Oslava? Až po sezóně, říká čerstvá vicemistryně světa Kristýna Zemanová

Bezprostřední dojmy české medailistky, která potěšila fanoušky perfektně zvládnutým závodem

Už před dvěma měsíci, kdy jsem s Kristýnou Zemanovou natáčela podcast jsme se bavily o velké pozornosti, kterou vnímá v souvislosti s mistrovstvím světa v cyklokrosu v Táboře. Právě od ní se čekala medaile. Tlak sílil, ale Kristýna vše zvládla bravurně. Na náročný závod byla připravena fyzicky i mentálně, vždyť až do závěrečného okruhu byla v těsném kontaktu s Nizozemkou Bentveld. Nechtěla se ale spokojit „jen“ s bronzem. Po necelých 50 minutách v bouřlivé atmosféře slavila se svými fanoušky světové stříbro.

 

Kristýno, jaké jsou první dojmy?

Je to neskutečný, nemám slov, strašně jsem si přála medaili před domácím publikem. Obrovská odměna za celou sezonu i pro všechny, co mi pomáhají a starají se o mě.

 

Jak ses popasovala s extrémně náročnou tratí?

Byla neuvěřitelně těžká. S blátem jsem počítala, ale takhle těžký, lepivý bláto jsem opravdu nečekala. O to víc mě ale medaile těší, protože byla fakt těžce vydřená.

 

Před dvěma měsíci jsi v našem rozhovoru řekla, že o výsledku rozhodnou nejen nohy, ale i silná hlava. Jak moc bylo náročné těsně před závodem zvládnout tlak ze všech stran? Byla jsi největší medailovou nadějí…

Ano, vnímala jsem to ze všech stran, ale i sama jsem měla velká očekávání. Ale nebyla jsem nervóznější, než obvykle. Brala jsem to jako každý jiný závod, vždycky chci podat nejlepší výkon, ať je to ToiToi cup nebo mistrovství světa.

 

Svedla jsi krásný souboj o stříbro, jen vítězná Britka Bäckstedt odjela dost podobně jako v elitě van Empel…styl start-cíl.

Zoe je od nás odskočená, což ukazovala celou sezonu. Musela by to být velká náhoda, aby byla k poražení. Já se soustředila na bitvu o druhé místo s Leonie Bentveld. Soustředila jsem se na to nedělat chyby, držet se s ní a trošku taktizovat. Měla jsem v hlavě místo, kde jí zkusím nastoupit, ale nakonec k tomu ani nedošlo, protože mezera vznikla už dřív. Tak jsem si pak mohla celou cílovou rovinku vychutnávat tu nádhernou atmosféru.

 

Podpora fanoušků byla ohromná, pomohlo to?

Fanouškům patří dík, já ani nevnímala bolest nohou díky tomu povzbuzování, hnali mě neskutečně vpřed, ta medaile trochu patří i jim. Snad si závod užili stejně jako já.

Tvoje týmová kolegyně, Kačka Hladíková (dojela na 16.místě-pozn.red) v cílovém rozhovoru říkala, že v Brilonu se bude slavit. Bude to velké?

Nějaká oslava bude, ale nic velkého, žádný alkohol. Sezona mi nekončí, ještě jedu na dva závody do Belgiie. Myslím, že se to oslaví až po sezoně.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková