Ohlédnutí za FOR BIKES + 6 úlovků, které nás zaujaly

Tradiční jarní výstava jízdních kol a doplňků FOR BIKES opět přilákala spoustu cyklistických fanoušků. Brány PVA Letňany byly pro návštěvníky otevřeny od pátku do neděle, vystavovatelé měly k dispozici dvě haly. Ty zaplnily rozmanité expozice, s možností cokoliv ihned koupit a za výhodnou veletržní cenu.

Jaký byl letošní For Bikes? Kdo výstavu navštívil, obrázek si udělal sám. Dost záleželo na tom, s jakým úmyslem sem kdo zamířil. Už předem, kdy pořadatel promoval seznam vystavovatelů, že musíme zapomenout na dobu, kdy dvě haly zaplnily globální prestižní značky, aby představily novinky na nadcházející sezónu. Kdy tak mohli návštěvníci okukovat kola v hodnotě několika set tisíc, která si sice asi nikdy nepořídí (stejně, jako Ferrari), ale pro oko i duši je to zážitek aspoň vidět.

Trend je jiný, novinky se představují v průběhu roku. Důvodů je víc, ale to je jiné, širší téma, nad rámec tohoto příspěvku.

Přesto tu bylo několik povedených expozic, kdy měl návštěvník prostor prohlédnout zajímavé exponáty, ať s motorem, nebo bez.

Kdo si chtěl doplnit před sezónou výbavu, bylo z čeho vybírat. Helmy, dresy, brýle, rukavice a další doplňky, vše na relativně malém prostoru. A navíc, kdy slevy byly u řady stánků hodně zajímavé.

Neméně důležitý parametr této jarní události je ten společenský. Tak nějak přirozeně tu potkáte spoustu přátel, v pozitivním naladění, vždyť sezóna právě začíná. Skoro nikdo nespěchá, je čas se zastavit, po zimě popovídat.

6 úlovků, které musíte vidět

Rakouská značka EVOC a její produkty se těšily velkému zájmu. A právem. Propracované batohy, ať s chrániči nebo bez patří mezi hodně oblíbené. Stejně tak i další  věci z nabídky. Nám padla do oka ledvinka Evoc Hip Pouch Pro, objem je 1 litr, pojme lahev a je pro holky “tak akorát” velká. 

To platí i o další batohy, pěkně sladěné do moderního fialového odstínu. Tahle kolekce se povedla!

Lasoul – tuhle značku jsme vám už představovaly a přinesly i rozhovor s její zakladatelkou Martinou Prokopovou. Kdo chce být originální, miluje barvy a osobitý design (ale najdete tu i černé kousky), líbí se mu, když je produkt Czech made, je právě u Lasoul na pravém místě. 

Doba pro malé značky není jednoduchá, přesto se kolekce Lasoul rozvíjí, posouvá – v nabídce i materiálech. Takže za nás jeden tip – třeba parádní šortky s pružného materiálu, pod které si stačí obléknout spodní kalhoty s vložkou a můžete do sedla. Nebo si je vzít jen jako veselé civilní na pěší výlet.

Když už jsme u toho oblečení, tak ještě jeden zástupce atraktivních designů. ROSTI – to je Itálie a ta jak víme, cyklistu nikdy nezklame. Zastoupení Lom Trading ve svém stánku představila vybrané designy (a že jich je!). Pro dámy i pro chlapy. A my ocenily, že k takovému veselému dresu nechybí ve stejném designu ani ponožky, které si samozřejmě můžete pořídit i samostatně.

Výstava se samozřejmě točila i kolem kol, a i když tu nebyla dominance, co se počtu expozic týče, potěšit jste se mohli. Velký prostor měla španělská Orbea, která si krůček po krůčku získává na českém trhu pozici. Na ploše představila mimo jiné jeden ze svých nejprodávanějších celoodpružených biků – karbonový OIZ, který nabízí jak v továrních barvách, tak i v možnosti vytvořit si vlastní barevnou kombinaci – a bez příplatku. Katalog nebo monitor ukáže některé efekty jen částečně. A tak jsme obdivovaly temné modrou, s prosvítajícími vlákny karbonu.

Když už jsme u kol, tak tu máme Španělsko podruhé. Krásnou expozici měla společnost TS Bohemia, které nabízí kola MMR. Co nás oslovilo? Například u karbonového hardtaila jednoduchý, na pohled subtilní, elegantní rám. 

A pak samozřejmě nadupaná silnička MMR Adrenaline SL 00, v černo-zlatém designu. Špičkové techologie si žádají špičkovou cenu, ale ta byla hodně daleko od tříset. 

Japonský výrobce Shimano představil pestrou nabídku jak silniční, tak i bikové řady. Prohlédly jsme si botky jak z nejvyšší cenové hladiny, tak i ty z opačného spektra. Model Shimano SH-EX 500 má sice určení jako turistické, ale to nic neubralo na kvalitním zpracování, odolné nesmekavé podrážce. Nabídnou tak potřebnou pevnost při jízdě i jistotu při chůzi, zároveň i pohodlí. A za super cenu.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková