SP Leogang 2021. Suverénní vítězkou Lecomte, o zbylé stupně strhující boj

Závod žen suverénně ovládla Loana Lecomte, za jejími zády se odehrávaly napínavé souboje o další příčky. Nejlepší český výsledek vybojovala česká šampionka Jitka Čábelická, když skončila čtyřiadvacátá

Rakouský Leogang, v kterém se před 7 měsíci konal světový šampionát opět nabídl parádní podívanou. Neděle patřila závodům v olympijském cross country. Zahajovaly kategorie do 23 let, těm se budeme věnovat později. I když spojitost třiadvacítkářek se závodem elitních žen, které startovaly dvacet minut po poledni, by se tu našla. Věk zcela suverénní vítězky Loany Lecomte je totiž dvacet jedna let, takže tato drobná Francouzka by mohla závodit se svými vrstevnicemi. Jenže, to by nebyla ta pravá výzva…

Závod žen byl dramatický, ale pouze boj o druhé až páté místo. To první v podstatě stylem start-cíl opanovala už zmiňovaná Loana. Jen zaváděčku nechala užívat vedení své starší krajance Pauline Ferrand Prevot (Absolut Absalon). Pak se v jednom kopci zvedla a ujela všem. Během čtvrtiny okruhu získala náskok přes 20 vteřin! Získávala do kopce, neztrácela ve sjezdech.

Po dvou vyhraných podnicích v Albstadtu a v Novém Městě přidala dnes v Leogangu už třetí letošní vítězství.

“Jsem teď velmi šťastná. Je to trochu neuvěřitelné, nikdy jsem nevyhrála v juniorech ani v kategorii do 23 let, takže vlastně ani nevím, co na to říct,” řekla Loana po svém vítězství.

Krásný závod plný zvratů „udělaly“ velké dámy světového bikingu. Byla to přetahovaná, nejprve byla velmi aktivní Rebecca McConnell (Mondraker), tu pak vystřídala Pauline Ferrand Prevot, v kontaktu jela Jenny Rissveds (31 Outride), pronásledovaná Jolandou Neff (Trek Factory). V druhé půli se lehce propadla Prevot, naopak domácí prostředí i fanoušci vynesli vpřed mladičkou Lauru Stigger (Specialized Racing), která jela výborně a dokázala se posunout dokonce na druhé místo před zkušenější soupeřky.

Rozhodovalo se v posledním kole. Nakonec byla ze skupiny pronásledovatelek nejúspěšnější olympijská vítězka z Rio de Janeira Jenny Rissveds, která udolala na třetím místě hodnocenou Lauru Stigger, jenž ale neskrývala absolutní spokojenost. Dvacetiletá bikerka se mohla radovat z prvního medailového umístění na SP v elitní kategorii.

Na rozšířené pódium se vešla i Jolanda Neff, i když její výraz při průjezdu cílem byla lehce rozpačitý. I ona byla na čele pronásledovatelek Loany Lecomte, ale její skvělou jízdu zbrzdil pád, zbytek závodu jela s bolestivě naraženou rukou. Na pátém místě projela v duhovém dresu mistryně světa Pualine Ferrand Prevot.

Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix)  sice dojela v nejlepším výsledku v letošním seriálu SP, ale z 24. místa úplně nadšená nebyla. “Dnešní výsledek není ostuda, po tom nepovedeným short tracku je to zlepšení, ale že bych skákala dva metry do vzduchu, to taky říct nemůžu. Dobře jsem odstartovala, ale něco tomu chybělo. 

Sjezdy mi tu moc neseděly, nebyla jsem si v nich úplně jistá. Je ještě na čem zapracovat, chybí mi lehkost, je to takový udřený. Vepředu jak jezdí ty holky, to je něco neskutečnýho,” uvedla úřadující česká šampionka Jitka Čábelická.

Karla Štěpánová skončila na 36. příčce, což je také nejlepší letošní výsledek. “V pondělí jsem si zase vykloubila rameno, ale tím, že je to po několikátý, tak jsem to dneska prostě zkusila. Čekala jsem to horší. Od startu dobrý, pak jsem trochu stagnovala, strašně mě tu trápí alergie, hlava mi na těch loukách úplně třeštila. Jsem ráda, že v těch sjezdech jsem se cejtila dobře, rameno naštěstí drželo. Po těch prvních dvou nepovedenejch světácích to bylo nakonec docela dobrý a jsem ráda, že to jde dobrým směrem, i když teda pomalu.”

Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín), se týden zotavovala po ošklivém pádu a následném otřesu mozku, který utrpěla před 14 dny při domácím poháru. V Leogangu dojela se ztrátou jednoho okruhu na 48. pozici.
„Po týdenní pauze a volnějším ježdění na víc proste nebylo! Na startu jsem se nechala zavřít a vyjížděla skoro poslední, což se projevilo v prvních 2 kolech, kde jsem musela stát a hodně tlačit .. po prvním kole už to bylo přes 4minuty záseku a boj o to nedostat rundu, jenže do kopce jsem točila vodu. Na druhou stranu jsem ráda že hlava i zbytek těla funguje a jediný problém je “pouze” fyzická připravenost, „napsala nám Tereza, která je natěšená do dalších závodů.

Kategorie U23

I vítězka závodu žen do 23 let předvedla spanilou jízdu. Mona Mitterwallner (Trek Vaude) opět ukázala, že Rakousko má nadmíru vynikající bikerku, o které ještě uslyšíme. V závodě jela na jistotu, zpočátku nikam nespěchala a až od druhého kola se vytvořila náskok a jela osamoceně na čele. Do kopců létala, uklouzané sjezdy po kořenech jezdila s velkou opatrností. Vloni na zdejší trati získala titul juniorské mistryně světa, letos se pak radovala už ze třetího vítězství ve Světovém poháru v této kategorii.

Zbylé dvě medaile patří Kate Blance Vas (HUN) a Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory).

Po velmi dlouhé pauze naskočila do závodění i Tereza Sásková (Rouvy Specialized), která se dlouho trápila s bolestmi zad. A její návrat byl úspěšný, skončila jako nejlepší z českých reprezentantek na 17. místě.

“Dneska je to pro mě návrat do závodů, nezávodila jsem v podstatě od března a vlastně jsem vůbec neměla srovnání s konkurencí. Jsem ráda, že to dopadlo dobře, 17. místo je pro mě super. Musím říct, že dneska mi spadnul kámen ze srdce,” uvedla šťastná Terka Sásková.

Spokojená byla i druhá z českých reprezentantek Adéla Holubová (Kola-bbm.cz), jež dojela na 28. pozici.

“V poslední době mám docela smůlu na starty, většinou to přede mnou lehne. Bohužel se to stalo i dneska, takže jsem vyjížděla zezadu a dneska to byla taková stíhačka. S výkonem jsem spokojená, zajela jsem si na svěťáku maximum. Nejsem ale spokojená s technikou, to byla tragédie, nemám moc ráda tohle mokro. Skoro všechno, co jsem najela do kopce, jsem zase ztratila ze sjezdu,” sdělila pro partnerský server mtbs.cz po závodě Adéla.

Výsledky ženy Elite

1. Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:17:03 hod.
2,.Jenny Rissveds (SWE, 31Outride) +1:48
3.Laura Stigger (AUT, Specialized Racing) +1:50
4.Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +2:02
5.Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) +2:30

24.Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +7:32
36.Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +9:57
48.Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Výsledky ženy U23

1.Mona Mitterwallner (AUT, Trek Vaude) 1:06:30 hod.
2.Kata Blanka Vas (HUN) +1:01
3.Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +1:26
4.Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) +2:04
6.Leonie Daubermann (GER) +2:35

17.Tereza Sásková (Rouvy Specialized) +7:36
28.Adéla Holubová (Kola-bbm.cz) +10:44
35.Tereza Obořilová (GT Opportunity) +13:19
39.Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized) +11:29

Kompletní výsledky ZDE 

Foto: Jan Němec, mtbs.cz
Foto J. Rissveds-Bartek Wolinksi

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková