5 top designů pro nejrychlejší ženy na silnici

V jakých designech a barvách nastoupí ženy z nejlepších profesionálních týmů v nadcházející sezóně? Tyhle nás zaujaly…

První měsíce roku s sebou přináší finalizaci týmových soupisek, představení hlavních sponzorů a odhalení závodního programu pro nadcházející sezónu (nebo alespoň na její první část) a také…. odhalení nových designů dresů.

Není snadné skloubit sponzorské povinnosti, tedy umístit loga partnerů na dobře viditelná místa dresu a zároveň nabídnout zajímavý design. Každý tým má svůj vlastní příběh, filozofii a výsledkem jsou pak originální kolekce. Jednotlivé designy nás zavedou do světa barev, symbolů a grafických prvků, které mají vyjadřovat vše, co je propojeno s cyklistikou jako takovou, nebo jde o individuální prezentaci spojenou například s domovským sídlem týmu.  

Mezi širokou paletou závodních dresů ženských World Tour týmů jsme vybrali pět designů (jeden „jen“ kontinentální), které vynikají svou estetikou, kdy se návrhářům povedlo prezentovat hlavní sponzory týmu, ale zároveň se podařilo udržet výrazný podíl ženskosti.

Jak se vám líbí?

 

CANYON SRAM Racing

Nový vzhled Canyon SRAM Racing ohromil už v předchozí sezóně a zůstává u osvědčených barev modré, růžové a fialové i pro letošní rok. Ale v designu se posunul zas o krok dál. Odstraňuje některé motivy, které rozptylovaly starý design a místo toho se šel cestou geometrických tvarů. Ty jsou na přední i zadní straně dresu a mají „vyjádřit rychlost, kterou uhání peloton“. Ať to v tom vidíte, nebo ne, každopádně tohle je velmi povedená kolekce.

SD WORKS

Kromě toho, že od února do září vyhrávají nespočet závodů a vedou světový žebříček UCI, jsou závodnice týmu SD Worx známé tím, že oblékají jeden z nejbarevnějších dresů v pelotonu Women’s WorldTour.

To se ani pro sezónu 2024 nezmění, dochází spíš k evoluci než k revoluci. Ale proč měnit zásadně něco, co se povedlo.  Nová sada SD Worx, kterou připravil výrobce Specialized, má stále kombinaci červené, oranžové a fialové, ta je ale o něco tmavší. Na přední straně zůstal i bílý šesticípý kříž, pro novou sezónu je ale ještě výraznější. Že by vyjádření ještě větší dominance?

 

LIV AlUla Jayco

World Tour team LIV se svými generálními sponzory Xtra (22) nebo TeqFind (23) byl i v hledáčku českých fanoušků a to díky Tereze Neumanové.  Zatímco Tereza oznámila přestup, tým Liv Racing TeqFind se sloučil s prvním australským World týmem GreenEDGE Cycling, kde byla značka LIV hlavním sponzorem. V sezóně 2024 bude mezi World Tour elitou figurovat jako LIV AlUla Jayco.

Zároveň došlo i výrazné změně v designu dresu. Současný design by se dal ve zkratce vyjádřit od rozvernosti návrat ke klasice. Barva australského slunce (nebo písku) přechází do fialové, aby se zachoval LIV design, ženskou jemnost pak vyjadřuje bílá u samotného límečku (bílá pěkná, ale hned nás napadá….ach ta péče).

UAE team ADQ

V našem výběru nemůže chybět dres UAE teamu ADQ, v kterém získala angažmá Tereza Neumanová a který jsme viděly naživo. Sluší nejen Tereze, ale oceňujeme i inspirativní design. Přechod barev od odstínů oranžové k modré jsou jednoduchým, ale výstižným vyjádřením barvy oblohy v Abu Zabí při západu slunce.

 

EF Education-Cannondale

A na závěr jsme se podívaly mezi kontinentální týmy. Tenhle velmi povedený kousek patří ženskému týmu EF Education-Cannondale, ale nejen jim, protože v tomhle výrazném designu uvidíte i mužský tým EF Education-EasyPost.

Nový dres týmu je primárně růžový, ale je ozdoben jasně žlutou grafikou, která je ódou na život týmu, který tráví mnoho hodin v sedle kol na silnici a také na jejich evropskou základnu, která je ve španělské Gironě.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková