Krásná (nejen) do plavek #5. Jak vařit v cizí kuchyni? Tipy na zdravé rychlo recepty

Dovolená může mít řadu podob. V čem se ale shodneme, žádná z nás nechceme trávit hodiny složitým vařením…

Dovolená nemusí nutně znamenat „All inclusive“ či každodenní návštěvu restaurací. Pokud jste se letos rozhodli pro jiný typ rekreace, kde si budete vařit sami, jistě k tomu máte pádné důvody a v záloze svoje osvědčené recepty. My se k nim dnes pokusíme přidat několik tipů a receptů s použitím místních ingrediencí, což oceníte zejména, když budete mít k dispozici kuchyňku jen se základním vybavením. Co tedy zabalit za suroviny a co vařit, aby vše bylo rychlé a přesto zdravé bez použití instantních jídel?

Jak si naplánovat dovolenou s vařením?

Není nutné jíst jen instantní polévky, hotová jídla z plechovky či v restauraci. Pro milovníky rychlého vaření přichází v úvahu třeba méně tradiční ale velmi zdravá celozrnná rýže, pohanka či luštěninové těstoviny, které lze zabalit i s sebou na výlety. Do krabičky stačí přidat čerstvě nakrájenou zeleninu a tvrdý sýr nebo před podáváním přidat tuňáka v konzervě. Na rychlou sytou svačinu na výletě postačí vždy raw tyčinka z datlí a ořechů.  Suché suroviny si zabalte z domu. Ty čerstvé si kupte až v místě pobytu. 

Naplánujte si ale nákup tak, aby vám všechny čerstvé suroviny jako zelenina, ovoce, maso a mléčné výrobky vydržely až do konce pobytu. Není třeba snídat každý den čerstvé pečivo, takže si s nákupem chleba či rohlíků nelamte hlavu. Na snídaně si připravujte ovesné kaše a zkuste si třeba upéct svůj vlastní chléb. Pro rychlé vaření bez práce se jistě vyplatí investice do cestovního rýžovaru. 

Pokud si tedy jídlo připravujete sami, vyplatí se sáhnout po místních surovinách. V místě pobytu si vyhledejte farmu, prodejnu s farmářskými produkty či farmářské trhy. Takové suroviny budou vždy čerstvé a jedinečné. Čerstvé ovoce i zeleninu také kupte až v místě pobytu a předejte tak zbytečnému potlučení či znehodnocení.

Co zabalit za zdravé suroviny a užitečné kuchyňské pomocníky?

  • čaj Rooibos, zrnková káva
  • ovesné vločky, kokosové mléko, chia semínka
  • arašídové máslo, želatina v plátcích, kokosová mouka, kokosový olej, strouhaný kokos
  • raw (proteinové) tyčinky
  • vlastní směs na chléb
  • rýže Basmati, celozrnná rýže, luštěninové těstoviny a pohanka
  • tuňák v konzervě v olivovém oleji či ve vlastní šťávě
  • mořská sůl, olivový olej, provensálské koření či tymián
  • červené víno (na vaření) 
  • ruční kávový mlýnek, Frech press na kávu, Moka konvička, termo hrnky, lahve pro sportovce či bidon, potravinové krabičky, kovová dortová forma, pečící papír, rýžovar, silikonová forma na chléb

Co nakoupit v místě pobytu?

  • čerstvé máslo, mléko, vejce, tvaroh, sýr, maso, vše ideálně farmářské
  • zelenina: mrkev, cibule, česnek, okurka, paprika, listový salát, avokádo
  • ovoce: jablka, hrušky, banány, citrony a sezónní ovoce jako broskve a meruňky

 

Co rychlého a zdravého uvařit?

Bircher musli

  • Připravte si snídaňovou kaši, která nezabere žádný čas. Nevaří se, ale nakládá přes noc a ráno servíruje s čerstvým ovocem.
  • Na 4 porce potřebujete: 120 g ovesných vloček, 1 PL chia semínek, 1 plechovka kokosového mléka, hrst rozinek, špetka mořské soli.
  • Všechny suroviny smícháte dohromady a dáte přes noc do ledničky. Ráno přistrouháte jablko či hrušku a podáváte s kousky čerstvého ovoce.

 

Domácí chléb

  • Namíchejte si doma do potravinové krabičky s uzávěrem vlastní směs na chléb, kterou v místě pobytu zalejete pouze vodou a dejte péct v silikonové formě na chléb.
  • Na bochník chleba potřebujete: 150 g hladké špaldové mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 100 g ovesných vloček, 2 PL Psyllium, 2 ČL kypřícího prášku, 1 ČL kmínu, 25 g mořské soli, hrst dýňových a slunečnicových semínek, hrst ořechů. Těsně před pečením přidejte 500 ml vody. Pečte 45 minut na 180° C a na posledních 15 minut přidejte gril na 200° C.

Vločková polévka

  • Super zdravá a vydatná polévka, kterou připravíte do 10 minut. Všichni si pochutnají!
  • Dle počtu strávníku potřebujete: mrkve, ovesné vločky, olivový olej, mořskou sůl a vodu.
  • Na oleji orestujte nahrubo nastrouhané 2-3 mrkve, přidejte cca 1,5 l vody, 2-3 hrsti vloček a dochuťte solí. Nechte provařit. Chcete-li polévku vydatnější, stačí přistrouhat tvrdý sýr, například aromatický Cheddar.

Odlehčený cheesecake

  • Připomínáme nedávný recept na variantu odlehčeného cheesecaku, kterou snadno připravíte i mimo domov. Stačí zabalit jen dortovou formu a ty správné suroviny!
  • Na 4 – 8 porcí potřebujete: korpus – 2 PL kokosového oleje, 2 PL arašídového másla, 2 zralé banány, 3 PL kokosové mouky, 1 PL nepraženého kakaa, špetka mořské soli; náplň – 2 vaničky ricotty nebo nízkotučného tvarohu (tj. 500 g), 4 ks želatiny v plátcích, 3 PL strouhaného kokosu; ozdoba – čerstvé letní ovoce a datlový sirup.
  • Formu vyložíte pečícím papírem a smícháním všech surovin na korpus připravíte první vrstvu. Z želatiny a tvarohu pak připravíte další vrstvu, kokosovou náplň a necháte přes noc vychladit v lednici. Doslaďte až při servírování datlovým sirupem a přidejte čerstvé sezónní ovoce, například broskve.

Hovězí plec na víně

  • Ideální recept na deštivý den. Sice se vaří 4 hodiny, ale jeho příprava zabere pouze 10 minut bez dalšího hlídání. Výsledek je více než dobrý, srovnatelný s „Mišelinskou“ restaurací!
  • Na 5 – 6 porcí potřebujete: cca 700 g hovězí plece, olej, ¾ lahve suchého červeného vína, 4 mrkve, ½ ks pórku, 3 stroužky česneku, sůl, sušený tymián a máslo na zjemnění.
  • Na oleji zprudka opečte maso, zalejte vínem a přidejte ostatní suroviny: kolečka mrkve, plátky česneku, kousky pórku, několik špetek soli, tymián a máslo. Nechte provařit a ztlumte teplotu. Na mírném ohni vařte přesně 4 h. Podávejte s celozrnnou rýží či rýží Basmati.
Bára Bubílková