Česká síla míří na nejtěžší závod horských kol Cape Epic

Unikátní kombinace: česká značka kol SUPERIOR, český výrobce sportovního oblečení KALAS a dvojice českých lvů Kulhavý-Adel v týmu Superior Lions se spojili, s cílem úspěšně zdolat bikovou Tour de France – jihoafrický etapový závod Cape Epic

Za necelé dva týdny odstartuje v jihoafrických vinicích Lourensford Wine Estate nejtěžší etapový závod světa na horských kolech, legendární Cape Epic. Letos se zde představí i nejlepší český biker všech dob Jaroslav Kulhavý ve dvojici s Filipem Adelem. Poprvé na kolech české značky Superior v barvách nově vzniklého týmu Superior Lions, tato dvojice bude mít zároveň podporu další české značky, kterou je významný výrobce sportovního oblečení Kalas.

Představení týmu a partnerů proběhlo na tiskové konferenci v pražském Vnitroblocku

Olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy – to je jen špička ledovce nekonečné řady úspěchů nejvýraznější postavy české bikové scény, Jaroslav Kulhavý už má na svém kontě tři vítězství na Cape Epic, nicméně letos budou jeho cíle zřejmě jiné. Poté, kdy v roce 2022 ukončil zejména kvůli zdravotním potížím kariéru, se Kulhavý vrací na biky jako, jak říká, „občasný profesionál.“ Na závod se stále dokáže připravit stoprocentně, ale čas musí vyhradit rovněž dalším povinnostem. Mezi ně patří mimo jiné péče o vlastní tým Ostra Multicraft Čeladná a také nová spolupráce s českým výrobcem jízdních kol Superior, kterému pomáhá nejen s testováním a vývojem bikových speciálů.

A právě žhavou novinku, která už prošla náročným testování profesionály týmu jb Brunnex, kde jezdí i Simona Spěšná,  na tratích světového poháru, celoodpružený model Superior XF 9.9 Team prověří Kulhavý na trasách prestižního Cape Epic v nově založeném týmu speciálně pro tento závod s názvem Superior Lions.

Ambice? Světové! Kluků i značky Superior.

Ondřej Cedidla, marketinkový ředitel značky Superior nastínil záměr akce: „Máme světové ambice. Chceme být nejlepší z nejmenších značek a tenhle projekt nám má k tomu pomoci.“

Nemalé cíle si dávají i oba bikeři. Chtěli bychom zabojovat o vítězství v některé z etap a desítka v celkovém pořadí by pro nás byl povedený výsledek. Je to pro nás velká motivace v rámci tohoto projektu dovézt Českou republiku na ty nejvyšší příčky. Na závod se společně připravujeme už od minulého roku a oba se na něj těšíme, shoduje je Kulhavý s Adelem.

Tým Superior Lions propojuje českého lva a odkaz na to, že jak závodníci, tak jejich stroje jsou z České republiky. Projekt podpořil také výrobce cyklistického oblečení, značka Kalas, další česká značka etablovaná v cyklistickém odvětví. Ta navíc ve spolupráci se Superiorem vytvořila sadu limitovaných dresů právě se Superior Lions tématikou.

“Líbí se nám unikátní spojení dvou českých značek, Kalas a Superior. Proto jsme se do tohoto projektu s radostí zapojili. Zaměření na vysoce kvalitní produkt, budování povědomí obou značek na světovém trhu, to jsou jen dva střípky ze strategie, které nás spojují” komentuje František Raboň, marketingový ředitel společnosti Kalas.

Letošní dvacátý ročník Cape Epic se koná 17.-24. března, obsahuje prolog a sedm etap, na oba borce čeká v osmi dnech 613 km a téměř 17000 metrů převýšení. Do cíle v druhém nejstarším jihoafrickém městě Stellenbosch dorazí cyklisté 24. března.

 

Superior XF 9.9 – v prodeji po zahájení Cape Epicu

Nový model Superior XF 9.9 je již třetí generací tohoto celoodpruženého biku. Má přepracovaný rám, vážící 1600 gramů, osazený sadou SRAM Transmission XX AXS.  Vidlice , tlumič a zapletená kola jsou z top řady švýcarského výrobce DT Swiss. V rámu je přepracovaná kinematika pružení, více položená vidlice a napřímená sedlovka. Pomáhá při stoupání a z kopce je klidnější a lépe projíždí terénem. 

 

Foto: Superior, archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková