Stříbrná radost Kristýny Zemanové, další medaile do sbírky!

Kristýna Zemanová vybojovala na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře stříbrnou medaili v kategorii do 23 let

Nedělní den byl z pohledu cyklokrosových fanoušků parádním dnem. Po bronzu juniora Kryštofa Bažanta „cinkla“ medaile ještě cennější, a to díky stříbru Kristýny Zemanové. Trojnásobná česká šampionka splnila medailové naděje, o kterých se v posledních týdnech hodně mluvilo i psalo.

Duhový dres putuje do Spojeného království zásluhou největší favoritky Zoe Bäckstedt, bronz do Nizozemska díky Leonie Bentveld.

 

Suverénka kategorie do 23 let Zoe Bäckstedt

Ženy do 23 let absolvovaly celkem 4 okruhy a stejně, jako tomu bylo v elitních ženách, se pozdější vítězka Zoe Bäckstedt od ostatních již v úvodu závodu a jela na čele. Bezvadně zvládnutou jízdou si silově disponovaná Britka postupně navyšovala náskok a do cíle dorazila jako suverénní vítězka s náskokem 44 sekund. Po loňském stříbru z juniorské kategorie se tak mohla radovat z duhového dresu.

Téměř po celý závod se o zbylé dvě medailové pozice přetahovala česká trojnásobná šampionka Kristýna Zemanová s Nizozemkou Leonie Bentveld. Další z favoritek na stupně Lucemburčance Marii Schreiber závod vůbec nesedl a z boje o medaile velmi rychle vypadla.

V posledním okruhu se česká reprezentantka dokázala od Nizozemky odpoutat a davy fanoušků podél trati hnaly „Kiki“ za vytouženým stříbrem. Tím vylepšila svůj loňský světový bronz a rozšířila si tak sbírku o další cenný kov.

„Je to neskutečné, nemám slov, strašně jsem si přála medaili před domácím publikem. Když jsem byla odjetá s Leoni, soustředila jsem se na to nedělat chyby, držet se s ní a trošku taktizovat. Měla jsem v hlavě místo, kde jí zkusím nastoupit, ale pak se to povedlo dřív, že jsem získala náskok a už si ho udržela a tak jsem si pak mohla celou cílovou rovinku vychutnávat tu nádhernou atmosféru. Fanouškům patří dík, já ani nevnímala bolest nohou díky tomu povzbuzování, hnali mě neskutečně vpřed, ta medaile trochu patří i jim,“ sdělila v rozhovoru Kristýna bezprostředně po projetí cílem.

Dařilo se i dalším českým závodnicím, fanoušky do varu dostávala výbornou jízdou bikerka Simona Spěšná, která při premiéře na světovém šampionátu dlouho bojovala o šesté místo. Nakonec jí došly síly a dojela na dvanácté pozici.

Jsem hodně spokojená, i když někde v hloubi duše mě mrzí, že jsme neudržela tu desítku, asi jsem to na začátku trochu přepálila, ale neměla jsem jinou možnost, protože jsem startovala dost zezadu. S holkama jsem dokázala držet krok v běhu, což mě docela překvapilo, tam kde to bylo hodně podmáčený jsem ztrácela. Atmosféra tady byla úžasná, startovala jsem už takhle před domácím publikem v Novém Městě, ale tohle bylo ještě něco jinýho.

Těsna za první patnáctkou dojela Kateřina Hladíková, na čtyřiadvacáté Bára Jeřábková.

 

Výsledky ženy U23

1. Zoe Backtedt (GBR) 48:24 min.
2. Kristýna Zemanová +0:44
3. Leonie Bentveld (NED) +0:55
4. Isabella Holmngren (CAN) +1:08
5. Marie Schreiber (LUX) +1:42

12. Simona Spěšná +3:24
16. Kateřina Hladíková +5:11
24. Bára Jeřábková +9:12

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková