Pavla Havlíková obhájila titul, mistrovský dres si ale nenechá

Po páté v řadě a celkově osmý titul vybojovala Pavla Havlíková na domácím cyklokrosovém šampionátu. Bojovala i za svého mechanika…

Pro jubilejní 70. cyklokrosový šampionát byla připravena překrásná a velmi náročná trať. Zkušený stavitel a zároveň ředitel závodu Radek „Beny“ Beneš ji vyšperkoval několika novými úseky, přibyly schody, lesní úsek s otevřenějšími zatáčkami. Tak se okruh v délce necelých 2,8 km s místy jako je Myší díra, Psí schody, Srnčí stezka, Smetanova procházka, Tříhrbý velbloud dočkal kladných ohlasů, ale zároveň i vzbuzující respekt závodníků. Svůj díl obtížnosti přidalo i počasí.

Ráno napadlo na okruh trochu sněhu, ale sluníčko vykonalo rychle své, takže hned od začátku se jelo na blátě.

Na startu se sešla sice jen hrstka 11 statečných, ale co se konkurence týče, bylo tu ostře nabito. Obhájkyni titulu Pavle Havlíkové přijela zatopit naše nejlepší silniční profesionálka Nikola Nosková, jenž oblékla zcela nový dres týmu snů SD Worx (dříve Boels Dolmans). Mezi další vážně kandidátky patřila Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers), která bláto miluje a umí to na něm, po odpočinku se na start postavila i další úspěšná bikerka Tereza Tvarůžková.

Jenže Pavla přijela závodit ve skvělé formě a navíc s dvojnásobnou motivací. Hned po startu se usadila na vedoucí pozici, v cíli prvního okruhu se s ní držela už jen Nikola Nosková. Pouze tato dvojice dokázala zdolat okruh pod 10 minut, v průjezdu do druhého kola měla na třetí pozici jedoucí Karla Štěpánová už odstup 12 vteřin.  

V druhém kole z pěti předepsaných byl scénář podobný, dvojice Havlíková Nosková pospolu, náskok na třetí Štěpánovou už ale narostl na půlminutu. Za ní bojovaly obhájkyně loňského stříbra Nikola Bajgerová (Dukla Praha) a bikerka Tereza Tvarůžková (Expres CZ- Tufo Team Kolín), vpřed se posouvala i Tereza Vaníčková (Brilon Racing Team).

Zatím co úřadující mistryně se v kluzkém terénu pohybovala jako ryba ve vodě, Nikola Nosková občas chybovala a to souboj rozhodlo.

Nikola bojovala statečně a se stříbrem byla spokojená. „Já jsem si na šampionát jen odskočila, přiletěla jsem ze Španělska až včera večer a vůbec jsem nečekala, že bych mohla bojovat o medaili. Proto jsem hodně spokojená, ke konci to bylo již hodně náročné. Závod jsem nebrala tak, že jedu pro zlato, neměla jsem na sebe žádný tlak…“
Boj o bronz

Při nájezdu do posledního kola měla sedmatřicetiletá Havlíková náskok půl minuty na druhou Noskovou, Karla Štěpánová ztrácela minutu dvacet. V jeden okamžik s boj o bronz zdramatizoval, to když se na záda Štěpánové dotáhla dvacetiletá Tereza Vaníčková, ale zkušenější cyklistka zmobilizovala síly a dojela si pro svou premiérovou cyklokrosovou medaili.

“Já nevím co na to říci, prostě se to podařilo. Před startem jsem i věřila hodně, ale měla strach, abych to nezakřikla, jak se mi to už několikrát stalo. Ale závod jsem si maximálně užila, nikde jsem nejela na limitu. Myslím, že dnes rozhodla technika. Mě se dařilo skákat klády, což byla výhoda. Poslední kolo byla naprostá bomba, dorazilo hodně „houbařů“, atmosféra byla moc fajn“, popsala Pavla své pocity a hned dodala: „Tenhle závod jsem jela pro Hengise, ten dres je pro něj, přinesu mu ho co nejdřív. Poslední kolo jsem měla slzy v očích, věřím, že mu to pomůže…“, připomněla nešťastnou událost týmového mechanika, který v létě utrpěl zranění hlavy a je stále ve velmi vážném stavu.

Poklona DNK

Pavla přepsala historické tabulky, ale ještě nekončí. Ziskem osmého titulu totiž předstihla v počtu vítězství i velikány mužské kategorie: Radomíra Šimůnka ml. a Zdeňka Štybara.

Její sbírka čítá dalších šest stříbrných a dvě bronzové medaile. Tu první získala před 21 lety, kdy se jelo mistrovství republiky v tradiční cyklokrosové lokalitě v Lounech. Měla lesk stříbra, z té zlaté jsem se radovala já… 😉

Letos sedmatřicetiletá matadorka, která se zároveň věnuje přípravě mladých závodníků na sportovním gymnáziu v Jablonci nad Nisou se ale s terénem neloučí.

„Původně to měl být dneska můj poslední závod. Ale musím ten dres někomu předat. A taky se chci se rozloučit s celým naším týmem a lidmi. Ne takto…“

Tak přejeme hodně štěstí!

Výsledky ženy:

Ženy
1. Pavla Havlíková (Lawi junior) 49:47 min.
2. Nikola Nosková (SD Worx) +0:51
3. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +1:34
4. Tereza Vaníčková (Brilon Racing MB) +1:54
5. Nikola Bajgerová (Dukla Praha) +2:17
6. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +2:20

Kompletní výsledky  ZDE

 

Foto: Jan Němec, Jaroslav Svoboda

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková