Simona Spěšná se jde učit od nejlepších! Odchází do švýcarského týmu jb Brunex Superior Factory racing

Přestupová novinka naší velké bikové naděje…

Už nějaký ten týden anoncovaná změna dostala jasné kontury. Talentovaná juniorka Simona Spěšná opravdu opouští po devíti letech svůj domovský tým MS Bike Academy. Nadcházející sezónu bude hájit barvy profesionální formace se základnou ve Švýcarsku-jb Brunex Superior Factory racing.

Jednání, které částečně inicioval manažer kopřivnické značky kol Superior Petr Lavička a které následně intenzivně komunikovala i sama Simona, trvalo pár měsíců.

Výsledek je pro nadějnou sportovkyni ten nejlepší. Kompletní materiální podpora, účast na společných soustředěních, závodní program postavený na míru, roční smlouva a táta stále jako hlavní trenér.

Simča s taťkou a trenérem v domácím týmu MS Academy...

„Původně jsem nepřemýšlel, že by Simča už letos měla naši Academii opustit. Ale když jsem viděl výsledky a její odhodlání… Za mě je to jasná cesta, která jí pomůže udělat další výkonnostní posun, což ona sama hodně chce,“ vysvětluje Milan Spěšný, táta a trenér v jedné osobě.

„Tahle kombinace, jak je to nastavené, je perfektní. Po spolupráci se značkou Specialized naváže na kola Superior, kde bude mít k dispozici super materiální vybavení a dvě kola. Jedno na tréninky v Plzni a druhé na závody, o které bude pečovat teamovým mechanik. Dále vidím obrovský přínos v tom, že se naučí sportovnímu myšlení, v tréninku i závodu, které je venku prostě jiné. Bude obklopena lidmi, kteří dělají vše maximálně profesionálně. Už třeba to, že má zajištěný apartmán v Bözenu, kde má tým své sídlo, bude tam blíže ke společným tréninkům techniky v kryté hale, testování,“ doplňuje bývalý špičkový závodník, který se dceři bude i nadále trenérsky věnovat.

„Ještě jsem nevyčerpal nápady, jak modifikovat tréninky, posouvat Simču dál. Proto je dobře, že Joe (majitel a manažer) je se mnou zajedno, že nemá smysl měnit něco, co funguje,“ pochvaloval si Milan jednání s vedením.

Mění se tým, materiál, ale skvělý trenér zůstává!

„Jsem moc ráda, že to vyšlo. Už od žákyň jsem doufala, že bych se mohla jednou dostat ven. Doufala jsem, že by to mohlo vyjít již po prvním roce v kategorii juniorek. Bohužel moje výsledky v letošní sezóně nebyly úplně ideální a tak jsem úplně nepočítala s nějakým přestupem. 

Pak ale přišla nabídka ze Švýcarska a já měla jasno. Tohle je jedinečná příležitost jak se ukázat a vyrazit do světa. Jsem nadšená. Komunikace s týmem je skvělá, všichni jsou moc milí a já jsem moc ráda, že můžu spolupracovat s jedněmi z  nejlepších závodníků světového poháru.  Již teď mohu prozradit, že celý náš tým by měl být na startu Českého poháru v Touškově a na Zadově,“ popisuje nadšeně Simča své plány.  

Tým jb Brunex založili v roce 2010 manželé Joe a Lisa Broderovi, kteří v minulosti pomohli vyrůst řadě zvučných jmen současné světové špičky v závodech horských kol. Tím nejvýraznějším jménem je Sina Frei, která se pyšní titulem mistryně světa do 23 let, letos se stala historicky první světovou šampionkou v Short Tracku a především je držitelkou stříbrné medaile u OH v Tokiu. Týmem ale prošla další jména jako Thomas Litscher nebo Ester Süss.

Týmovou soupisku v sezóně 2021 zdobilo jméno pětadvacetileté Ramony Forchini, která oblékala duhový dres maratonské mistryně světa, či dalšího švýcarského talentu Jacqueline Schneebeli, juniorské mistryně světa z Mont St. Anne 2019.

 

I v letošní sezóně budou závodníci týmu jb Brunex Superior Factory Racing. Poté, co český výrobce kol Superior skončil u týmu Pushbikers (r. 2020), následovalo zahájení spolupráce s švýcarským týmem. 

“Rozhodli jsme se podpořit tento tým, protože si ceníme práce, kterou jeho majitelé Joe a Lisa odvádějí a jak se dlouhodobě věnují mladým cyklistům. Největší týmy ve světovém poháru automaticky sahají jen po hotových jezdcích, kteří vyrostli jinde, pro mladé závodníky je tak extrémně těžké prosadit se na největších světových závodech. Team jb Brunex Superior jim to umožňuje a toho si v Superioru vážíme,” řekl Petr Lavička, produktový manažer značky, která od loňského roku s týmem spolupracuje.

b
Foto: archiv jb Brunex Superior Factory Racing/Simona Spěšná

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková