POD POKLIČKOU s Eliškou Hanákovou

Náš mini seriál „Pod pokličkou“ šlape dál… Jak se stravuje a co nám dnes uvaří Eliška Hanáková? Pojďme nahlédnout pod pokličku další mladičké naději v české cyklistice

Nejprve Elišky krátké představení, o její cestě k cyklistice, výsledcích, cílech a zájmech

Jmenuji se Eliška Hanáková, je mi 18 let a závodně jezdím na kole. Kombinuji více disciplín silnici, horská kola, cyklokros a nově jsem zkoušela závody na gravelu. Cyklistice se věnuji v podstatě už od dětství, více jsem se jí začala věnovat od 14 let. K cyklistice mě přivedl děda, který jezdil rekreačně. Vzal mě na první závody a od té doby mě to začalo bavit a začala jsem jezdit závodně.

Z výsledků bych určitě chtěla vyzvednout čerstvé čtvrté místo na mistrovství světa v Glasgow, ale taky jsem moc pyšná na šesté místo na mistrovství Evropy v cyklokrosu v belgickém Namuru. Můj asi největší cíl i takový sen je dostat se na olympijské hry. Ve volném čase dělám různé sporty, na které při tréninku nemám moc čas. Dále ráda čtu, luštím křížovky nebo se dívám na filmy. Škola se s tréninkem většinou kombinuje velmi těžko, ale vždy najdu nějaký způsob, jak vše zvládnout.

 

 

Eliško, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co jíš/piješ a čemu se vyhýbáš?  Umíš už vařit? A řešila jsi někdy svůj jídelníček s výživovým poradcem?

 

Snažím se, aby můj talíř byl vždy vyvážený a obsahoval vždy bílkovinu, sacharidy, zeleninu nebo ovoce. Po celou sezónu se snažím jíst stále stejně, jelikož se nechci nijak omezovat a jíst v podstatě normálně celý rok. Co se týče jídla, tak jsem dost vybíravá. Hodně se vyhýbám masu, protože mi moc nechutná, takže ho do svého jídelníčku zařazuji jen výjimečně, a když, tak kuřecí maso. Občas je složité maso nahradit, proto zařazuji do svého jídelníčku jiné potraviny, abych měla dostatek bílkovin. Nejčastěji piji ionťák, vodu a hodně v oblibě mám smoothie. Nechutnají mi bublinkové nápoje, i když po dojetí do cíle si často dám colu nebo fantu na doplnění rychlých cukrů.

Na snídani si nejraději dám ovesnou kaši nebo jogurt s müsli s domácí marmeládou. Po snídani někdy následuje malá svačinka, nejraději mám ovoce. Oběd se skládá z bílkoviny, přílohy, a hlavně hodně zeleniny v podobě salátů. Nejraději mám luštěninový salát s vajíčkem. Po obědě následuje druhá svačinka. Většinou si udělám domácí smoothie. Na večeři si dám většinou to, na co mám chuť. Moje večeře jsou dost rozmanité někdy si dám rybu, jindy tofu nebo někdy jogurt. 

Vařím si většinou sama, občas mi s obědem pomůže mamka, ale ze všeho nejraději vařím nebo peču s mojí mladší sestrou. Snažím se, aby můj jídelníček byl po celý rok téměř stejný, aby tam nebyly velké změny, občas přijde nějaká obměna pro zpestření, ale jinak můj jídelníček zůstává stejný. Už několikrát u nás doma proběhla řeč o tom, že bychom mohli jídelníček probrat s výživovým poradcem, ale zatím na to nikdy nedošlo, protože jsme si vždycky dokázali poradit.

Cyklistická sezóna bývá dlouhá a náročná i z hlediska častého výkyvu počasí. Jak si udržuješ svoje zdraví a čím podporuješ imunitu? 

Dříve jsem bývala často nemocná, s každou změnou počasí mě většinou trápilo nachlazení, nyní je to mnohem lepší. Snažím se dobře oblékat, abych neprochladla a nebyla mi zima. Imunitu podporuji běžnými vitamíny jako je např. vitamín C. Ráda piji čaje s medem nebo si vymačkávám citron.

 

Eliško, popiš nám prosím, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den? Co většinou jíš v den D, tedy v den závodu? A vzpomeneš si, co jsi jedla na MS v Glasgow?

V tréninkový den moc neřeším, co jím, jelikož snesu vše. V den závodu je můj žaludek celkem citlivý na to, co sním, takže si jídlo musím dobře naplánovat. Na snídani si dávám ovesnou kaši, ale někdy to vystřídám a dám si míchaná vejce. Když startuji až v odpoledních hodinách, tak si dávám i oběd, a to mívám rýži na sladko. 

Po závodě do sebe nic moc nedostanu, a tak to bývá většinou až večeře. A v Glasgow? Matně si vzpomínám, ale myslím, že jsem měla na pozdní snídani rýžovou kaši s malinami, borůvkami a medem. Další jídlo jsem měla až dlouho po závodě, jelikož jsme startovali ve 12 hodin, tak bylo na oběd moc brzy. Po závodě jsem si dávala pizzu.

 

Podělíš se s námi o jeden ze svých oblíbených receptů?

Moje oblíbené jídlo, které snídám, je OVESNÁ KAŠE s banánem a datlovým sirupem.

 

Na přípravu jídla budete potřebovat:

  • 45 g ovesných vloček
  • 80 až 100 ml mandlového mléka
  • ¾ banánu
  • špetku skořice

Všechno dohromady rozmixujeme a poté necháme vařit v hrnci do zhoustnutí.

Ozdobit můžete čímkoliv, co máte rádi – sirup, čokoláda, oříšky, koření

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… špagety carbonara.
Když peču, tak nejraději…
cuketovou bábovku.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… těstoviny.
V pekárně si nejčastěji kupuji… bagetu.
V kavárně nejčastěji piju…
horkou čokoládu.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou…
tyčinku.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou…
banán.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…
colu.
Na závodech mám vždy (v kapse) nebo na bufetu připravený… ionťák.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…
tyčinka.

Bára Bubílková