10 zajímavostí i bizarních úlovků z FOR BIKES 2023

FOTO ohlédnutí za uplynulým veletrhem

Cyklistický veletrh For Bikes 2023 je minulostí. Stejně, jako minulý rok zaplnili vystavovatelé dvě velké haly, nechybělo oblíbené testovací depo, v nově rekonstruovaném prostoru probíhaly přednášky a besedy.

Zatím co loňský veletrh nesl stopy „doby covidové“, v tom letošním se přeci jen odrážel současný stav, který lze popsat jako „doba nejistá“. To rozhodně neznamenalo, že nebylo nač se dívat! Obrovský výběr elektrokol, od dopravních až po enduro stroje, velká spousta dětských kol, zajímavosti pro oblíbený bikepacking, ale i trend posledních let – vanlife.  

Je ale potřeba přiznat, že fanoušek, který chodí okukovat luxusní exponáty světových značek, měl výběr omezený. Naopak ten, co chtěl využít výstavu k pořízení cyklovýbavy s veletržní slevou, přišel si své.

Pro ty, kdo z jakéhokoliv důvodu nemohli na letňanské výstaviště dorazit jsme připravily komentovanou fotogalerii 10 top zajímavostí, včetně těch, kterým lze dát přívlastek kuriózní nebo bizarní. 

Logo MTF na rámech kol zná už asi každý. Takhle česká značka měla poměrně velkou expozici, kde byl mimo jiné i skvost-karbonový celoodpružený bike Extrem 9.4 s nejsilnějším motorem Bafang (750W a 95Nm), a další designem i výbavou povedená kola. Zajímavostí je, že si budoucí majitel u některých modelů může vybrat i velikost, resp. kapacitu baterie pro svůj stroj, ta největší má 900Wh.

U kol s motorem ještě zůstaneme. To, že se elektrifikují silničky, ale i gravely, bylo nad slunce jasné. Každá značka k tomu přistoupila po svém a je otázkou vkusu každého, co přijme a co hodnotí jako nepovedený koncept. Tady je náš pohled a to čistě z hlediska designu.

Gravel Scott Solace má palec nahoru…

Kultovní značka Bianchi, nad jejímiž silničkami srdce plesá, přišla s tímto modelem E-Arcadex Ekar. Tak tady to za nás nedohnala ani barva, ani osazení Campagnolem.….Ale jak se kdysi říkalo, proti gustu žádný dišputát, tedy o chuti se nediskutuje.

Také v modrém hávu, ale v designu „maskáč“ byl vystavený kousek v expozici KOLOSHOPu. Gravel bike GRADE od GT byl nepřehlédnutelný a zastavil se u něj skoro každý.

Koloshop bodoval vícekrát, nejen tím, že dokázal přilákat na autogramiádu svou ambasadorku Katku Neumannovou, ale třeba i instalací obří dotykové obrazovky, kdy jste si mohli prohlédnou nebo nakoupit cokoliv z nabídky tohoto teplického e-shopu.

Z doplňků nás upoutala spousta věcí, tady jsou někteří vyvolení. Španělská značka Spiuk zas přidala několik hodně zajímavých kousků. Naprosto luxusně vypadají silniční tretry PROFit. A jsou lehké jak pírko! Navíc v nabídce i v dámských velikostech a to od 38. Co víc si přát!

Naproti gigantu Thule měla malý stánek značka TMK, v něm táta a syn a na pohled hodně praktické, uživatelsky jednoduché nosiče na kola. Protože cílem značky je nabídnout snadnou manipulaci s koly při cestování i něžnému pohlaví, máme přislíbenou možnost (nejen) pro Dámy na kole nosič testovat. Těšte se na recenzi.

Bezpečnost vaše, bezpečí pro vaše kolo – to nabízí chytrý systém pro monitorování a následné vyhledávání kol (ale i motorek) –   BIKE Angel.  Jak funguje: Ve zkratce – samotné zařízení je skryté v trubce řídítka, obsahuje GPS, která hlídá geografickou polohu, senzory schopné detekovat pohyb a SIM kartu, která zajistí komunikaci se systémem a mobilní aplikací – jakmile se s kolem začne dít něco nepředloženého, majiteli na telefonu vyskočí notifikace.

Když praxí vytvořenou a prověřenou brašnu na kolo (a s českými geny), tak je to ta s logem Acepac. Nabídka outdoor batohů, ledvinek a samonosných brašen této značky zaplnila velkou stěnu expozice, inspirace byla i přímo na kolech. Gravel obsypán brašnami není nic mimořádného, nás zaujaly dvě brašny, které lze využít i na silniční kolo pro ty, co milují zdolávat alpské průsmyky a už je prostě nebaví mít kapsy dresu nacpané k prasknutí. 

Když už se touláme, tak tady něco z cestovatelské gastronomie. Adventure menu, to je voňavé jídlo připravené raz dva. Na výběr jsou dvě varianty: pro ty, co si vše nesou nebo vezou na zádech je forma dehydratovaného pokrmu, dvě porce (menší) v jednom balíčku o váze 115 gramů.

Druhá varianta potěší tím, že si baštu ohřejete jen ve vroucí vodě. Je libo kuře s rýží nebo gulášek? Vonělo i chutnalo to náramně. A myslí tady i na děti.

Německá značka se svými koly LIL´ BUDDY odkazuje na sedmdesátá léta a bláznivým kolům a minibikům, typickým pro tohle období. Základem je ručně vyrobený ocelový rám, široké bantamy, motor BOSCH a extra pohodlný posez i sedlo, které připomíná to ze skútru či motorky. K tomu hodně doplňků, co vytvoří prostor pro převážení spousty věcí.

A na závěr drony ….nebo?  All-Wings sedlo Falcon. Taiwanský výrobek, který u nás prodává e-shop Bikero. Tyhle křídla mají být řešením pro ty, co mají zdravotní omezení a potřebují intenzivně šetřit měkké tkáně v sedací oblasti. Taky vás okamžitě napadají nevýhody? Na For Bikes byla možnost vyzkoušet přímo na kole, ale pár desítek vteřin příliš neprozradí. Tak možná půjdeme do testu.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková