Santini. Dotek italské krásy v souznění s přírodou

Značka Santini – to je dokonalý koktejl dlouholeté tradice, nejvyšší kvality i moderních trendů

Podle čeho vybíráte své dresy na kolo? Rozhoduje materiál, střih, cena? Originální vzhled nebo recyklované materiály? Že zůstává stále ve výběru hodně značek? Tak co třeba historie, příběh značky, zkušenost, která bezesporu ovlivní kvalitu…? Seznamte se s italskou značkou Santini, která se stala průkopníkem v zavádění nových technologií v cyklistickém oblečení a tak si právem zaslouží pozornost. A co teprve, až ukážeme novinku v letošní kolekci!

Pietro Santini založil značku Santini v roce 1965 poté, co převzal továrnu na pletené zboží od svých sester. A hned, coby nadšený fanoušek do cyklistiky se rozhodl pro revoluční změnu: továrna se bude věnovat výrobě cyklistického oblečení.

A že to byl správný krok potvrzuje několik historických mezníků, kdy Santini přichází s novými nápady a technologiemi: v roce 1976 přidává do černých vlněných cyklokraťasů nově Lycru, je průkopníkem sublimačního tisku, který v r. 1984 aplikuje na své dresy a přichází s atraktivními barevnými vzory, zlehčuje život profesionálním cyklistům, respektive ulevuje jejich sedacím partiím, a to díky konstrukci antibakteriální vložky s gelovým jádrem tzv. Thermoshock.

Těch zajímavostí by bylo spousta, takže na závěr ještě, že „náš“ Peťo Sagan v r. 2015 vyhrál v dresu Santini první ze svých tří světových titulů. A že se myslelo i na ženy, dokazuje to, že od roku 2018 se značkou úzce spolupracuje mistryně světa Britka Lizzie Degnan, která vytvořila dámskou kolekci „Lizzie x Santini“.

Jeden za všechny? Santini Sleek Raggio

Tohle není jen tak nějaký dámský dres. Lehoučký, jemně hedvábný na dotek, luxusní na pohled. A design? Atraktivní a rafinované spojení geometrických tvarů, propojení barev. Vyladění k jednobarevným černým kraťasům, vše dokonale pasuje. Ohromí tě i to, že je vyroben ze 100% recyklovaných tkanin. Ano, značka Santini si dala závazek více využívat obnovitelné zdroje, od kompostovatelného obalu, v kterém své eco výrobky nabízí, až po využití recyklované tkaniny na bázi polyesteru a hmotnosti žerzeje, což platí novinku dámské kolekce 2021 dres Sleek Raggio.

Dres má velmi přiléhavý střih, s prvky splňující požadavky profesionálních jezdkyň. Velmi pružný a prodyšný materiál. Pro přední díl, boky a kapsy s jemnou perforací, rukávy a zadní díl hladký. Zakončení rukávu je bez lemu, jen ze spodní strany jsou natištěné protiskluzové silikonové proužky.

Dres Sleek Raggio má celorozepínací zip, u krku a spodního lemu podložený. Detail dělá luxus, zip je s logem Santini a také vyrobený v Itálii. Jezdec má pro snazší úchop oboustranné pogumování a – jak jinak, než že k tomu využívá logo značky a z druhé strany italské národní barvy.

Prostřední ze tří kapes, které jsou z prodyšného matriálu, zdobí plastické logo značky. Zkratka SMS, z italského překladu Santini továrna na výrobu sportovního oblečení se objevuje i na cyklistických kraťasech.

Santini Sleek Ragio cyklistické kraťasy s kšandami

Do kompletu jsou v nabídce propracované cyklistické kraťasy s kšandami. Opět špičkové parametry, totožné vozí profesionální jezdkyně týmu Trek Segafredo. Materiál tvoří 80% polyamidu a 20% elastanu a je jemně kompresní. Nelze přehlédnout precizně vyladěný střih pro cyklistický posed na kole, lem zadního dílu ubíhá přes stehno a napojuje se zhruba v půli stehna.

Žádné pnutí, omezení pohybu. Nohavice volně přilehají na stehně, dostatečná pružnost se přizpůsobí různému objemu. Proti shrnutí je ze spodní strany opět široký pás se silikonovým potiskem.

Velká pozornost byla věnovaná i kšandám na těchto kraťasech. Přední díl je napojen na pružnou a hustěji tkanou síťovinu. Vlastní kšandy jsou široké pružinky a navazují na zadní díl. Ten je z velmi jemné a hodně prodyšné síťoviny, s menší nadsázkou lze připodobnit dámským silonovým punčocháčům.  

V nejvyšší kvalitě je vybraná i antibakteriální vložka do cyklistických kalhot. Varianta C3W je určená pro dlouhé jízdy, uvnitř vložky jsou na kontaktních bodech použité gelové výstelky, vložka má specifické prolisy, aby se dobře přizpůsobila při jízdě a také 3D povrch. Ten zajišťuje lepší odvětrání.

 

Lizzie Lovers design

Seznam úspěchů Lizzie Deign (za svobodna Armitsteadt) je nekonečný, ale je tu jedno vítězství, které si drží blízko svého srdce, a to titul mistryně světa z Richdmondu v r. 2015. Tato kolekce propojuje svět úspěšné profesionálky s mladými jezdkyněmi, které si na kole chtějí plnit své sny.

V nabídce značky najdeme kompletní sortiment oblečení i doplňků primárně pro silniční cyklistiku. Italská značka ví, že silnice je královna mezi cyklistickými disciplínami.  V Santini mají ale také vášeň pro triatlon, imponuje jim především ten nejtěžší – Ironman, v kterém závodník musí zvládnout náročné distance, pro Santini je tu výzvou nabídnout dokonalou, aerodynamickou, ale zároveň pohodlnou kombinézu. Stejně ani běh nezůstává stranou.

Silnicí a triatlonem nekončíme, svět jde vpřed, takže potřebujete komplet na gravel nebo moutainbiking? I to si můžete u Italů pořídit. Dresy Santini se liší jak designem, tak i technickými detaily. Ale nastavená kvalita a originalita zůstává. 

Nabídku značky SANTINI, kterou má nově ve svém portfoliu společnost Schindler si můžete prohlédnout ZDE

Další představení i test jednoho dámského cyklistického kompletu Santini vám nabídneme již brzy…

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková