OH Tokio 2021. Pojede Loana Lecomte sólo jízdu a zbytek světa o stříbro? Závod žen už zítra!

Francouzka Loana Lecomte je jednoznačnou adeptkou na olympijské vítězství. Její letošní bilance v závodech SP je 100%. Kdo další si může brousit zuby na medaili?

Už zítra se v 8 hodin SEČ se pustí do boje o olympijské medaile 38 nejlepších světových bikerek. O kandidátce na zlato se příliš nespekuluje, 4 starty a 4 vítězství v letošních SP jasně favorizují jedenadvacetiletou Francouzku Loane Lecomte. Její krajanka Pauline Ferrand Prevot je možná jedinou, kdo by jí mohl ohrozit, soudě tedy podle posledních výsledků.

Jenže olympijské hry jsou opravdu mimořádnou událostí a přináší nejedno překvapení, což ukázal i dnešní mužský závod. Tím nemyslím odstoupení Mathie Van der Poela po hrozivě vypadajícím pádu na Sakura dropu či největšího smolaře Ondy Cinka, který vinou defektu zadního kola vypadl ze hry o bronz. Pozitivním překvapením se stal Španěl Serrano, který se k medaili probojoval v posledním okruhu a bojující trojici v čele s Nino Schurtrem vypálil rybník, měl v závěru závodu jasnou převahu a mohl tak slavit třetí místo.

Kdo další tedy patří mezi širší okruh favoritek, když ne na zlato, tak na některou medaili?

Takhle se radovala Loane před domácím publikem v Les Gets, kde se jelo v zcela odlišných podmínkách, než jsou v Tokiu

S číslem jedna na svých zádech pojede obhájkyně zlata z Ria Jenny Rissweds. Dvě pódia v posledních dvou kolech Světového poháru UCI představují fantastický návrat do formy. Po zlatu na OH v Riu si prožila vzestupy, ale i hluboké pády. Teď je jednoznačně zpět! Mimochodem, pokud by dokázala obhájit olympijské zlato, vyrovnala by se tak italské cyklistce Paule Pezzo, která vyhrála závody v Atlantě v r 1996 a v Sydney v r. 2000.

Nesmíme ale zapomenout ani na švýcarskou star Jolandu Neff. Té olympijská trať nesmírně sedí, vyhrála testovací závod, který se, pravda, jel v říjnu 2019. Mezi tím si Jolanda prošla náročnou zkouškou, kdy se po vážném zranění postupně vracela na výslunní. Formu ukázala v Leogangu, kde atakovala nejvyšší stupně, ale po ošklivém pádu skončila na 4. místě. Navíc, jak se později ukázalo, si přivodila zlomeninu ruky, kvůli které vynechala poslední díl SP ve francouzském Les Gets. Že to nemusí být nevýhoda, možná naopak, ukázal nový olympijský vítěz Brit Tom Pidcock …

Zatím co Jenny se na sociálních sítích odmlčela, pozitivní náladou a natěšením na úterní boj doslova srší exmistryně světa a vítězka celkového hodnocení SP z r. 2019 Američanka Kate Courtney. I ona má velké odhodlání se poprat o některou z olympijských medailí.

Olympijský okruh je velmi specifický, kombinuje v sobě extrémní technické pasáže, prudké krátké stojky na hranici vyjetí, s velmi rychlými pasážemi. K tomu mraky prachu, vedro a hlavně vysoká vlhkost. I proto nesmíme opomenout devětadvacetiletou rodačku z Canberry Rebeccu Mc Connell, která od loňského podzimu ukazuje stabilní a vysokou formu. Silový styl jízdy, vysokou výkonnost i odvážné srdce ve sjezdech má i Britka Evie Richards. Stejně tak mohou překvapit další dvě Švýcarky: Sina Frei či Linda Indergand.

Na start se s číslem 23 postaví i trojnásobná česká šampionka Jitka Čábelická. Ta přijela ve velké psychické pohodě a i ona je připravena ze sebe vydat maximum sil. „Jsme zastrčený na kopci v několika lidech, ale ve finále nejlepší varianta. Z minula (testovací závod-pozn.red) jsem tu měla několik restů a dá se říct, že jsou napravený. Ještě to chce teda trochu uhladit, hlavně dopady, zrychlit, jak dolů tak nahoru, ale to se do úterka stihne,“ komentovala spokojeně svou finální přípravu před životním závodem.

Závod žen můžete sledovat od 8 hodin na programu ČT Sport.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková