SP Nové Město 2022. Jolanda Neff konečně slaví, vyhrála úvodní short track. Češky měly smolný den

Konečně s diváky a za slunečného počasí. Úvodní den SP v Novém Městě na Moravě měl na programu závody v short tracku. Z vítězství se radovala olympijská vítězka Jolanda Neff

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zahájeno! Vysočina aréna poprvé během nadcházejících tří závodních dní bouřila. Páteční podvečer totiž patřil závodu v short tracku a pokud má tato relativně mladá disciplína nabídnout dramatický závod, tak se to novoměstským organizátorům povedlo do puntíku naplnit.

Původní okruh doznal změn, respektive se jelo jinak, byly vynechané klády, výjezd po asfaltu nahradila zčásti tráva, bylo to rychlé a hodně kontaktní. Kroužilo se na jednom kilometru, diváci si přišli na své, nejlepších 40 elitních žen kolem obsypané trati projelo celkem 9x.

Hned od startu se bojovalo o pozice na čele, tam udávaly tempo střídavě všechny favoritky na pódium, Jolanda Neff (Trek Factory), Jenny Rissveds (Team 31), Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker), Anne Terpstra (Ghost Factory), kde to technika natáhla, v prostoru startu a cíle se větší část startovního pole zas sjela. Peloton spíš ztrácel jednotlivé závodnice, které se nesešla s formou nebo měly technický problém. Mezi ty patřila Pauline Ferrand Prevot (BMC Mtb Racing), která v polovině závodu skončila kvůli přetrženému řetězu.

Tři kola před koncem se usadila na čele královna z Albstadtu Rebecca McConnell, nasadila o kus ostřejší tempo a balík se začal trhat. Kdo jel na hraně, neuvisel. Na chvíli se vytvořila pouze čtveřice, ale v nájezdu do posledního kola se sjela velmi silná osmička a bylo jasné, že se bude rozhodovat ve spurtu.

Na koho vsadit, když tu byla Rebecca, Jolanda, ale i mistryně světa v short tracku Sina Frei (Specialized) a chytře schovaná Jenny Rissveds? V poslední technické sekci Oakley, kde se skáče dvoják nebo v druhé lajně lavice se dostala před vedoucí Rebeccu na první pozici rychlejším průletem Jolanda Neff. Pozici udržela i v travnatém výjezdu, i když zle dotírala Anne Terpstra. 

Přestože v cílové rovině foukal protivítr, olympijská vítězka Neff ukázala, že má vynikající formu a dojela si pro své první letošní vítězství. O dalších místech rozhodoval fotofiniš, druhé místo brala Australanka McConell, bronz těsně uhájila Rissveds před Sinou Frei.  

Pro české barvy smolný den

Na startu byly i dvě české bikerky, ale tentokrát se žádný radostný výsledek nekonal. Jitka Čábelická dojela na 35. místě, Tereza Tvarůžková po pádu o tři příčky hůř. Přitom úřadující mistryně republiky se v úvodních dvou kolech dokázala zabudovat kolem pětadvacátého místa, ale v extrémně rychlém short tracku rozhodují maličkosti a každé zaváhání se trestá.

„Spokojená rozhodně nejsem, závod mi nevyšel.  Bylo to rychlý, ty změny na trati tomu prospěly, ale zrychlila i špička. Takže když člověk udělá chybu, těžko se to napravuje. Já měla několik kolizí, hned ve třetím a ve čtvrtém kole po sobě, nejprve se mi podařilo se do balíku ještě dostat, ale pak přišla v dalším kole rána zezadu, chvíli jsem řešila, jestli nemám prázdný kolo a to už jsem se do skupiny nevrátila, “ popisovala Jitka rozhodující okamžiky závodu.  V ten moment nevěděla, že za jejími zády se k zemi poroučela Tereza Tvarůžková, které doplatila na těsný kontakt s nizozemskou bikerkou Lotte Koopmans.

„Nechápu, jak se to stalo, ale najednou jsem měla nohu v jejím předním kole….a už jsem obě ležely. Trvalo to dlouho, než jsem se zvedla…tedy na short track strašně dlouho. Dost mě to mrzí, protože jsem se začala cítit dobře. Z poslední pozice se úplně dobře nezávodí, ale fanoušci mě parádně povzbuzovali. Já byla ale závod nevzdala ani nikde jinde,“ těšila se Tereza z výborné atmosféry, která panovala ve Vysočina aréně už i v pátek podvečer.

 

Výsledky ženy Elite:


1. Jolanda Neff (SUI, Trek Racing) 21:01 min. 
2. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker) +0:01
3. Jenny Rissveds (SWE, Team 31) +0:01
4. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +0:01
5. Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv) +0:01

35. Jitká Čábelická (GAPP System Kolofix) +1:29
38. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková