5 tipů, jak snadno zlepšit své dovednosti v jízdě na horském kole

Jste připraveni na novou sezónu a v terénu důkladně prohánět svůj bike? Tady máme 5 důležitých dovedností, které vás určitě posunou

Říká se, že kolo si cestu najde. A také, že největší brzdou je naše hlava. S obojím nelze než souhlasit. Stabilní geometrie biku, široké pláště, velká 29“ kola za vás mnohdy dokážou vyřešit i situace, když se nečekaně ocitnete v ouzkých. A když ve strachu nezmáčknete brzdy. Kolo to zvládne za vás, ale …jaký je finální pocit dole, pod kopcem? Většinou si oddychnete a víte, že takhle příště už raději ne. Nejde ale jen o jízdu z kopce dolů, výzvou jsou i technické výjezdy.

Proto je dobré své dovednosti opakovat, pilovat a ideálně posouvat.

1. Malá rozcvička, než vletíte do lesa

Než vlítnete do terénu, věnujte chvilku malé rozcvičce. V sedle, respektive pedálech vašeho stroje. A to i když máte tělo dávno rozhýbané. Jde o drobnosti, které v terénu děláte mnohdy bezděčně.

Poskakování, propružení kola na místě. Tři zatáčky napravo, tři nalevo nebo ještě lépe kroužení „osmiček“ a vystřídat oba směry.

Nadhození předního kola, buď na obrubník nebo jen simulace. Ti zkušenější mohou zkoušet i se zadním kolem.

Trénink rovnováhy. Snažte se stát chviličku na místě, pak se pomalu rozjeďte a zkuste znovu. Pracujte s brzdami a nezapomeňte na pozici chodidel – protlačujte paty k zemi.

2. Pilujte své dovednosti v nenáročných úsecích, nebojte se různých podmínek

Opakování je matka moudrosti, cílem je dovednosti dostat „pod kůži“, zautomatizovat. To, co je nové a potřebujete zdokonalit, pilujte nejprve v lehčím terénu, ve známém prostředí. Zvyšovat obtížnost můžete jak nabíráním rychlosti, tak třeba i tím, že občas vyjedete ihned po dešti, kdy v lese všechno pěkně klouže. Tak se vám promění známý trail v zajímavé cvičiště. Nezapomeňte vnímat, jak se kolo chová, když si najdete víc času, porovnejte vlastnosti plášťů, když upustíte tlak.  

 

3. Naučte se číst trail

Sledujte očima trail před sebou, zaměřte se na změny terénu a prozkoumejte kritická místa dřív, než k nim dorazíte. Nedívejte se na překážku, ale tam, kudy chcete jet. Platí totiž pravidlo, že vás kolo táhne tam, kam míří váš pohled. Takže v reálu, když očima narazíte na obtížnou pasáž, zvolte si trasu, kterou se vydáte. Když k problematickému bodu dorazíte, očima už budete dál na trailu a úsek tak pravděpodobně projedete pěkně plynule.

4. Přizpůsobte jízdu podmínkám, pozor na kluzká místa

Když je to možné, přejíždějte vlhké kořeny kolmo. Snížíte tím riziko smyku, smeknutí kola. Problematické místo tak zvládnete s dostatečnou jistotu i v rychlosti.

V terénu, kde jsou kameny je dobré už v lehčích místech vyzkoušet, jak moc to klouže. Jsou povrchy, které drží líp, ale jasné je jedno – na suchu je to největší jistota.  

 

5. Dobrou pozicí těla buďte lepší v kopci

Na rovných úsecích trailů bude váha těla rovnoměrně rozložena mezi ruce, nohy a sedlo. V loktech je mírný ohyb, který pomáhá absorbovat nárazy. Jak začnete stoupat, tělo se bude mírně naklánět dopředu, zvláště když je výjezd obtížnější.

Můžete si i poposednout o něco blíž k přední části sedla, abyste váhu udržely na zadním kole. Jen si pamatujte, že pokud se nakloníte příliš dopředu, zadní pneumatika ztratí trakci.

Když je svah velmi strmý, ohněte více lokty a přibližte se hrudníkem k řídítkům, abyste vyrovnali úhel k zemi. Předklon a přenesení váhy vpřed také pomáhá udržet přední kolo přilepené na zemi.

o.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková