Závodit nebo se jen dívat. Dnes startuje první virtuální závod ze seriálu KPŽ, na webu ČT Sport je živý přenos

Profesionální závodníci, zpěvák Marek Ztracený, až tisícovka hoby jezdců a prize money pro nejlepší ženu a muže. Tak zahájí první letošní virtuální závod s Rouvy…

Virtuální závody se stávají realitou, ať chcete nebo ne. Nudný trénink na trenažeru oživily nejrůznější platformy, nyní se už profesionální jezdci i hobíci na dálku navzájem poměřují.

Společnost Rouvy společně s organizací Kolo pro život připravily dvě zajímavé trasy z tradičního seriálu: Hustopeče a Šumavská maraton. 

První závod Hustopeče Škoda Auto odstartuje už dnes v 17 hodin a na cyklisty čekají zvlněné cesty se stoupáním, které se klikatí přes moravské vinohrady, louky, sady a pole. O necelý měsíc později, 9. února, pak trasa závodu Šumavský MTB maraton Škoda Auto povede Národním parkem Šumava a to z Churáňova přes Nové Hutě zpět k běžeckému stadionu. Cyklisté absolvují zhruba třicetikilometrové tratě na trenažerech a v digitálním prostředí na unikátní platformě Rouvy, která připravila úspěšné závody už loni, spojila se i s etapovým závodem Tour de Swiss nebo triatlonovým Ironmanem.

Účast už potvrdili Kristian Hynek, jeden z nejúspěšnějších českých bikerů poslední dekády, a zpěvák a skladatel Marek Ztracený, muž, který vyprodá 02 arenu. Z žen je velkou favoritkou Jana Pichlíková, která ovládla několik virtuálních závodů už v loňském roce.

“Po loňském roce, kdy jsme si virtuální cyklistické aktivity vyzkoušeli historicky poprvé, jsme rádi, že v tom budeme pokračovat. Kromě dvou letošních virtuálních závodů Kolo pro život běží také Challenge, připraveny jsou celkem čtyři reálné trasy KPŽ a těší nás, že tak naše sezona vlastně nikdy nekončí, “ řekl Tomáš Pravenec z organizačního týmu Kolo pro život.

Oba virtuální závody, které mají start shodně v 17 hodin, mohou diváci sledovat živě. Připraven je online stream ze studií v Praze a Vimperku, který začíná v 16.50. Právě toto šumavské město je sídlem firmy VïrtualTrainig s.r.o., která Rouvy, software pro indoor cyklistický trénink vyvinula.  Vysíláním provedou moderátor ČT Ivan Mejtský a Jiří Lutovský, manažer týmu Rouvy/Specialized Cycling team. Přímý přenos můžete sledovat na webu ČT Sport a na YouTube kanálech Rouvy a Petr Čech Sport.

Závod živě můžete sledovat zde:

Do každého závodu se může přihlásit maximálně tisíc jezdců. Jedním z nich bude i zpěvák Marek Ztracený, který šlápne do pedálů trenažéru přímo ve studiu ve Vimperku. Hudebník změří síly mimo jiné s vicemistrem světa v maratonu horských kol Kristianem Hynkem z týmu Future Cycling/Northwave  a Jaromírem Skálou z Rouvy/Specialized Cycling Team. Tito dva borci budou na trenažeréch ve studiu v Praze. Elitní český biker a reprezentant Jan Škarnitzl z týmu Cyklostar/Trek/Pirelli se do závodu připojí přímo ze svého obýváku.

Na vítěze čekají prize money – vítězové ženské a mužské kategorie získají 100 €.

Každý jezdec, který se chce zapojit do série virtuálních závodů, musí mít chytrý cyklistický trenažer, kolo a například počítač, iPad nebo telefon. “Chceme, aby s námi mohlo trénovat a závodit co nejvíc lidí. Mnohým jsme už loni na jaře umožnili překonat nucenou závodní přestávku způsobenou pandemií koronaviru a i teď se s námi mohou profesionálové i nadšení amatéři připravovat na venkovní závody. Aby jim to na jaře, až vyjedou do přírody, venku na kole chutnalo,” řekl Petr Samek, výkonný ředitel VirtualTraining s.r.o.

Pokud se zlepší epidemiologická situace, Rouvy s Kolem pro život mají připraveno pro fanoušky cyklistiky ještě jedno překvapení. “Pokud to situace dovolí, v což pevně doufáme, potkáme se se všemi rádi při exhibičním eventu ve Ski a Bike Centru Radotín 23. února,” dodává Tomáš Pravenec, ředitel komunikace Kolo pro život. Podobně jako v loňském roce budou v pražském Radotíně závodit ti nejlepší na trenažerech a svoji fyzičku si s nimi může poměřit kdokoliv, kdo na akci přijde. Trenažery budou zdarma dostupné pro veřejnost. Nebude chybět ani autogramiáda českých cyklistů

Více informací najdete na www.kolopro.cz , registraci k závodu můžete provést zde: my.rouvy.com 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková