Nechcete dětem každé dva roky kupovat větší kolo? BikeUp má řešení

Zajímavý tip pro rodiče malých cyklistů…

Ze všech koutů světa se na nás doslova valí hromada všeho možného zboží. Slovo konzum je čím dál víc skloňované a zatímco jedni si ho užívají v maximální míře, další proti němu nejrůznějšími způsoby bojují. Někdo úplným minimalismem a odpíráním si nadbytečných věcí, někdo volá po jejich znovu využívání. Když zmíníme zvyšující se oblibu secondhandů nebo ojetých aut, asi to už nikoho nepřekvapí. Ale víte, že existuje i pronájem hraček? A už nějaký ten pátek i pronájem dětských kol.

Operativní leasing na kolo? Proč ne!

Jak to bylo na začátku? Parta čtyř kamarádů, které spojuje vášeň pro cyklistiku s sebou chtěli brát na cyklovýlety i své děti, ale narazili na několik překážek. Proto dali hlavy dohromady a vymysleli řešení, které je užitečné pro spoustu dalších sportovně založených rodin s malými dětmi.

Kdo chce vychovávat malého cyklistu, naráží na problém: cena versus využitelnost. Dobré, lehké kolo nestojí málo, ceny nejmenšího šlapacího modelu se pohybují kolem 8-11 tisíc. Cena za něco, byť kvalitního, ale z čehož děti rychle vyrostou, se chlapíkům z party BikeUp zdála přehnaná.

Začali proto hledat jiné alternativy a tak vlastně vznikla myšlenka online půjčovny dětských kol BikeUp. První BikeUp měl své služby pro slovenskou klientelu, nyní už mají možnost tuhle online půjčovnu využívat i v Česku.

V nabídce jsou kola od odrážedel pro předškolní věk až ta pro děti do zhruba 10 let, což by mělo pokrýt pět velikostí.

„Díky pronájmu rodiče mohou jednoduše měnit kolo za větší a větší podle toho, jak děti rychle rostou. Od tří do přibližně deseti let. Naše nejmenší kolo je vlastně odrážedlo. Naše největší velikost je dvacetipalcové kolo, má už i přehazovačku a kotoučové brzdy,“ říká Denis Sedlák ze startupu BikeUp. Dodává, že starší děti už nerostou tak rychle a rodičům se více vyplatí jim kolo koupit.

„Mnoho rodičů tento problém řeší tak, že dětem koupí raději větší kolo, aby jim déle vydržel. No ty pak sotva dosáhnou na pedály, mají při jízdě na kole nesprávnou techniku, špatné držení těla…“ vysvětluje Denis Sedlák. „Opačný extrém je, že jim kolo nechají příliš dlouho, i když se koleny dotýkají brady a neumí ani pořádně táhnout pedály.“

S lehkým kolem to jde snáze

Oranžová kola, která nabízejí k dlouhodobému pronájmu, sami chlapíci z BikeUpu navrhli tak, aby co nejvíce vyhovovala právě dětem. „Asi největší výhodou našich modelů je, že jsou velmi lehké. Jsou to jedny z nejlehčích na trhu. Vyrábíme je z hliníku. S lehkým kolem je i pro dítě mnohem jednodušší naučit se rychle a správně jezdit na kole,“ vysvětluje Denis Sedlák.

„Pro představu, naše kolo se šestnáctipalcovým kolem váží téměř šest kilogramů. Stejná velikost kola v běžných sportovních potřebách váží i více než devět. Pro maličké a lehké dítě je to opravdu velký rozdíl.“

A je tu ještě jedna proklientská služba. Po 36 měsících souvislého pronájmu už rodiče kolo BikeUpu vracet nemusí a je automaticky jejich. Toto pravidlo je podle Denise Sedláka výhodné zejména pro rodiny s více malými dětmi.

S poškozením se počítá

Při výrobě prototypů si v BikeUpu dali záležet i na tom, aby jejich kola vydržela i dětské zacházení a nezničila se po první sezóně. Předpokládaná doba, kdy budou kola v oběhu je pět sezón.

Po každé výpůjčce kolo prochází důkladným servisem, než půjde znovu do pronájmu, podle potřeby se i některé díly vymění. Rodiče si mohou kola pro své děti i pojistit, pokud by je během pronájmu poškodili zásadněji.

Vyřazené, ale fungující modely putují na charitu

Všechna kola jsou v jednotné oranžové barvě a jmenují se ‚Foxie’. Je to otázka brandingu. Oranžová barva vyšla v průzkumu trhu na vzorku 200 respondentů. Měla by se líbit holkám i chlapcům. Biková flotila čítá 1700 modelů.

Aby si děti mohly své kolo personalizovat, ke každému modelu v BikeUpu přidávají i sadu nálepek. V nabídce je deset motivů a k objednávce je dostanete bezplatně. Motivy a témata jsou různá – vesmír, les, pohádkové bytosti, superhrdinové.

Projekt má ale také charitativní rozměr. Když už v BikeUpu nejsou schopni garantovat původní kvalitu, kola putují do dětských domovů a sociálně slabším rodinám, které by si je jinak nemohly dovolit.

Podrobné informace k online půjčovně najdete na stránkách společnosti BikeUp.

Foto: archiv, Fb BikeUp

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková