SP NMNM 2021. V kategorii U23 opět slavila Mona Mitterwallner, nejlepší Češkou Zuzana Šafářová na 26. místě

Závěr sobotního dne patřil ženám do 23 let. A opět lilo jako z konve…

Našlapaný sobotní program uzavíral závod cross country žen do 23 let. Největší favoritkou byla teprve 19letá Rakušanka Mona Mitterwallner, která dokázala před týdnem v úvodním závodě SP v Albstadtu nadělit svým konkurentkám bez 20 vteřin tři minuty! Pravda, na technicky výrazně méně obtížné trati…. Otázka tedy byla: dokáže někdo držet s talentovanou Monou krok?

Na startovní čáře bylo 70 bikerek, včetně všech tří medailistek z úvodního podniku v Německu, ty se vydaly na trať přesně v 17 hodin vstříc trochu netradičně dvěma zaváděcím a 4 plnohodnotným okruhům. Trať nesla stopy nejen další dešťové nadílky, ale také už tří předchozích závodů. Bylo tedy nutné nastavit délku závodu, aby se vešla do časového limitu, předepsaného této kategorii.

V úvodní zaváděčce chyběla překvapivě na čele Rakušanka Mitterwallner (Trek Vaude), která jak později novinářům prozradila, nebyla schopna se vůbec zahřát. Ostatní z favoritek na pódiové umístění se v popředí pohybovaly, nechyběla Nizozemka Carolina Bohe (Ghost), Kata Blanka Vas (HUN), chvíli na čele tahala i někdejší bronzová medailistka Britka Harriet Harnden (Trek Factory).

Netrvalo ale dlouho a subtilní Rakušanka ukázala svou sílu a v dlouhém výjezdu rozjela své tempo a skupinu výrazně nadělila. Kontakt s ní dokázala udržet jen Carolina Bohe a možná až trochu překvapivě jí byla silnou soupeřkou po zbytek závodu.

V sedle nebo po svých...tak vypadal souboj o vítězství

Tyto dvě bikerky se totiž až do posledního okruhu přetahovaly o vedení, zatím co Rakušanka byla lepší ve výjezdech, starší Carolina Bohe ukazovala svou sílu ve sjezdech. Do posledního okruhu si Rakušanka vezla náskok 8 vteřin, který dokázala v nejdelším stoupání navršit na 12. Jenže následovaly dvě sjezdové pasáže a tam dokázala Dánka zariskovat a rázem dýchala drobné a absolutně zmrzlé Rakušance dýchat na záda. Ta nakonec vítězství uhájila o pouhé dvě vteřiny! Stříbrná Carolina Bohe byla ale také spokojená, stejně tak na třetím místě maďarská bikerka Kata Blanka Vas.

Stejně obsazené stupně jako v Albstadtu, ale s výrazně menšími rozestupy.

Zuzana Šafářová v akci

České ambice tentokrát nebyly příliš vysoké. Při absenci Terezy Sáskové, která nenastoupila kvůli nutnému doléčení bolavých zad držela prapor trojice žen: Zuzana Šafářová, Adéla Holubová a Tereza Obořilová. Stejně, jako v Albstadtu byla nejlepší Zuzka Šafářová. Umístění z úvodního SP, kdy skončila na 29. místě si na domácí půdě přála trochu vylepšit. A to se ji nakonec povedlo.
„Nic podobného jsem nikdy nejela, fakt extrémní, hodně se běhalo, ale na druhou stranu, běhaly jsme tam všechny. Bylo to fyzicky i psychicky náročný. Já si ale nemůžu stěžovat, u mě celý závod proběhl bez problémů, bez pádu. Jen trochu škoda, že to nedopadlo o jedno místo na to bodovaný, ale nic se nedá dělat, snad příště,“ zhodnotila Zuzka, která se už těší na zadovský pohár, kde by si mohla vyjet potřebné body, aby v dalších SP nestartovala z poslední řady.

I když se dalším dvou českým bikerkám nepodařilo zopakovat umístění z Albstadtu, zaslouží pochvalu za bojovnost, protože tentokrát to byl závod opravdu extrémní.

Adéla Holubová
Tereza Obořilová

Výsledky ženy U23

1. Mona Mitterwallner (AUT, Trek Vaude)  1:25,21
2. Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +0:02
3. Kata Blanka Vas (HUN) + 1:17
4. Puck Pieters (NED, Alpecin Fenix) + 1:53
5. Harriet Harnden (GBR, Trek Factory) +2:00

26. Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized) +9:07
39. Adéla Holubová (Kola-BBB.cz) +11:17
46. Tereza Obořilová (GT Opportunity) +13:49


Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková