ME xco zahájil závod štafet, titul získala Itálie, Češi na 6. místě

Srbský Novi Sad hostí letošní evropský šampionát, úvod obstaral atraktivní závod štafet

V náročných teplotních podmínkách, kdy rtuť na teploměrech atakovala hranici 33 °C se do závodu štafet postavilo celkem 17 národů. Mezi nimi byla i česká štafeta ve složení: Ondřej Cink, Jan Zatloukal, Kája Bedrníková, Tereza Sásková, Jitka Čábelická a Filip Konečný. V tomto novém formátu, tedy v šesti jezdcích, se jelo teprve podruhé. Premiérově se jelo v loňském roce ve švýcarském Monte Tamaru, kde dojeli Češi na 5. místě. 

Na netradičním okruhu z časti vedeným městem, který shodně čeští závodníci hodnotili jako velmi rychlý, se nejvíc dařilo Italům. Ti dokázali porazit o 18 vteřin favorizované Švýcary. Bronz putuje do Německa.

Jitka Čábelická bojuje na svém úseku

Česká štafeta skončila s odstupem 1:44 min na šestém místě. Po slibném úvodu, když naší formaci po dvou úsecích, které odjel Cink a Zatloukal patřilo průběžné první místo, potkal juniorku Káju Bedrníkovou technický problém v podobě spadlého a zaseklého řetězu. Do svého úseku navíc vychytala silnou konkurenci elitních žen v čele s Ukrajinkou Yanou Belomoinou, takže se propadla na 11. příčku. „Vyjížděla jsem jako první s malým náskokem, ale v první půlce mě sjeli ti nejlepší kluci. Bohužel mi pak na těch dlouhých schodech spadl řetěz a předjela mě celá ta skupinka za mnou. Já se snažila nezmatkovat, ale to se těžko uskutečňuje, když mi Honza předával štafetu z prvního místa,“ uvedla bezprostředně po závodě pro server mtbs.cz

Další dvě ženy Tereza Sásková a Jitka Čábelická stáhly něco ze ztráty, do posledního úseku nastupoval z deváté pozice junior Filip Konečný, který dokázal posunout českou štafetu na konečné 6. místo.

 

Výsledky

1. Itálie (L. Braidot, Agostinacchio, Berta, Cortinovis, Tovo, Zanotti) 1:08:06 hod.
2. Švýcarsko (Albin, Aeborsold, Keller, Schneebeli, Huber, Balmer) +0:18 min.
3. Německo (Kaiser, Gräter, Benz, Lipp, Eibl, Schehl) +0:34
4. Francie (Guay, Boichis, Gerault, Onesti, Burquer, Griot) +1:07
5. Ukrajina (Hudyma, Moiseiev, Belomoyna, Sherstiuk, Sukhopalova, Titarenko) +1:35
6. Česko (Cink, Zatloukal, Bedrníková, Sásková, Čábelická, Konečný) +1:44

 
Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jan Němec (mtbs.cz)

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková