Waťák je i pro holky parťák aneb 10 důvodů proč to zkusit

Už dávno není trénink podle wattů výsadou jen profesionálů. Kdy se vyplatí to zkusit a kdy rozhodně ne?

Trénink pomocí wattmetru je v cyklistickém světě velmi aktuální a diskutované téma. I přes to, že se jedná o problematiku krapet techničtějšího rázu, rozhodně to neznamená, že by pro dámy měl waťák zůstat v zapomnění. Já sama jsem si dala v roce 2019 za úkol ho zblízka prozkoumat a pochopit. Psala jsem Diplomovou práci na téma: Monitoring výkonnosti v cyklistice pomocí wattmetru, a využila tak studijní pobyt na Gran Canarii i jako tréninkové soustředění se sběrem dat.

 

Vzhledem k tomu, že trénování pouze podle tepové frekvence je nepřesné a závislé na mnoha faktorech, doplnění o wattmetr dělá tréninkový proces komplexnější a kvalitnější. Doby, kdy podle wattmetru trénovalo jen pár elitních profesionálů, jsou dávno pryč. Měřič výkonu se stává standardním vybavením i v poli hobby jezdců a jezdkyň. V tuto chvíli je na trhu velké množství druhů wattmetrů, které mohou být umístěny v pedálu, klice, náboji…

Trocha teorie, bez které to nejde

Trénování s výkonem (watty) znamená využití nejmodernějšího nástroje v cyklistickém průmyslu pro maximalizaci sportovního potenciálu. Wattmetr zaznamenává výkon ve wattech, tedy množství vykonané práce za určitý časový úsek. Výkon cyklisty na kole je dán součinem síly, kterou působí prostřednictvím svalů na pedál a úhlové rychlosti pedálu. Úhlová rychlost se dá také vyjádřit počtem otáček pedálu za minutu, tedy kadencí šlapání. To znamená, že pro dosažení vyššího výkonu můžeme buď silněji šlapat do pedálů, nebo otáčet pedály rychleji. Obojí vede principiálně ke stejnému efektu.

Pojďme si blíže představit 13 důvodů, proč trénovat s wattmetrem. Inspirovali jsme se od nejlepších světových autorů, zabývajících se touto problematikou (Allen a Coggan).

10 důvodů, proč trénovat s wattmetrem a 4 proč ne

  • Trénování s wattmetrem poskytne kompletní záznam o vašem úsilí. Měřič výkonu zaznamenává vaše úsilí jak na kardiovaskulární úrovni (tepová frekvence), tak na úrovni svalové (watty). Díky trénování s wattmetrem budete vědět, kolik času jste strávili v jednotlivých tréninkových zónách
    b
  • Přidání skutečného smyslu pro sledování tepové frekvence. Samotné srdce nedefinuje, jak se vaše skutečné výkony zlepšují; pouze poukazuje, jak moc srdce pracuje. Měřič výkonu měří vaši práci (výkon) a analyzuje efektivitu vašeho výkonu tím, že vám umožní porovnat srdeční frekvenci, výkon, kadenci a rychlost.b
    b
  • Sledování změn v kondici a analýza závodu. Víme s jistotou, pokud se vaše kondice zlepšuje a když dosáhnete vrcholu. Může nám pomoci včas definovat přetrénování nebo stagnaci výkonnosti. Měřič výkonu může pomoci lépe analyzovat úsilí při závodě. Můžete snadno zjistit, kdy jste závod nezvládli, pokud jste použili příliš mnoho energie v částech závodu, které nebyly rozhodující. Přezkoumáním údajů z wattmetru pomůže přehrát závod zpětně a vidět přesně to, co by bylo potřeba udělat pro vítězství nebo rozhodující rozdělení.
    b
  • Zlepšení vztahu a interakce s trenérem. Analýzou tréninkových dat může trenér sledovat tréninkové návyky, které by jinak nemohl pozorovat. Naměřená data může použít pro upravení tréninkového plánu a okamžitě vidět, co děláte v závodech nebo tréninku. Měřič výkonu nelže!
    b
  • Dosáhnutí maximálního fyzického potenciálu. Pokud trénujete s wattmetrem, můžete se soustředit na tréninkovou zátěž a získat další motivaci k dokončení tréninku dle plánu. Například, pokud jezdíte pětiminutové intervaly a průměrné watty klesají, budete vědět, že pokud chcete dokončit interval v dané intenzitě, budete muset přidat.
    b
  • Otestování polohy a aerodynamiky. Pozice vašeho těla je jediným z nejzásadnějších faktorů při určování rychlosti při jízdě.
    b
  • Tréninkové úsilí pod kontrolou. Měřič výkonu umožní tempovat vaše úsilí lépe v rámci intervalů, stoupání do kopce nebo časovek.
    b
  • Testování v měsíční pravidelnosti. Otestujte si svůj výkon na měsíční bázi, abyste přesně zjistili, kde jste se zlepšili a kde stále potřebujete práci. Pravidelným testováním se můžete vyhnout přetrénování a pochopit svůj potenciál pro zlepšení.
    b
  • Vylepšení indoor tréninku. Použijte svůj trénink na ergometru efektivně a zaměřte intervaly přesně podle vašich tréninkových zón. Trénink na ergometru nabývá nového významu, když můžete porovnat svou intenzitu s úsilím na silnici.
    b
  • Sladění výživy pro zlepšení výkonnosti. Kvalitní, pestrá a vyvážená strava tvoří základ pro tréninkové zlepšení i samotnou regeneraci.

Limity trénování s wattmetrem aneb 4 důvody, proč ne

Trénování s wattmetrem samozřejmě skýtá i určité limity, ostatně každá problematika má dvě strany mince. Realisticky jsme tyto limity shrnuli do 4 hlavních bodů. Je na každém, aby zvážil pro i proti.

  • Wattmetr je určen pro analyticky a technicky orientované sportovce. Pro někoho může okamžitá zpětná vazba během jízdy nebo závodu sloužit spíše jako nevítané rozptýlení než poskytovat cenné informace.
    b
  • Trénink s wattmetrem je vhodný v kombinaci se strukturovaným tréninkovým plánem a zároveň vyžaduje disciplínu a trpělivost. Používání wattmetru a pravidelný plán jdou ruku v ruce; pro mnoho sportovců je plánování, struktura, analýza a vedení záznamů, které takový systém vyžaduje, přidanou starostí ve sportu, který je již tak náročný na čas.
    b
  • Schéma tréninku a samotné trénování s watty je založeno na osobitém přístupu a schopnosti trénovaného, což obvykle vyžaduje trénink o samotě, zejména při intenzivnějším a strukturovanějším tréninku. Což si rozporuje s jedním z hlavních důvodů, proč mnoho jezdců přitahuje cyklistika, tedy trénink a jízda ve skupině cyklistů.
    b
  • Cyklistika je sama o sobě drahý sport a pořizovací cena wattmetru se pohybuje v rozpětí mezi 8 000 – 30 000 Kč u dostupnějších modelů. Což dělá trénink s watty cenově náročným a komplikovaným k pochopení pro běžné hobby cyklisty.

Pokud to však s trénováním a závoděním myslíte vážně, pravděpodobně se bez této pomůcky dříve nebo později neobejdete. Většina trenérů už staví tréninkové plány na bázi kombinace wattmetru a tepové frekvence, což zajišťuje velkou přesnost, účinnost a jasnou zpětnou vazbu pro všechny zúčastněné.

Zuzka Skalická