Jitka Čábelická s týmem GAPP-System KOLOFIX do boje o OH v Paříži. A s novou posilou

Tým GAPP-Systém – Kolofix vstupuje do své sedmé sezóny, stále si ponechává svůj charakter rodinného týmu, kdy hlavní oporou a také nejsledovanější členkou je Jitka Čábelická. Spolu s ní pokračuje jako závodník, ale také mentor její bratr Honza Škarnitzl. Ten předává cenné zkušenosti nejen sedmadvacetiletému Lukášovi Kobesovi, ale i mladíkovi Davidovi Kolářovi, jenž si letos odbyde premiéru v juniorské kategorii.

Závodní program je opět zaměřen na závody Světového poháru s cílem poprat se o nominaci na OH v Paříži (což se týká Jitky), oba elitní muži Honza a Lukáš se naopak budou snažit posbírat důležité body do UCI rankingu, aby Česká republika uhájila jedno místo pro nejvýznamnější událost letošního roku.

Tým, v kterém se nově objeví zkušená kanadská bikerka Sandra Wallter, se také představí v rámci nejvyšší domácí soutěže, na vybraných závodech Českém poháru.

Na tiskové konferenci, která proběhla v příjemném prostředí kavárny Veloklasik, jsem krátce vyzpovídala i českou čtyřnásobnou šampionku a jednu z velkých kandidátek pro olympijské hry v Paříži.

Jitko, ptát se na letošní ambice je asi zbytečné. Zaznělo to i v programu týmu, Nové Město a pak olympiáda v Paříži…Jaká jsou očekávání?

Ano, už to tady několikrát padlo, mým hlavním cílem je olympiáda v Paříži. Mám už za sebou účast v Tokiu, ale popravdě vzhledem k okolnostem (covidová opatření -pozn. red) to byla hodně zvláštní olympiáda. Tak bych to chtěla zažít se vším. Cílem je tedy splnit nominační kritéria co nejlépe, v což doufám a věřím, že do Paříže pojedu.

Prozraď, jaká ta kritéria jsou?

Jako základ jsou tam výsledky ze Světových pohárů, kdy je to v elitě umístění do 28.místa, holky v kategorii do 23 let musí zajet do 6.místa. Pokud splní více lidí, je tam vzájemné porovnání na závodech Českého poháru v Městě Touškov, na Zadově a posledním nominačním je pak 8. června Bedřichov.

Udělala jsi v souvislosti s nominačními závody na OH ve své přípravě něco jinak?

Trošku malá změna tam byla, začala jsem s přípravou trochu později, a ne tak intenzivně, jako v minulém roce. Takže v tuhle chvíli jsem v porovnání s loňskem lehce pozadu, ale na druhou stranu se to postupně zvedá a i z výsledků na prvních závodech vím, že to není špatné.

Začala jsem taky intenzivněji spolupracovat s lidmi v našem realizačním týmu, s mentální koučkou Katkou Vejvodovou, trenérem Karlem Martínkem, techniku s námi dělá Zdeněk Horský a nově pak Michal Břetenář, s kterým řeším detaily jako je správné dýchání a tak.

Jak máš nastavené vrcholy v sezóně? Opět tu je ten aspekt nominace…

Nijak zásadně jsme nic neměnili. Co se týče přípravy, tak vím, že tu jsou čtyři důležité závody, v kterých půjde o nominaci, dva závody SP v Brazílii, pak dva domácí poháry. Brazílie je velký otazník, nikdy jsem tam nebyla, uvidíme jak aklimatizace. A pak je tu Nové Město, které je samo o sobě vrcholem, na který se chci dobře připravit. Jestli už tou dobou bude jasná nominace, to se uvidí. A toho se pak bude odvíjet i další program. Každopádně bych chtěla objet kompletní Světový pohár. Ten končí opět v zámoří, závody v Kanadě a USA a o týden dřív se tam jede mistroství světa v maratonu. Tak je ve hře i tahle účast.

Reprezentační kouč oznámil dvě nominační skupiny, v A týmu jsi ty, Adéla Holubová a Patrície Srnská, v Béčku pak Simona Spěšná a další tři děvčata. Koho vnímáš jako největší konkurentku v boji o to jediné místo do Paříže?

V podstatě kdokoliv z A i B týmu může mít to jaro výkonnostně úžasný. Podle výsledku z loňska Adélka Holubová, ale holky jsou mladý a zlepšujou se, takže….musím si dát bacha na všechny!

Potkaly jste se v přípravě někde na reprezentační soustředění?

Nepotkaly. Jedno repre soustředění kolidovalo s týmovým na Kanárských ostrovech, takže jsem se omluvila. S Páťou jsme se potkaly, když byla taky na Kanárech na bikách, ale žádné společné porovnání nebylo.

Navíc, většina holek teď odjela závodit do Řecka a my zvolili Kypr a Sunshine cup, takže si na společné porovnání musím počkat.

V loňském roce jsi měla možnost jako vybraná závodnice vyzkoušet testovací závod na okruhu v Paříži. Jak ti olympijská trať sedí?

Olympijská trať v Paříži je pro mne příjemnější, protože jsou tam mnohem delší stoupání než v Tokiu a nejsou tak prudká. Je tam i méně technických sekcí, nad kterými se musí dlouho stát a přemýšlet, kudy se dají sjet. Hlavně je vidět, že to organizátoři stavějí pro Francouze, pro Loanu a Pauline.

Vloni byla součástí vašeho týmu Tanja Zakejl, tu nyní nahradila kanadská matadorka Sandra Wallter. Jak k té spolupráci došlo?  

Navázání spolupráce začalo už v loňském roce, kdy nás požádalo české zastoupení značky LIV o zajištění podpory pro evropskou část závodů SP, protože ona má podporu od LIVu global. Sandra s námi strávila docela dost času a když viděla, jak tým funguje, nebylo už daleko k prohloubení spolupráce pro další rok. Připojí se k nám na SP v Novém Městě a my pak v závěrku sezóny k ní, to když se pojedou poslední dva svěťáky v USA a Kanadě.

Uvidíme tedy Sandru i na nějakých závodech Českého poháru?

Měly by se ukázat na závodech na Zadově, a kde dál, to se uvidí.

Jaký benefit to je pro tebe osobně?

Těch výhod je víc, nejen to, že se pozornost rozšíří i na další holku. Ale Sandra pochází z oblasti Squamish, takže na dosah Whistler, Vancouver, a s tím se pojí i BC Bike Race, což je takový můj sen. Takže i proto je fajn být se Sandrou v propojení. Příští rok je poolympijský, není žádná kvalifikace, takže je tam prostor, třeba bychom mohly jet ve dvojici.

Ale přínos je i ten, že když jsme na svěťácích, tak na tréninky chodíme odděleně, zvlášť kluci a v jiný čas holky, tak je fajn, že vyrazíme na trať spolu, můžeme si poradit, každá vidíme třeba jinak stopu. Stejně tak i čas mezi závody, společné tréninky, i to přináší dost výhod.

Máš tady s sebou krásný doprovod…..

No to je náš nový přírůstek Ralf. Je mu 8 měsíců a přiznám, že jeho pořízení bylo trochu neplánované a uspíšené. Váže se k tomu i příběh, kdy jsme se dozvěděli smutnou zprávu o tragickém odchodu našeho kamaráda a tak jsme si řekli, na co čekat. Když bude k odběru teď hned nějaké štěně téhle rasy, dojedeme si pro něj. A máme našeho Ralfa.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková