5 TOP předsevzetí pro cyklistky aneb sázka na zážitek

Novoroční předsevzetí? Víme, jaká si dát, abyste byla úspěšná a užila si to!

Víte, kdo je ledňáček? A nemyslíme toho drobného ptáka, který je pro své zbarvení přezdíván jako létající diamant. Tohle pojmenování dostávají všichni ti, co se s příchodem prvního týdne nového roku rozhodnou být velkými sportovci, výrazně mění své staré stereotypy a….tahle energie jim vydrží maximálně na měsíc leden. A nemusí se to týkat jen sportu.

Pokud patříte do skupiny těch, co si zásadně předsevzetí nedávají, tak vězte, že dle statistik je vás výrazná menšina. Nějakou změnu, snahu svůj život vylepšit (a právě nový rok je nejlákavějším milníkem) má přes 70% dospělé populace. Těch, co ho dodrží, je pak už mnohem méně.

My pro vás máme předsevzetí cyklistická, které vám půjdou nejen dobře splnit, ale udělají vám život veselejší a hezčí. A naše zkušenosti skrz online magazín i společné akce jsou důkazem, že to jde, bez ohledu na věk.

1.Nebuďte v tom sama

Pravidlo, které určitě neslyšíte poprvé, ale je potřeba ho opakovat a dát na první místo. Především v tom případě, že s cyklistikou začínáte, nebo se vracíte po mateřské (zdravotních problémech), přestěhovala jste se do místa, kde nikoho neznáte a nerada jezdíte sama. Využijte cyklistiku jako prostředek k navázání nových přátelství. Sledujte sociální sítě, mluvte o svém koníčku mezi přáteli, třeba i v práci, kde byste spřízněnou duši nečekala. Možná budete mile překvapená, kdo se k vám přidá.

Najděte odvahu a přijměte pozvání na cyklistický výlet nebo nějakou skupinovou vyjížďku. Překonejte ostych, že budete s kondicí ta nehorší. Právě tady můžete potkat parťačku s podobnou fyzičkou a domluvíte se na další vyjížďky. Vždy platí, že něčím pomůže ona vám, něčím obohatíte vy jí.

DNK live: zkuste oslovit někoho přes naší Fb skupinu Dámy na kole, rady, tipy, vyjížďky

2.Hledáte nový impuls? Vyzkoušejte cyklo kemp nebo společnou vyjížďku

Chcete se zlepšit fyzicky nebo v technice jízdy? Možná máte kolem sebe lidi, co to na kole umí líp, ale to ještě není záruka, že vás to naučí. Vyhlídněte se některý z cyklo kempů, který vám bude sedět „na míru“, ať už lokalitou, v které se bude konat, nebo obsahem, který nabízí. Nabídka je široká, můžete na ryze dámskou jízdu nebo do smíšené skupiny (o některých kempech jsme psaly na našich stránkách), v obou případech ale budete ve skupině stejně nadšených cyklistek a tam půjde učení úplně samo.

I jedna odpolední vyjížďka má své kouzlo, poznáte nové přátele, budete mít porovnání a hlavně – na 99 % nezůstane jen u té jediné společné jízdy.

DNK live: Na cyklo kemp Mallorca 2023 se k základní skupině, jenž se znala z předchozích akcí a vyjížděk přidala čtveřice nově příchozích žen. Každá sama za sebe, během krátkého času nepostradatelnými do pestré mozaiky DNK party – ať už kondicí, veselou povahou, životním příběhem nebo prostě jen tím, že je baví kolo.

3.Dejte si svou cyklistickou výzvu

Pokud jezdíte pravidelně, je ideální čas naplánovat si pro letošní rok svou cyklistickou výzvu, ať v podobě zdolání kilometrů, převýšení nebo třeba účasti na závodech!

Pokořila jste už magickou 100 km hranici? Tak směle do toho! Určete si svůj termín, samozřejmě nikoliv zkraje jara, ať máte čas natrénovat a hned máte motivaci k pravidelným delším jízdám. Pokud potřebujete posílit motivaci, zapojte do svého plánu kamarádku, můžete společně plánovat možné trasy. Stejně bude fungovat výzva v získaném převýšení v jedné etapě.

A co třeba závod? Tady je asi skupina nezastupitelná, protože společně překonáte obavy z neznámého, budete se mít kde zeptat na každou drobnost, která vás napadne měsíc, týden i den před akcí. Zafunguje tu vzájemná motivace a hlavně, po úspěšném dokončení, ať už bude výsledek jakýkoliv, zaplaví vás endorfiny a své pocity budete mít s kým sdílet ještě mnoho dalších týdnů.

Podobné je to se zdoláním nějakého významného stoupání s obtížnějšími parametry. Ten pocit na vrcholu cesty se vám vryje do paměti a jako bonus-pokud se o zážitek podělíte, s velkou pravděpodobností budete motivovat nějakou další dámu na kole.

DNK live: V loňském roce jsme v poměrně velkém počtu vyzkoušely silniční závod L’Etape Czech Republic. Tři trasy, v každé zastoupení, každý dle svých preferencí, možností. Věk je jen číslo, ale přesto: rozptyl 39 až 59. Premiéra na akci takového formátu se týkala poloviny účastnic, zážitky úžasné, nezapomenutelné. Síla týmu dělá své.

4.Zkoušejte nové věci

Předsevzetí, které vám pomůže nejen na kole. Zkoušejte nové věci, bez ohledu na to, jestli je vám dvacet pět nebo padesát.  Že jste nikdy nejela na silničním kole? Kupovat si nové by byl rozmar, ale domluvte si zapůjčení a „ochutnejte“ krásu této disciplíny. To stejně platí pro moderní fenomén jménem gravel. Vyzkoušejte nejlépe s někým, kdo naplánuje pěknou trasu.

Jedete na zimní dovolenou? Sbalte si s sebou tretry a pár kousků teplého cyklo oblečení. Třeba budou mít ve vašem středisku na vypůjčení fatbiky, získáte nový zážitek a přesně o to jde. A to platí i o elektrokolech – osobní zkušenost vám dovolí udělat si vlastní názor a to je to nejcennější.

DNK live: Je to nejen o kole, takže máme naplánovanou výuku běžeckého lyžování

5.Naučte se základy servisu

Tak tady jsme možná na hraně s tvrzením, že vás naše doporučení na předsevzetí budou 100 % bavit. Ale jako tip to dát musíme!  V zahraničí jsou kurzy cykloservisu běžné, u nás už se tu a tam nějaký také objeví. Díky youtube si můžete najít spoustu užitečného. Co třeba výměna duše? Vyzkoušejte si podle videa z našeho DNK kanálu „Když holka mění duši“ https://youtu.be/ALpZizfCT6Q

Tahle základní „první pomoc“ se hodí, je fajn nebýt stále odkázaná na pomoc kolemjedoucích. Ve video seriálu „Jak na to“ jsme měnily i gripy, kufry u treter, tak se můžete v zimních měsících něco přiučit.  

4 zásady, díky kterým se vám jakékoliv předsevzetí podaří naplnit

1/ Věřte si! Jít do něčeho nového s tím, že to stejně asi nepůjde, že na to nemám, je téměř jistá prohra.

2/  Svěřte se s touhou něco změnit svým blízkým, rodině. I oni vám mohou v plnění pomoci, a když ne, tak vám alespoň nebudou, možná nevědomky vaše snažení kazit.

3/ K vzdálenému cíli si připravte plán s krátkodobými úkoly, které vás nakonec dovedou až k vytoužené metě.

4/ Dejte si reálné cíle, zohledněte svoje časové možnosti, současnou kondici, ať váš plán není zmařen hned v počátku!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková