Juniorka Kateřina Douděrová vybojovala na MS skvělé páté místo, v elitě se české barvy neprosadily

České juniorky předvedly velmi povedené výkony, Douděrová a Gottwaldová v top ten, Hezinová a Viková ve dvacítce. V elitě se české barvy neprosadily. Tituly putují zásluhou Celi Grecy do Francie, v elitě díky suverénce Fem van Empel do Nizozemí.

Sobotní program letošního světového šampionátu v cyklokrosu zahájil dopolední závod juniorek. Krátce po 11 hodině se jich pustilo do boje s extrémně bahnitou tratí celkem 58, včetně sedmi českých reprezentantek.

Krátce po nájezdu do terénu si náskok budovala silná trojice: Francouzka Celi Grecy, Cat Ferguson z Velké Británie a Slovenska Viktória Chladoňová. Tyto tři mladé slečny jely tříkolový závod téměř celý pohromadě. V úvodní technické pasáži závěrečného okruhu si najela malý náskok slovenská cyklokrosařka, ale Grecy ho velmi aktivně zlikvidovala a naopak si skvěle naplánovala svůj atak a to na jediný delší silový výjezd. Tam se jí podařilo setřást obě soupeřky a dojela si tak pro svůj již druhý duhový dres. Ten první získala v Táboře o den dřív jako členka vítězné štafety.

České juniorky se blýskly velmi pěknými výkony. Nejlepší z nich byla sedmnáctiletá Kateřina Douděrová, která dojela na 5. místě.

“Jsem strašně spokojená. Doufala jsem, že bude alespoň desítka, protože se mi teď poslední dobou nezávodilo úplně nejlépe. Musím říct, že jsem moc šťastná, jak to dopadlo. Čtvrté místo bylo kousek, vždy jsem si tam dojela a byla blízko, ale Nizozemka Puck Langenbargová byla rychlejší a silnější,” řekla po závodě Katka.

 

Mezi elitní desítku se dostala ještě na devátém místě finišující Amálie Gottwaldová, která měla jen 22 hodin na regeneraci po závodě štafet. Vydala se ze všech sil, koleno neslo krvavé známky pádu.

“Závod byl neskutečně těžkej. Snažila jsem se tam od začátku být. Jelo to ale strašně pomalu a bylo to dost o síle. Snažila jsem se podat svůj nejlepší výkon a nedělat chyby. Úplně se mi to dneska nesešlo, ale dala jsem do toho vše a jsem ráda, že jsem skončila v top ten. Ke konci závodu jsem se začala rozjíždět, začátek jsem úplně nechytla, ale nakonec to hodnotím pozitivně. Hnalo mě publikum, které bylo skvělé,” uvedla šestnáctiletá juniorka, která bude v této kategorii i příští rok.

Pochvalu od reprezentačního kouče si vysloužily i na Daniela Hezinová a Hanka Viková, které se vešly do první dvacítky.

Elitní ženy, opět oranžová přesila

V elitním závodě žen si Fem van Empel připsala dominantnívítězství a co víc, ve věku 21 let už druhé v řadě. Van Empel jela sólo jízdu, od prvních metrů se usadila na čele a jen sbírala po vteřinách náskok. Na konci prvního okruhu již měla k dobru 15′ na stíhající duo Lucina Brand a Puc Pieterse, zatímco další nizozemská soupeřka, Ceylin Carmen Alvarado, viděla, že boj o stupně vítězů se nekompromisně vzdaluje.

Boj o druhé místo vyšel Lucindě Brand, která měla větší tah a navíc využila i jednoho zakolísání Puc Pieterse, pro kterou zbyl bronz. Obtížnost závodu potvrdily i velké rozestupy mezi jednotlivými závodnicemi

Z českého tria elitních žen ve druhém ze čtyř okruhů odstoupila papírově nejsilnější Nikola Nosková. Trápila se v blátě a také po návratu z týmového soustředění ve Španělsku zimou. Tereza Tvarůžková, jako první odvolaná žena dle pravidla 80% dojela na 28.místě, o jedno místo zpět skončila Tereza Vaníčková. Obě měly ztrátu jednoho kola.

Výsledky juniorky
1. Célia Gery (FRA) 37:01
2. Cat Ferguson (GBR) +0:05
3. Viktória Chladoňová (SVK) +0:14
4. Puck Langenbarg (NED) +1:04
5. Kateřina Douděrová +1:12

9. Amálie Gottwaldová +2:06
19. Daniela Hezinová +3:25
20. Hanka Viková +3:31
42. Anna Panušová +5:59
43. Veronika Sedláčková +6:00
45. Anna Hrdinová +6:00

 

Výsledy ženy Elite
1. Fem van Empel (NED) 46:19 min.
2. Lucinda Brand (NED) +1:20
3. Puck Pieterse (NED) +1:54
4. Ceylind del Carmen Alvarado (NED) +2:37
5. Laura Verdonshot (BEL) +2:52

28. Tereza Tvarůžková -1 kolo
29. Tereza Vaníčková -1 kolo
DNF. Nikola Nosková

Foto: Jan Brychta, UCI.ch, DNK,

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková