Jitka Čábelická vjede do sezóny na kole LIV a po boku úspěšné Slovinky Tanji Žakelj

Tým GAPP System – Kolofix, kde je doma i česká olympionička Jitka Čábelikcá představil novinky pro nadcházející šestou sezonu

Parádní počin se povedl manažerovi týmu GAPP System – Kolofix Pavlu Čábelickému, když dokázal do týmu přivést úspěšnou slovinskou bikeru Tanju Žakelj. Ta podepsala dvouletou smlouvu a bude společně s Jitkou usilovat o účast na olympijských hrách v Paříži.  

Zkušená čtyřiatřicetiletá Slovinka má na svém kontě dva tituly mistryně Evropy (2013 a 2014), celkové vítězství ve SP a také devět národních titulů. V současné době ji patří 23. místo v UCI rankingu, Jitce Čábelické 42. 

„Na konci sezóny 2022 jsem dostala nabídku na spolupráci s novým týmem, po zvážení a úvodních rozhovorech jsem se rozhodla pro změnu. Nejsilnějším argumentem byl fakt, že jsem dostala šanci být součástí týmu, který je stoprocentně zaměřen na olympijské cross-country a nic jiného. V týmu jsem byla sama holka, ale také cross country jezdec, takže to pro mě nebyl takový tlak se posouvat. Věřím, že tady mě to požene být zas lepší, chci znovu jezdit do dvacítky ve světovém poháru” vysvětlila Tanja odchod z týmu Unior, kde strávila 9 let i svou novou motivaci. 

Příchod Tanji vítá i česká šampionka, znají se dobře, vždyť společně absolvovaly před dvěma lety i etapový závod dvojic Sunshine Cup.

“Pro mě to je velká změna, celou dobu jsem byla zvyklá na klučičí kolektiv, ale tohle beru jako další posun a způsob, jak se moct zlepšovat. Mít vedle sebe vítězku Světového poháru (Tanja vyhrála závod v Novém městě na Moravě v r. 2013 – pozn.red.), mistryni Evropy, to je pro mě velká výzva i příležitost se leccos přiučit. 

Jitka a Tanja v r. 2020 při úspěšné premiéře závodu dvojic na Kypru

 A jak Jitka vnímá návrat k značce Giant, resp. nyní dámské verzi LIV?

Bude to sice znít jako takové klišé, ale ono to je takové postupné uzavírání kruhu. V týmu je teď se mnou brácha, na Giantech jsme s Jirkou Píšou (manažer značky Giant/LIV -pozn. red.)) začínali, takže to, že se vracíme k téhle značce je pro mě taková srdcovka. Mám na to období hodně dobrých vzpomínek, není to ale jen o značce kola, ale o těch lidech kolem. U babičky mi doteď visí fotka v dresu Fastum Gel,” vzpomíná Jitka na období, kdy mimo jiné získala i titul juniorské vicemistryně světa.  

Nabitý program sice nedovolí zopakovat závod dvojic, ale v tuhle chvíli mají holky za sebou společné soustředění na běžkách ve Svatém Mořici, na Mallorce a za pár dní je čeká odlet na Kanárské ostrovy. Závodní program tým zahájí v únoru ve španělském Banyoles. 

Šéf týmu Pavel Čábelický pak upřesňuje závodní program. „Budeme mít dvě skupiny se samostatnou přípravou i závodním programem, tak nám to dává lepší smysl. Jen Světových pohárů je osm, holky k tomu mají i Short track, k tomu pak mistrovství Evropy a světa. 

Pokud ale někdo nebude ve stoprocentní kondici, vydá se raději na menší závod C1 nebo C2 s druhým týmem. Při rostoucí konkurenci nemá smysl cestovat v špatném stavu. Co se týká účasti v nejvyšším domácím seriálu, termínově vychází jen Zadov a Město Touškov,” dodává. 

Vzpomínky....GIANT a r. 2011
...o čtyři roky později už na LIVu

Zatímco pro dva muže týmu GAPP System Kolofix, Honzu Škarnitzla a Lukáše Kobese jsou připraveny fully Giant Anthem Advanced Pro, holky budou mít brand LIV. 

“Dámy budou sedlat kola LIV, které mají speciální dámskou geometrii. Jak Jitka, tak Tanja budou mít nejvyšší celoodpružený model LIV Pique Advanced Pro, Jitka pak také hardtail XTC Advanced SL,” prozradil Jirka Píša, zástupce značky Giant/LIV ze společnosti Progress Cycle. 

A přání do nadcházející sezóny?

Pro obě závodnice je hlavním cílem nominace a následná účast na olympijských hrách v Paříži. 

“Já hlavně doufám, že ta letošní bude lepší než ta loňská, kdy jsem udělala mnoho chyb a také mě provázela zranění. Věřím, že navážu na konec sezóny, kdy už jsem se dostala trochu do formy a budu zajíždět výsledky kolem 20. místa ve Světovém poháru a samozřejmě je tu ještě další úkol, být zas jedničkou v ČR” odkrývá ambice Jitka a dodává, že bude důležité se soustředit na vyjíždění UCI bodů kvůli olympiádě. . 

Tým má vedle čtyř zkušených “áčkových” závodníků i svou farmu, v které jsou závodníci do 23 let, například Vojta Hrstka,  Filip Samec a také Aneta Novotná. Ti budou jezdit závody kategorie C1 a C2, na domácí půdě a v sousedních zemích a podle toho, jak se jim bude dařit se program rozšíří i některé Světové poháry.  

Foto: Jan Němec, archiv Jitky Čábelické, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková