Český šampionát horských kol 2021 ve znamení nové destinace i premiérově zařazeného Short Tracku

Letošní domácí šampionát v cross country míří premiérově do Harrachova. A nově se budou tituly rozdávat i v Short tracku

ŠKODA AUTO Mistrovství Českéé republiky horských kol v olympijskémém cross-country (XCO) se uskuteční v Harrachově od 19. do 22. srpna 2021.

Organizace se ujali pořadatelé maratonského seriálu horských kol Prima CUP a ŠKODA AUTO Český pohár v maratonu. Pořadatelé přicházejí podobně jako u maratonu s novinkami a pojímají závod cross country ve zcela nové divácky atraktivní režii.

Harrachov se tak v letošním roce stane městem horských kol, kde se budou udělovat dva české bikové tituly a to v disciplínách olympijského cross country a maratonu.

Nejprve se bude bojovat o tituly v olympijském cross country, jak ve štafetách, tak i v individuálním závodě. Chybět nebudou ani boje o mistrovské dresy na e-bikách. Závod elektrokol ŠKODA AUTO MČR E-MTB se konal prvně v roce 2020 na Dolní Moravě.

Termín pro domácí šampionát (19.-22.8.) byl zvolen s ohledem na Olympijské hry, místo tradičního, kterým je 29. týdne v roce. Očekává se tak účast jezdců kompletní české XC špičky včetně reprezentantů.

V loňském roce se bojovalo o domácí tituly v Peci pod Sněžkou

Novinkou je Short track

Divácky atraktivnímu závodu olympijského cross country má pomoci nové zařazení Short tracku, který jezdci znají ze Světového poháru horských kol. V této disciplíně se tak bude prvně udělovat národní titul.

Inspirací byl průkopnický čin pořadatelů z Nového Města na Moravě, kteří v roce 2017 jako první zavedli ve Světovém poháru závod v Short Tracku (XCC).

Za Short Track se budou udělovat body do celkového hodnocení domácího poháru IZOMAT Cupu a výsledky ovlivní i řazení na start sobotního mistrovského závodu XCO. Tím se posílí význam finálových závodů, kde bude možnost získat více bodů a rozhodnout o pořadí poháru.

Dalším benefitem bude možnost získat až 50 bodů do rankingu UCI díky tomu, že je závod v Short Tracku je zaregistrován v kalendáři UCI jako národní šampionát (CN).

 

Olympionička Jitka Čábelická bude usilovat o čtvrtý titul v řadě

Tradičně se pojedou i týmové štafety MČR XCR, které budou stejně jako v roce 2020 rozděleny pro kategorie žáků a Elite.

Maratonský titul bude udělován o měsíc později, 18. září na závodě Prima CUP – Kross Harrachov. Zajímavostí je, že oba národní tituly mezi muži drží česká jednička Ondřej Cink. V ženách bude titul v cross country obhajovat Jitka Čábelická a v maratonu Jana Czeczinkarová.

Prodloužený víkend v Harrchově tak slibuje zajímavou podívanou a díky prázdninovému termínu i velkou diváckou kulisu.

Program ŠKODA AUTO MČR MTB XC 2021 Harrachov:

Čtvrtek, 19.08.2021   XCC Short Track (Junioři a Elite)

Pátek, 20.08.2021      XCR Team Relay (štafety – žáci a Elite)

Sobota, 21.08.2021   XCO Cross-country olympic (Kadeti až Elite)

Neděle, 22.08.2021   E-MTB XC a IZOMAT Minime

Podrobnosti k závodu naleznete na www.poharmtb.cz/mcr-harrachov

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková