Simona Spěšná slaví senzační druhé místo v juniorské sérii, nestačila jen na Švýcarku Halter

Simona Spěšná nadělila českým fanouškům fantastický dárek, ve Světové juniorské sérii dojela na druhém místě!

Sobotní program byl ve Vysočina aréně hodně nabitý, krátce po 9 hodině startovali junioři, pak se pod cílovou bránou seřadili maratonci, aby si střihli znovu zařazený závod pro veřejnost MTB „Vysočina maraton“ na 50 km.

Patnáct minut po 11 hodině vyrazilo velmi početné pole, čítající 83 juniorek do dalšího dílu Světové juniorské série. Závod, na který jsme se hodně těšili, vždyť před týdnem v německém Albstadtu se do první desítky vešly hne dvě české závodnice: Simona Spěšná a Eliška Hanáková. Možnost představit se na velké akci doma hodně láká, v týmových dresech, ale i v národních barvách se do závodu pustilo celkem 7 českých bikerek.

Už v úvodním kole při táhlém výjezdu došlo při strkanici k pádu, ta ale zpomalila druhou část startovního pole. Čelo vedla Francouzka Tatiana Tournut (KTM Vittoria), následovaná švýcarským duem Halter a Huber (Swiss cycling). Vepředu se pohybovala i s číslem 38 jedoucí Kanaďanka Isabela Holmgren (Stimulus Orbea) a v oranžovo-černých barvách týmu jb Burex Superior Anina Hutter i Simona Spěšná.

Už druhý okruh ukázal, že je zdejší trať hodně náročná, pole se nadělilo, při průjezdu do třetího ze čtyř se odpoutala čtveřice, v které byla i fantasticky jedoucí Simona Spěšná. Společně s Švýcarkou Halter, která vypadala hodně svěže, Kanaďankou Homgren a s třináctkou jedoucí Němkou Antonii Weeger navyšovaly náskok.

Simona nebylo rozhodně jen do počtu, ve výjezdu k obávanému technickému Exprert climb 1 nastoupila a do kamenitého sjezdu Rock n´ Robe najížděla na první místě! Stíhala Švýcarka Halter, zaostala Němka a ve snaze skupinku dojet se v prašné klopence poroučela k zemi Kanaďanka Holmgren.

Nájezd do závěrečného okruhu sliboval velké drama, nakonec ale k společnému finiši nedošlo, drobná Švýcarka měla více sil do závěrečných výjezdů a do cíle přijela s komfortním náskokem 23 vteřin.

To ale platilo i pro Simonu Spěšnou, která nedala šanci nikomu za jejími zády. Průjezd před tribunami Vysočina arény si užívala a zaslouženě slavila svůj životní úspěch.

Simča na čele závodu

Simono, jaké jsou první dojmy ze závodu?

Já jsem šla na start s tím, že si to tady doma chci užít, protože kromě Albstadtu ty poslední závod vůbec nevycházely podle mých představ. Ale povedl se mi start, byla jsem vepředu a pak už jsem jen jela. Pořád totální šrot, od začátku a čekala jsem, kdy mi dojde, ale ti diváci to úplně doplnili a nakonec jsem tady a druhá.

A síly došly?

Nikdy jsem juniorskou sérii nejela takhle vepředu a nevěděla jsem, co od toho čekat….a v posledním kole byla prostě Švýcarka lepší, na vítězství bych musela mít ještě silnější nohy. Ale jak jsem byla chvíli na prvním místě, byl to neskutečnej pocit, jet za motorkou, která jede před.

V předposledním kole jsi Švýcarce nastoupila, získala menší náskok v technice, bylo těžké udržet emoce a nechybovat? 

Vnímala jsem okolí, ale zároveň jsem měla vypnuto a jela jsem si svůj závod, poprvý jsem jela takhle dobře hlavou a vyplatilo se to.

Ale fandění jsi určitě vnímala. Mamku jsem slyšela mocně povzbuzovat, byl tu i táta?

Táta tu samozřejmě je, fandil mi v lese, stále mě trénuje, ale já tu jela s týmem, takže tu o mě bylo postaráno. On tu měl ale na starost svou závodnici z MS Bike Academy Kateřinu Uhmanovou. Byl tu i děda, táty táta, a ten mi řekl, že brečel v životě jenom dvakrát, jednou při nějakém úspěchu s tátou, a pak dneska.

To je krásný rodinný moment. Takže mrzuté období, kdy ses dávala dohromady po nemoci je pryč?

Pro mě je strašně důležité, že se mi povedlo to těžší období překonat, zvládla jsme to a dokázala jsem sama sobě, že to jde že je to přesně to, co chci v budoucnu dělat a moc mě to baví. A dnes to i trochu oslavím s rodinou a kamarády.

Nela Viktorová

Druhou Češkou v cíli byla závodnice týmu Rouvy Specialized Nela Viktorová. Tak se po startu pohybovala ve třetí desítce, postupně postupovala startovním polem vpřed, až z toho bylo velmi pěkné 13. místo.

„Jsem moc spokojená, sedlo mi to, bylo vedro, bylo to rychlý, na prachu, takže asi nejlepší pro mě, jak to mohlo být. Chtěla jsem být ze začátku vepředu, pak jsem si musela na chvíli zvolnit, abych si srovnala dýchání, pak holky začala zas dojíždět,“ popsala svůj výkon spokojená Nella, která si stejně, jako další české závodnice užívala fanouškovskou kulisu.

Eliška Hanáková skáče dvojáček

„ Zaváděčka, tam měl strašně bolely nohy a vůbec mi to nejelo. A bohužel mě dvakrát spadl řetěz, takže jsem jela vždycky dopředu a zase se propadla, to bylo nepříjemný. Ale atmosféra byla fakt úžasná, jela jsem tu poprvé a moc jsme si to užila.

Smolně skončil závod pro Patrícii Srnskou, která pochází z nedaleké Poličky a v Novém Městě na Moravě se chtěla blýsknout. Výborně odstartovala, ale v druhé půli závodu měla nepříjemný pád a s podezřením na otřes mozku putovala do nemocnice.

Patricie Srnská závod nedokončila...

Výsledky juniorky:

  1. Monique Halter (SUI) 1:02:11 hod.
  2. Simona Spěšná (jb Brunex Superior) +0:23
  3. Antonia Weeger (GER) +0:41
  4. Lea Huber (SUI) +1:35
  5. Natalia Grzegorzewska (POL) +1:36
     ……..

    13. Nela Viktorová (Rouvy Specialized) +3:46

    18. Eliška Hanáková +4:35

    47. Karla Nováková +9:32

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková