Janka a Martina, bojovnice z Cape Epicu. Finále!

Předposlední etapa

Počasí se změnilo, ráno nás přivítal déšť. Dnešní etapa se jela v okolí Stelenbosche, měřila 88 km, nastoupily jsme 2500 m a my tentokrát dojely na 8. místě.

Do 5 km jsme se v kopci držely s nejlepšími pohromadě, ale v technicky nejtěžší pasáži Martinu sundaly z biku, protože tam někomu podklouzlo a musela kopec běžet. Teprve pak nasedla, ale to už nám prvních 7 týmů nám odešlo a zůstali jsme v rychlých pasážích o samotě. Opět jsme měli na kontakt sedmé ženy, ale Martina nešťastně spadla ve sjezdu, když musela prudce zabrzdit kvůli jednomu závodníkovi kategorie masters.

Tam mohly naše ambice skončit úplně. Zkontrovala sebe, pak bike, narovnala brzdovou páku, nahodila řetěz a pokračovaly jsme ještě cca 40 km do cíle. Bohužel předjet jsme už nikoho nedokázaly, ale jsme stáhly zásek způsobený těmito okolnostmi pěkně stáhnout. Etapa do byla hezká, traily se nám líbily a dobře jsme si dnes zajely.

Martinu bolí celý člověk, ale věřím, že se zítra na start postaví.

Mě potkal malý technický problém, pokazil se mi cyklokomputer už po 3.etapě, ale zjistila jsem, že mi už ani nechybí. Orientuji se podle watterpointů a posledních 15 km 10 km, 3 km ,2 km a 1 km jsou značeny.

Finále

Poslední etapa.  Těch 67 km a 2000 m nastoupaných bylo na závěr relativně výživných, jely jsme opět takticky a odpoutaly jsme se od 8.týmu cca 5 km před cílem a dojely s 2minutovým náskokem do cíle.

Etapa byla pěkná, trailová a měla dobré flow. Závodilo.se na trailech v okolí Stelenbosch. Jsme rády, že se nám podařilo obsadit v této konkurenci v celkovém hodnocení 7.místo a porazit opět profesionálky.

A naše dojmy, teď, bezprostředně po závodě?
Martina: Pro mě bylo nejtěžší rozjet se ráno v každé etapě. Válce jsme neměli a rozjet se v 6.00 ráno po tmě a v provozu mezi auty nebylo docela možné. Start jsem brala tedy jako rozjetí. Mně to trvá vždy déle, než se rozhýbu a proto se mi první 2 hodiny většinou nejely moc dobře, ale pak to už šlo fajn a ke konci každé etapy jsem přidávala víc, a víc se bavila v trailech. Z Afriky odjíždím s novými zkušenostmi do sezóny a také s dobrým tréninkem na další závody. S výsledkem jsem spokojena.

Janka: Mě limitovaly po 3,5 hodinách problémy s haluxam na levé noze, ale zatejpovaním se mi to zlepšilo a poslední 3 dní i díky chladnějšímu počasí jsem problém už neměla.

V podstatě jsem se cítila celou dobu dobře, poslední den mě v prvním delším kopci nešly ideálně nohy a hůře se mi dýchalo, tuším i třetí den jsem měla tentýž problém. Špatně jsem se cítila v těžkých kamenitých výjezdech na nestabilním povrchu v protivětru, to mi nesedlo a nešlo mi to. Ale sjezdy byly fajn, tam jsem se cítila dobře.

Text, foto: Janka Keseg Števková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková