabulky “čokoládové pochoutky” nebo levné velikonoční či vánoční “čokoládové” figurky.
Již kvalitnější je tzv. čokoláda s ekvivalentem. Ta obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, přidaný rostlinný tuk a cukr. Kakaové máslo může být nahrazeno jinými rostlinnými tuky, právě označovanými jako ekvivalenty. Ty mohou nahradit maximálně 5 % kakaového másla. Tyto tuky se nesmějí upravovat. Výrobce je musí uvést na obalu výrobku. Minimální obsah sušiny je 35 %.
Nejkvalitnější pravá (hořká) čokoláda obsahuje jen a pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk! Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Úplně správně by neměla obsahovat žádný cukr, ale ten se přeci jenom musí v určitém množství přidat, abychom si na ní mohli pochutnat.