SP NMNM 2021. Suverénní jízda Loany Lecomte, nejlepší z českých bikerek 29.Tereza Tvarůžková

Vyvrcholení novoměstského SP obstaraly závody elitních kategorií….

Dobojováno! Nedělní závody Elity byly zlatým hřebem třídenního programu SP v Novém Městě na Moravě. Po několika propršených dnech se umoudřilo i počasí, byť za úsvitu ještě zdejší lesy zkrápěl jemný déšť. Později se ale objevilo i sluníčko, které ale nemělo sílu ani čas promáčené úseky v lese vysušit. 

Některé výjezdy byly nad síly i těch nejlepších

V netradiční čas, v 11 hodin 20 minut se vydalo na trať 101 bikerek, na které čekal hodně náročný závod. Jedno zaváděcí kolo plus 5 plnohodnotných okruhu v délce 4 km by za podmínek, které tu panovaly v předchozích ročnících neznamenaly nic extrémního, ale tentokrát to byl jinak.

Část výjezdů se proměnila v uklouzané stezky se spletenci obnažených kluzkých kořenů, s kterými se (jak se později ukázalo) obtížně prali i nejlepší muži! Pro ženy to tedy znamenalo, že nemalou část kopců zdolávat nikoliv v sedle kola, ale po svých. K tomu navrch vysychající a lepivé bláto….

Suverénka elitního klání Loana Lecomte

Extrémně náročná trať vždy závodní pole nadělí a časové odstupy se navýší. Že se tomu ale stane už po zaváděcím kole, úplně očekávané nebylo. Jenže sílu ukázal nový fenomén ženského bikingu, postaršená jedenadvacetiletá Francouzka Loana Lecomte.

Tato úřadující mistryně světa kategorie do 23 let nechala jen krátký čas po startu své soupeřky užívat si čela pelotonu. Vedení se ujala hned v během prvního delšího stoupání v zaváděcím okruhu. A už tuhle pozici nikomu nepřepustila. Chvíli se zdálo, že by ji mohla sekundovat Američanka Halley Batten, její krajanka Kate Courtney a samozřejmě žena v duhovém trikotu Pauline Ferrand Prevot, která se dokázala velmi rychle propracovat z nevýhodné startovní pozice na čtvrté místo. Francouzská bikerka ale sbírala vteřinu ke vteřině, ať se za jejími zády dělo cokoliv. A že to nuda nebyla….

Bojovnice Kate Courtney

Smolný den si vybrala hvězda týmu Scott Racing Kate Courtney, která ve druhém kole spadla a poškodila si páčku zadní brzdy. Tu dokázali mechanici provizorně opravit, takže se Američanka pustila z hloubi pole do stíhací jízdy. Jenže tím její trable nekončily, o okruh později projížděla cílovým prostorem s prázdným zadním kolem. Opět tedy zamířila do depa, kde jí během 30 vteřin vyměnili kolo. Závod byl ztracený, ale americká bojovnice to prostě nevzdala a nakonec projela cílem na 41. místě.

Problémy se nevyhnuly ani úřadující mistryni světa Pauline Ferrand Prevot, která nastoupila do závodu po pátečním pádu v Short Tracku, kdy musela kvůli zranění na vyšetření do nemocnice. Žádná omezení z toho neměla, ale v jednom ze sjezdů jí ufoukl plášť a i ona musela nějaký čas strávit u svých mechaniků. Nicméně se dokázala brzy vrátit na čtvrtou pozici a tu si udržela až do cíle.

Zkušená Rebecca McConnel jede pro bronz

Leona Lecomte jela bezchybnou jízdu a její projev byl oproti zbytku pole svěží až do samého závěru. V cíli měla náskok víc jak půldruhé minuty!

O stříbro a bronz se přetahovaly Rebecca McConnel a skvěle jedoucí Haley Batten, která svou zkušenější soupeřku v závěrečném okruhu dokázala předjet a přijela si pro další vynikající výsledek. Po triumfu v Short Tracku druhé místo v cross country znamenaly, že se stala neoficiálně nejúspěšnější bikerkou novoměstského klání.

Jitka Čábelická dala do stíhačky maximum, nakonec to stačilo na 34. místo

České barvy hájila čtveřice žen: Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix), Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers), Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) a Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín).

Jitka po nepovedeném pátečním Short Tracku po velmi dlouhé době nebyla mezi čtyřiadvacítkou nasazených závodnic, stála ale hned vedle Pauline Ferrand Prevot. A stejně jako ona velmi dobře odstartovala a v nájezdu do prvního sjezdu v zaváděcím kole se pohybovala kolem 15 místa. Zdálo se, že na nepovedený Albstadt i páteční Short Track by mohlo být zapomenut, jenže nezaviněný pád výrazně plány změnil.

„Na konci prvního kola mě poslala v sekci Rock´n Roll Italka Martina Berta k zemi. Problém byl, že jsem musela utahovat tretru a nadvakrát rovnat řídítka. Přišlo to v nejhorší dobu, byla jsem někde kolem 19 místa, jenže jelo hodně holek za sebou a tak jsem se propadla někam k 50. místu. Chvíli trvalo, než jsme se zmátořila…Co říct víc, prostě škoda,“ popsala svůj nepovedený závod, v kterém se po dlouhé době musela sklonit před výkonem jiné Češky.

Tereza Tvarůžková to na blátě umí

To byla Tereza Tvarůžková, která sice startovala ze zadních řad s téměř nejvyšším startovním číslem 109, ale využila širokého nájezdu do terénu a dokázala se postupně propracovat do čtvrté desítky. A kolo od kola postupovala dopředu, v třetím kole se na chvíli ocitla na 25. místě ve společnosti Mají Wloszcowske a Ceylin Carmen Alvarado. V závěru sice tempo neudržela, ale i tak to byla v cíli parádní 29. příčka.

Spokojenost v cíli

„Dneska ten závod strašně bolel. Mám radost, že jsme se dokázala dostat mezi nejlepší 30. Ale možná větší radost mi udělal pocit, že mě jedou nohy, i když ke konci zas přišly ostrý nože v nich. Taky jsme trochu chybovala, ale kdo ne na téhle trati. Tohle úplně nepatří k tomu, co mám ráda, ale když si vezmu loňské 10. a 6.  místo v kategorii do 23 let a dneska v elitě 29., asi bych měla říct, že mi to v Novém Městě sedí,“ žertovala Tereza, která si výrazně spravila chuť po nepovedeném Albstadtu, kde dojela se ztrátou jednoho okruhu.

Další dvě české bikerky projely cílem následovně: na 51. místě Karla Štěpánová, se ztrátou přes 11 minut na vítězku a o dvě minuty později na 61. místě Jana Czeczinkarová.

Karla Štěpánová pomýšlela na lepší výsledek
"Už to jelo líp", stroze okomentovala svůj výkon Jana Czeczinkarová

Výsledky ženy Elite

1.Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:25:13 hod.
2. Haley Batten (USA, Trinity) +1:39 min.
3. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Xsauce) +1:51
4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) +2:10
5. Evie Richards (Trek Factory Racing) +2:27
6. Linda Indergand (SUI, LIV Factory) +2:50
7. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +3:22
8. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory Racing) +3:39
9. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +4:06
10. Anne Tauber (NED, CST PostNL Bafang) +4:33

29. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +7:26
34. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +8:36
51. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +11:19
61. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +13:02

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková