OH Tokio 2021- silnice. Senzační vítězství Rakušanky Anny Kiesenhofer. Tereza Neumanová po bojovném výkonu na 33. místě

Velmi překvapivý průběh měl silniční olympijský závod…

Tokyo - Japan - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Marianne Vos (Netherlands) - Demi De Jong (Netherlands) - Anna Van Der Breggen (Netherlands) - Annemiek Van Vleuten (Netherlands) pictured during Cycling Road Road race (women) the Tokyo 2020 Summer Olympic Games on July 25, 2021 from Musashinonomori Park to Fuji International Speedway (137KM) - photo Luca Bettini/Cor Vos © 2021

V náročném závodě v délce 137km s převýšením 2700 metrů zaskočila všechny favority rakouská reprezentantka Anna Kiesenhofer, když si stylem start-cíl dojela pro olympijské zlato! České barvy hájila Tereza Neumanová a dojela na 33. pozici.

Krátce po slavnostním startu se zrodil první únik a málokdo čekal, že se v této pětičlenné skupince nachází budoucí olympijská vítězka! Peloton s hlavními favoritkami zůstával dlouhou v klidu, ačkoliv dvě z pěti závodnic tempo neudržely, zbylá trojice Rakušanka Kiesenhofer, Polka Plichta a Izraelka Shapira měly 80km před cílem náskok 11 minut!

Zhruba 60km před cílem, v dlouhém stoupání začaly hýřit aktivitou a nástupy Nizozemky, ten zásadní pak vytvořila jedna z velkých hvězd země tulipánů Annemiek Van Vleuten. Ta se pustila do stíhání odjeté trojice, získala téměř minutový náskok, ale v dlouhé sjezdu ji peloton dojel.

Tou dobou už ale z trojice na čele byla odskočená právě Rakušanka Anna Kiesenhofer. která věděla, že má skvělý den.

Ačkoliv se opět rozjel nizozemský vláček, na mladou Rakušanku to nestačilo.  Dílem tomu napomohl i fakt, že olympijský protokol zakazuje používání vysílaček, na které jsou cyklistky při ostatních závodech zvyklé. Informace mohou dostat závodnice je z týmových doprovodných vozů, které jedou za pelotonem nebo od oficiálních jezdců na motocyklech.

Promovaná matematička Kiesenhoferová projela s víc, jak minutovým náskokem před zbytkem startovního pole.

„Naplánovala jsem si útok hned na prvním kilometru. Byla jsem už jen šťastná, že se mi do něj podařilo dostat, protože se moc neumím pohybovat v pelotonu.  Jsem ráda, že jsem se toho nebála a zkusila jsem to, viděla jsem, že jsem nejspíš z úniku nejlepší. Navíc jsem celkem dobrá ve sjezdech, takže jsem si během posledního kopce říkala: už jen sjezd a pak dlouhá časovka do cíle,“ radovala se šťastná třicetiletá závodnice, která strávila v profesionálním týmu pouze jedinou sezónu a to v r. 2017!

Na druhém místě přijela jedna z horkých favoritek Annemiek Van Vleuten, třetí dokončila Elisa Longo Borghini. Nizozemka patřila mezi velké kandidátky na zlato a pár vteřin po dojezdu do cíle si dokonce myslela, že se jí sen splnil – ona i její týmové kolegyně totiž pohltily dvě z trojlístku žen z úniku, na Rakušanku ale zapomněly.

 

Tereza Neumanová předvedla velmi bojovný výkon, byť neměla nejlepší den a jak sama přiznala, díky restrikcím, spojených s pozitivním nálezem v silničním reprezentačním týmu.
„Jsem strašně ráda, že jsem mohla do závodu nastoupit. Výsledek není to, pro co jsem si sem přijela, ale je pro mě výhra, že jsem to nevzdala i přesto v jakých podmínkách a nejistotě jsme poslední dny byli.

Čtyři dny bez tréninku venku, jen na izolačním hotelu na trenažeru, to fakt nebylo nic, co bych někomu před tak důležitým závodem přála. V závodě jsem se cítila strašně zle, asi nejhorší závod za sezónu a možná vůbec. Ale nevzdala jsem to hlavou a závod dokončila. Jsem strašně ráda, že jsem tu mohla startovat a věřím, že až tenhle negativní zážitek vstřebám, posune mě to zase dál,“ popsala Tereza své dojmy nejen ze závodu.

Výsledky ženy – závod s hromadným startem 

1. Kiesenhofer (Rak.) 3:52:45
2. Van Vleuten (Niz.) -1:15
3. Longová Borghini (It.) -1:29
4. Kopecky (Belg.) -1:39
5. Vos(Niz.)
6. Brennauer (Něm.)
7. Rivera (USA)
8. Cavallio (It.) všechny -1:46
…33. Neumanová (ČR) -7:02

Foto: Cor Vos, archiv T. Neumanová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková