GAPP systém-Kolofix s novým vedením i jezdci. Jitka Čábelická si změny užívá

Po jedenácti letech s bráchou v týmu, s novými parťáky na závody – to jsou radosti čtyřnásobné mistryně republiky Jitky Čábelické

Do své páté sezony vstupuje MTB tým GAPP System – Kolofix s novým vedením a v rozšířené sestavě, soupisku pro rok 2022 tvoří celkem 8 závodníků. Dlouhodobým cílem formace jsou Olympijské hry 2024 v Paříži, těmi krátkodobými pak zisk alespoň tří domácích titulů a vstup do elitní patnáctky UCI týmů.

V den svých dvaatřicátých narozenin se Jitka Čábelická, společně s dalšími 7 členy týmu i novým manažerem posadila v zasedací místnosti pražského Kolofixu. Tady proběhla tisková konference a představení plánů a cílů.

„Když jsme tým v roce 2018 zakládali, naším cílem byla olympiáda v Tokiu. A to se nám povedlo, Jitka Čábelická se jako jediná česká závodnice na své první hry probojovala. A protože si nemůžeme klást malé cíle, tak v Paříži 2024 bychom rádi viděli dva naše jezdce,“ shrnul zakladatel celku Pavel Čábelický první čtyři roky působení týmu.

Ten se pro příští sezónu pěkně rozrostl, novými posilami dva elitní muži: Jitky bratr Honza Škarnitzl a Jan Vastl. Tým také sází na mládí a tak se na soupisce objevili dva junioři, oba Filipové: Jech a Samec.

Jíťa přijímá gratulace k narozeninám

„Mě to vůbec nevadí, že jsme tu jediná holka,“ odpověděla s úsměvem Jíťa na dotaz, jak se cítí v tak silné mužské sestavě. „Určitě je fajn, že se rozloží ten tlak na výsledek na víc lidí. Lidsky si vyhovujeme, to už se potvrdilo teď na soustředění na Gran Canarii, kde jsme si to ověřili i v jedné hodně nepříjemné situaci,“ připomněla Jitka nehodu, kdy měli při tréninku střet s nepozorným motorkářem.

Pochvalovala si taky, že se po jedenácti letech potkává s bráchou zase v jednom týmu. „Jasně, že je to super. Je to prostě starší brácha a kdykoliv jsem něco potřebovala, radil na dálku. Pravidelně spolu trénovat nebudeme, to by nebylo dobře ani pro něj, ani pro mě. Ale bude víc příležitostí, aby mi poradil v technice, kde trochu stagnuju…asi stárnu, že se víc bojím,“ přiznala Jitka, která chce prolomit svou výkonnostní stagnaci, s níž se potýkala v loňské sezóně.

„Byl to opravdu náročný rok, nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Na konci sezóny už jsme fakt neměla kde brát,“ řekla Jítka, která by výsledkově moc ráda navázala na úspěšnou sezónu 2020, kdy se pravidelně umisťovala v první dvacítce světového poháru.

Znovu po boku staršího bráchy Honzy

Velkou změnou je i nové jméno v pozici manažera týmu, který je Vojtěch Dobšovič. „Ten tým už je tak velký, že jeho zabezpečení je práce na plný úvazek. Mám i svojí práci v Kolofixu, takže je přirozené, že jsem si našel nástupce. Vojta je bývalý závodník, má zkušenosti s vedením menšího týmu, myslím, že už se během prvních měsíců u nás zavedl perfektně,“ poznamenal Pavel Čábelický.

 

Tým společně absolvoval několik tréninkových kempů na lyžích a na kolech, a už příští týden se postaví na start podniku Copa Catalania MTB zařazeného do vysoko hodnocené kategorie HC ve španělském Banyoles. Úvodní díl Světového poháru v Brazílii (12.4.) ale vynechá, představí se až na druhém závodě v německém Albstadtu (8.5.), jenž bude předcházet zastávce SP v Novém Městě na Moravě.

Zleva stojící: Dobšovič, Vastl, Škarnitzl, Kobes, Čábelická, Samec, Rajchart, Přibyl, dole zleva: Hrstka a Jech

GAPP System – Kolofix 2022

Jitka Čábelická

Jan Škarnitzl

Jan Vastl

Lukáš Kobes

Jan Rajchart

Filip Jech

Filip Samec

Vojtěch Hrstka

Vojtěch Dobšovič – manažer

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková