Suverénkou závodu žen do 23 let opět Francouzka Burquierová, Adéla Holubová skončila 22.

Sobotní program SP v Novém Městě na Moravě zakončil závod žen do 23 let. Francouzka Burquier si dojela pro třetí vítězství v řadě. Nejlepší český výsledek zajela Adéla Holubová, Zuzanu Šafářovou zbrzdil pád a ohnutá patka přehazovačky

Posledním závodem nabitého sobotního programu v rámci SP v Novém Městě na Moravě byl závod žen do 23 let. Po extrémně početném poli v mužské kategorii U23, kdy balík čítal 160 závodníků působil peloton 75 žen trochu skromně, ale to neubralo nic na kvalitě, konkurence se tu sešla nejvyšší možná.

Pořadatelé zvolili kvůli potřebné délce závodu, ale i bezpečnosti závodníků dvě zaváděcí a 4 plnohodnotná kola, to aby se závodnice dostaly do obtížných sjezdových pasáží už v nataženém poli.

A to se povedlo, na čele se střídaly kandidátky na pódium, aktivní byla Sofie Pedersen (DEN) a Sara Cortinovis /ITA, Santa Cruz FSA MTB), ale na začátku nájezdu do třetího kola už diktovala tempo devatenáctiletá Puk Pietersen (NED, Alpecin Fenix), v jejím závěsu nechyběla vítězka dvou předchozích závodů Line Burquier (FRA, Canyon CLLCTV). 

Puk Pietersen diktuje tempo

Tempo multitalentované Pieterson, která na konci ledna získala titul mistryně světa v cyklokrosu postupně zahltilo všechny ze skupiny, akceptovala ho jen subtilní Francouzka. Tato silná dvojice si během poloviny okruhu najela více než půlminutový náskok a bylo téměř jasné, že se o vítězce bude rozhodovat právě mezi těmito dvěma.

Odchovankyně mountainbikového střediska v Besanconu nechtěla nechat nic náhodě, zhodnotila, kde je její síla a nastoupila nizozemské bikerce v táhlém kořenovém stoupání. Tenhle atak se ukázal jako základní krok k vítězství, Pietersen sice chvíli živila naději na souboj o první příčku, když při nájezdu do závěrečného kola stáhla ztrátu na 13 vteřin, jenže Burquier přitopila pod kotlem a cílem projela s náskokem 45 vteřin s úsměvem ve tváři.

Třetí svěťák, třetí vítězství

„Bylo hezky, svítilo sluníčko a vyhrála jsem, takže tenhle závod nemohu hodnotit jinak, než že jsem si ho užila. K nástupu v kopci jsem se rozhodla, protože Puc byla rychlejší ve sjezdech. A na těch kořenech se trápila. V posledním kole jsem se soustředila jen na sebe, jela jsem naplno a je z toho další vítězství,“ popsala svou taktiku Line, které teprve před týdnem oslavila 19. narozeniny a v kategorii do 23 let je prvním rokem.

Puc Pietersen si dojela pro druhé místo, čímž si vylepšila o jednu pozici umístění z Albstadtu. O třetí místo bojovala Italka Giada Specia (Willier Pirelli), na kterou dotírala Dánka Sofia Pedersen. Nakonec tyto dvě závodnice od sebe dělilo 15 vteřin.

Adéla Holubová v akci

České barvy hájila čtveřice bikerek: v dresu úřadující mistryně republiky jela Adéla Holubová, za tým Rouvy Specialized startovala Zuzana Šafářová, na start se postavila Karolína Bedrníková (Express.cz Tufo Kolín) a nejvyšší startovní číslo na řídítkách vezla Katerina Vaverková. Bohužel ve startovní listině chyběla Aneta Novotná, kterou vyřadila nemoc a nasazená antibiotika.

S trochu vyššími ambicemi, než bylo konečné 22. místo nastupovala do závodu Adéla Holubová.

„Chtěla jsem před domácím publikem předvést co nejlepší výkon, což se sice povedlo, ale chtěla jsem se posunout někam k 15. místu. To bylo v zaváděcím docela blízko, byla jsem kolem 17 místa, ale pak jsem se propadla. Byla jsem silná v technice, ale ztrácela jsem do kopce, to byla dneska moje slabina. Jinak skvělá atmosféra, fanoušci nás hnali, vyhovovaly mi i podmínky, mám ráda sucho i teplo, takže z tohohle pohledu mi to sedlo parádně,“ řekla krátce po dojetí nejlepší česká závodnice.

Zuzka a osudný pumptrack

Výborný start měla Zuzana Šafářová, pohybovala se mezi 16-20. místem, ale po smolném pádu na asfaltovém pumtracku ohnula patku přehazovačky, musela do depa a bylo po nadějích na lepší umístění, než 34., na kterém projela cílem.

„Sedl mi start i ty dvě zaváděčky, ale udělala jsem strašnou chybu na pumptracku, zvolila jsem špatnou stopu a ujelo mi to. Spadla jsem na přehazovačku, začalo mi to špatně řadit, ztratila jsem děsně pozic, pak ještě při opravě v depu. Vytuhla jsem, nešlo mi se rozjet, až poslední kolo bylo lepší. Nějak se mi lepí smůla na paty, mrzí mě to. Ale zas cítím, že forma jde pomalu nahoru, teď mě čeká pohár na Zadově a další svěťák v Leogangu, uvidíme, co to dá,“ popsala své zážitky Zuzka.

Karolina Bedrníková

Karolina Bedrníková už před závodem nastínila, že její hlava je spíš u maturitních otázek, už pozítří ji totiž čeká první zkouška, v úterý a ve čtvrtek další dvě. „Na kole jsem trochu trénovala, je to velký závod doma, stojí za to si užít atmosféru. Dám do toho vše a to není klišé, ale na jaký výsledek to bude stačit, nevím.“  Cílem projela na 43. příčce, Kateřinu Vaverkovou rozhodčí nepustili do posledního okruhu, je hodnocená jako 59., se ztrátou kola.

 

Výsledky ženy U23


1. Line Burquier (FRA, Canyon Cllctv) 1:07:58 hod.
2. Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) +0:45  
3. Giada Specia (ITA, Wilier Pirelli) +2:05
4. Sofie Pedersen (DEN) +2:20
5. Noelle Buri (SUI, BiXS Performance) +2:54

22. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) +7:19
34. Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized) +10:10
43. Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) +11:50
59. Kateřina Vaverková -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková