MČR na silnici 2022: Překvapení v časovce, pro titul si dojela Denisa Slámová

Velmi těsným rozdílem skončila časovky žen, novou šampionkou se stala bývalá atletka Denisa Slámová

Časovka jednotlivkyň zahájila program společného Česko-slovenského silničního mistrovství republiky mužů a žen. Letošní šampionát je situován do jihočeských měst Kovářov a Mladé Vožice. ˇVe čtvrtek byly na programu časovky všech kategorií, v případě žen juniorek a elity, kategorie do 23 let se samostatně nejezdí.

Svůj první velký titul si vybojovala Denisa Slámová, když ve velmi těsném souboji na dálku porazila o pouhých 0,5 vteřiny zkušenější Nikolu Bajgerovou. Bronz pak patří Petře Ševčíkové, ta ale měla ztrátu už 43 sekund.

Slámová výrazně vylepšila páté místo z loňské časovky ve slovenských Bánovcích nad Bebravou. Závodnice týmu Cyklotrenink zvládla trať dlouhou 19,8 kilometru v čase 29:52 a vyhrála jen o půl sekundy před Bajgerovou (Force).

„Jezdím s trenérem dva roky, tohle je úplně neuvěřitelné. Cílem byla bedna. První místo by mě vůbec nenapadlo,“ řekla Denisa pro Českou televizi.

„Trať mi sedla. Bylo tam hodně kopců. Rovinaté časovky mi moc nevyhovují,“ dodala závodnice, která se dříve věnovala atletice. Před dvěma týdny uspěla i v silničním závodě LÉtape Czech Republic, kde dojela na druhém místě za Nikolou Noskovou. Tady v Kovářově svou soupeřku pokořila, Nikola, coby obhájkyně titulu z loňského roku skončila jako čtvrtá a bez medaile.

Hořko-sladký komentář druhé v cíli Nikoly Bajgerové

„Časovky nejsou moje oblíbená disciplína. Původně jsem ji ani nechtěla jet, ale leželo tam hodně bodů do Českého poháru, který bych chtěla celkově vyhrát. Nemám ani svoji kozu, včera večer mi ji půjčil Petr Novák, jednou jsem si to na ní projela a dneska šla na start.

Moc jsem nepomýšlela na bednu, ale v cíli mi to hodně mrzelo. Takový kousek od titulu. Prostě ten dres mi není přán,“, posmutněle žertovala novopečená vicemistryně republiky.

“Jinak se mi jelo dobře, nechala jsem tam všechno. Denisa byla lepší. Měla jsem za sebou Ondru v autě a informace jsem taky mela, věděla jsem, že jedeme s Denisou podobně ale že to je až tak na těsno jsem nevěděla. Mrzí mě to ale na druhou stranu, je to pro mě nejlepší časovka v životě,” zhodnotila Nikola, která se chystá i na sobotní hromadný závod.

Suverénní juniorka Eliška

Mezi juniorkami nenašla podle očekávání konkurenci Eliška Kvasničková, když druhou v pořadí porazila o téměř minutu a půl! Její čas byl navíc nejrychlejším ze všech účastnic!

Hromadný závod čeká na ženy i juniorky v sobotu, startuje se v 9 hodin v Mladé Vožici.

Výsledky ženy Elite (19,8 km):

    1. Slámová (Cyklotrenink) 29:52
    2. Bajgerová (Force KCK Zlín) -0,5
    3. Ševčíková (Dukla Praha) -43
    4. Nosková (Lawi junior team) -47
    5. Burlová (Lotto Soudal) -53.

Výsledky juniorky (19,8 km):

1. Kvasničková (SportRaces Cycling) 29:45
2. Němcová (Sportcomplex Břeclav) -1:29
3. Slaníková (Roman Kreuziger Cycling Academy) -1:55

Kompletní výsledky ZDE

Foto: cover J. Brychta, archiv Nikoly Bajgerové

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková