Co ovlivnilo snovou sezónu Evie Richards? V jedné věci bývá před závodem poslední…

Od hokejky ke kolu, od hudby do sedla…

Mladá britská závodnice Evie Richards se v loňské sezóně nesmazatelně zapsala do mountainbikové historie. I když to nečekala ani ona sama…ale podařil se jí nejeden fantastický výsledek a zisk duhové dresu a titul mistryně světa v cross country byl zlatým hřebem ve fantastické sezóně. Stala se totiž první Britkou, která pro svou zemi dokázala v olympijském cross country titul nejlepší ženy světa vybojovat.

Multitalentovaná Evie, která hájí barvy Trek Factory Racing teamu prokázala, že má veškeré předpoklady pro dosažení světové dominance jak v XCO, tak se jistě bude snažit překvapit i v cyklokrosu. Nejen výsledky, ale i její neustále vysmátá tvář ji zajistily, že patří také do formace mladých talentovaných sportovců podporovaných RedBullem.

Milovnice hudby, co musí být neustále v akci

Čtyřiadvacetiletá Evie Richards, jejímž rodištěm je anglické město Malvern sama sebe popisuje jako milovnici cyklistiky, cestování, zdravého životního stylu, stravování a fitness obecně. A jak vtipně podotýká, je poslední závodnici, jež vypíná hudbu ve sluchátkách na startu.

 „Jsem poslední, kdo si na startu vypne hudbu. Hudba je pro mě opravdu důležitá, abych se v den závodu dostal do správné zóny a rytmu. Hudbu mám vždycky puštěnou až do pěti minut před začátkem závodu. Záleží na závodě a na tom, kolik kofeinu jsem vypila nebo jak moc se potřebuji napumpovat. Styl písníček je různorodý, může to být cokoli od Mamma Mia až po nějaký těžký drum and bass,“ popisuje důležitost hudby v jejím závodění.

 

Také nesnáší nicnedělání, potřebuje se udržovat busy: „Je pro mě asi jednodušší říct, co nedělám (abych se odreagovala mimo závodění), protože mám pocit, že dělám všechno! Ráda si užívám společnosti lidí a chci využít každou vteřinu dne. Jsem hodně outdoorový člověk, takže rozhodně nehledám zábavu v nákupním centru-raději bych se šla podívat ven za přáteli, rozdělala oheň či plavala v řece,“ popisuje své záliby.

Svůj život řídí podle vlastního motta „You can’t put your life on hold to get a result, you need to really enjoy life and enjoy the process“, což by se volně dalo přeložit jako: „Nemůžete svůj život odložit, abyste dosáhli nějakého výsledku, musíte si život opravdu užívat a těšit se z toho, jak probíhá“, což můžeme chápat i jako „cesta je cíl, pojďme si ji užít“.

 Cesta na vrchol – od hokejky ke kolu

Poté, co v roce 2013 objevila lásku k cyklistice, přešla bývalá hokejistka Evie Richards k bikingu. Mimochodem, tuhle paralelu jsme zaznamenali i u olympijské medailistky Němky Sabine Spitz.  Zatímco si udržovala práci na částečný úvazek a přes týden chodila do školy, o víkendech cestovala po celém světě a účastnila se závodů v cyklokrosu (CX) a cross-country (XCO) na horských kolech. V pouhých 18 letech vyhrála juniorské mistrovství světa UCI CX v Belgii (2016).

V roce 2017 Evie vyhrála svůj první závod světového poháru elitní kategorie CX v Namuru a dále skončila třetí na mistrovství světa U23 v Lucembursku.

Rok 2018 byl pro ni dalším úspěšným rokem, kdy získala svůj druhý dres mistryně světa U23 v CX a také stříbro v závodě XCO na Hrách Commonwealthu 2018.

Další působivé výsledky přišly v následujícím roce, kdy vyhrála dvě druhá místa v závodech Vallnord, Les Gets a Val di Sole v rámci Světového poháru U23 XCO, poté vybojovala první místo na britském národním mistrovství XCO.

V roce 2020 Evie postoupila do elitní kategorie a zahřála se na svůj plnohodnotný debut na mistrovství světa třetím místem na Sunshine Epic na Kypru. Hned vzápětí se prosadila v seriálu světového poháru vítězstvím v závodě XCC (Short Track) na krátké trati v Novém Městě na Moravě.

Velkolepá sezona 2021

Letošní rok patřil mezi ty snové. Evie završila závodní rok 2021 v olympijském cross-country titulem mistryně světa, dvěma vítězstvími na světovém poháru (SP) a druhým místem v celkovém pořadí SP. Mladá Britka svými výsledky potvrdila až nevídanou výkonnost a dokonalé načasování formy směrem k hlavním podnikům na konci sezony. Tady je z našeho pohledu pět zásadních milníků.

 

1. Překonání pochybností v Novém Městě na Moravě

Richardsová neměla téměř žádný prostor, aby překonala své zklamání z Albstadtu. Mezi prvními dvěma koly SP byl totiž pouhý týden. Ukázalo se však, že jí to vyhovuje a veškeré pochybnosti dokázala zažehnat suverénní jízdou v Novém Městě, která jí přinesla prozatím nejlepší výsledek v její elitní XCO kariéře a první pódium.

V kluzkých a vlhkých podmínkách se ocitla mezi Francouzkou Pauline Ferrand-Prévot a Švýcarkou Lindou Indergand. Cílem projela na pátém místě se ztrátou pouhých 2 minut a 27 sekund na průběžně vedoucí Francouzku Loanu Lecomte.
b

2. Boj o stupně vítězů po startu ze třetí řady v Les Gets

Nedokončit závod kvůli mechanickým problémům může obvykle ukončit naděje na pódiové umístění v dalším závodě. Evie to však neodradilo a věděla, co musí udělat, aby mohla bojovat o medaile. Poté, co dala do startu 100 %, se ocitla na pátém místě vedle Švédky Jenny Rissveds.

Tato dvojice pracovala v tandemu po celý zbytek závodu, odjela Ferrand-Prévot a McConnell z Austrálie a nechala Richardsovou na třetím místě. Ani těžký pád v posledním kole jí nezabránil v cestě za první medailí v elitní kategorii. Richardsová dojela do cíle se ztrátou pouhé 1 minuty 10 sekund na vítěznou Lecomte a skončila druhá.
b

3. Zisk duhových pruhů ve Val di Sole

Pokud Evie a její forma na začátku sezony vypadala působivě, v její druhé fázi dostala zcela nový rozměr. Do mistrovství světa vstupovala jako outsider, ale po zisku stříbrné medaile v historicky prvním závodě mistrovství světa XCC si zajistila start v první řadě. V hlavním závodě byla ještě o něco lepší.

Přestože po prvním kole ztrácela 30 sekund na obhájkyni titulu mistryně světa pro rok 2020 Pauline Ferrand-Prévot, Richardsová se na ni začala dotírat. O pouhé jedno kolo později Francouzku dostihla a předjela. Na začátku posledního kola měla téměř minutový náskok před celým závodním polem, který do cíle navýšila na 1 minutu a 3 sekundy. Cenný dres mistryně světa přidala ke dvěma titulům, které již získala v cyklokrosu na úrovni U23.
b

4. Lenzerheide potvrdilo, že titul mistryně světa nebyl náhoda

Podpořit největší vítězství kariéry, když se na vás upírají zraky celého světa, je spojeno s určitým tlakem. Evie to však zvládla pouhých sedm dní po svém úspěchu na mistrovství světa.

Od začátku byla ve vedoucí skupině a až do předposledního kola čekala na útok ve stoupání, kdy ujela Lecomte, McConnell, Rissveds a Švýcarce Sině Frei. Vytvořila si tak náskok, který se soupeřkám nepodařilo překonat. Richardsová se po projetí cílem zhroutila na zem a dosáhla kýženého prvního vítězství ve Světovém poháru v kariéře.

 

5.Perfektní víkend ve Snowshoe

Na poslední zastávce SP sezóny 2021 byla Evie Richards v životní formě. Vítězstvím na posledních dvou elitních závodech ukázala, že její vzestup na vrchol nebyl náhodný. Z outsiderky se rázem stala největší favoritkou každého závodu, na jehož startovní čáru se postavila. Víkend ve Snowshoe odstartovala vítězstvím v XCC, jejím prvním v roce 2021 a třetím v elitní kariéře.

To nejlepší si však Evie nechala na neděli. Když vyrazila do druhého kola, nikdo neměl na její hrubou sílu odpověď. Vybojované vítězství bylo zatím nejdominantnější, obrovským náskokem 1 minuty 31 sekund před druhou McConnell. Prvotřídní výsledek ve Snowshoe ji posunul v celkovém pořadí Světového poháru na druhé místo za Lecomte.

 

Evie svými výsledky v sezoně 2021 dokázala, že patří mezi nejlepší světové bikerky, a že o ní ještě uslyšíme. Výkonnost, kterou se stabilně blýskala tento rok byla opravdu dechberoucí. Můžeme jen vyčkávat a těšit se na další show. 

Autor: Zuzka Skalická

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková