Úvodní cyklokrosový pohár v Kolíně ovládla Kristýna Zemanová

Za letních teplot odstartoval cyklokrosový pohár, Češky Zemanovou a Tvarůžkovou doprovodila na stupně vítězů Belgičanka Franck

Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) vystoupili na nejvyšší stupeň v úvodním závodu Českého poháru cyklokrosového TOI TOI Cupu v Kolíně. Závod se jel v počasí, které rozhodně není pro tuto disciplínu obvyklé. Zatímco krosaři jsou spíše zvyklí na zimu, déšť či bahno, dnes se teploměr šplhal těsně po třicet stupňů. 

To však nemělo na výkony žádný vliv, diváci viděli zajímavé a napínavé boje. Nejlepší juniorkou byla Amálie Gottwaldová (Sport Races), které patřilo v absolutním pořadí celkově šesté místo.

 

Na startu závodu, který spadá do UCI kategorie C2 se objevila i řada zahraničních závodnic. Do terénu najížděla na prvním místě Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB), ale záhy ji vystřídala belgická cyklokrosařka Alicie Franck. A byla to právě ona, která jako jediná dokázala držet krok s úřadující dvojnásobnou česká šampionkou Kristýnou Zemanovou. Obě závodnice se už v průběhu druhého okruhu odpoutaly od ostatních a souboj o vítězství se odehrával jen mezi nimi.

Zatím co se v průběhu čtyř z pěti okruhů obě závodnice střídaly ve vedení, Kristýna velmi zkušeně nastoupila v polovině posledního kola a své soupeřce výrazně poodjela. V cíli tak slavila prvenství s náskokem o téměř 20 vteřin.

“Bylo to hodně těžké, počasí nebylo úplně cyklokrosové a na mně to bylo hrozně znát. To teplo můj výkon limitovalo. Ale byl to hezký závod, s Alicií jsme se tahaly celý závod, nikde jsme si to nedaly zadarmo. Pořád jsme se předjížděly, předbíhaly,” uvedla devatenáctiletá závodnice. “Věděla jsem, že do písku v posledním kole musím najet první a to byl klíč k vítězství. Silniční sezona byla pro mě prakticky bez závodů, ale myslím, že jsem velice dobře a kvalitně potrénovala a snad se v rychle rozzávodím,” dodala Zemanová.

Výborným výkonem se blýskla Tereza Tvarůžková z pořádajícího týmu Expres CZ – Tufo Team Kolín.  Startovala až z třetí řady, v úvodu se pohybovala kolem desáté příčky. V druhém z pěti okruhů se ale začala posouvat dopředu, v náročné pískové pasáží ve třetím kole se objevila na třetím místě a tuto pozici zcela s přehledem udržela až do cíle.

„Letošní sezóna na bikách byla plná zranění, závodění mi moc chybělo, strašně jsem se těšila. V prvním kole jsme dostala loktem do helmy a uvolnilo se mi stahování. Musela jsme se s tím srovnat, ale jelo se mi dobře. Třetí místo je super,“ radovala se Tereza, která si na zdejší trati zajela “osobáček“, když vylepšila dosavadní šesté místo z loňského roku.

Trojice nejlepších žen

Závod juniorek byl společný s elitními ženami i co se délky týče. Mladé cyklokrosařky tak absolvovaly shodně 5 náročných okruhů. Suverénkou byla Amálie Gottwaldová, která najela na druhou Kateřinu Douděrovou (Jaroslav Kulhavý Cycling team) téměř dvě minuty.

Výsledky ženy a juniorky

1. Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team) 47:01
2. Alicia Franck (BEL, De Ceuster Bonache) +0:19
3. Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Team Kolín) +1:00
4. Judith Krahl (GER, Heizomat Kloster) +1:15
5. Tereza Vaníčková (Brilon Racing Team) +1:22

Kompletní výsledky ZDE

Zdroj, foto: Cyklokros.cz, Jan Brychta

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková