Silnice volá ! Jak vybrat správnou helmu ?

Náš malý průvodce, v kterém Vás lákáme pro silniční cyklistiku, dnes pokračuje. Dnes krátce o několika nezbytnostech, které byste s sebou na kolo měli vždy mít. Největší prostor dostává cyklistická helma.

V předchozích článcích jsme vám radili jak a podle kterých parametrů vybrat tu správnou silničku, v druhém díle jsme nakoukli do nabídky treter a nášlapných pedálů.  Dnes krátce o několika nezbytnostech, které byste s sebou na kolo měli vždy mít.

Silniční helma. Ochrana i ozdoba.

Chraňte si to nejcennější. Vozit helmu by mělo být samozřejmostí. Bez ohledu, zda jedu závodním tempem po silnici a nebo na výlet po cyklostezce. Hlava je křehká a nevyměnitelná „součástka“ našeho těla. Při pádu hlava setrvačností pokračuje ve směru pádu – těžko ji udržíte. A podle vědeckých výzkumů stačí rychlost pouhých 11 km/hod a náraz na tvrdý předmět může přivodit smrtelné zranění.

pictureprovider (3)
Dámská helma GIRO Amare osloví i nenáročnější cyklistky. Má 26 větracích otvorů a je k dostání v několika barevných provedeních

Co sledovat při výběru helmy ?

Pevnost
V současnosti jsou helmy vyráběny technologií zvanou „ in-mold“. Do plastové skořepiny se vstřikuje specielní polystyrenová hmota, s různou hustotou – podle toho, kde je kritické místo vzhledem k možnému pádu. Kvalitnější helmy mají také přídavky dalších materiálů – karbonu, kevlaru. Taková helma je pak pevná a zároveň velmi lehká.

asset
Silniční helmy Scott mají prověřený odvětrávací systém

Odvětrání
I tím se helmy liší. Při výkonu se hlava zahřívá a oproti zbytku těla je přeci jen méně ochlazovaná vzduchem. Dobré helmy mají systém otvorů tak šikovně, že vám pustí chladný vzduch dovnitř, tak aby se hlava ochladila a teplo se odvede zadními průduchy.
Váha
Čím lehčí, tím přijemnější pocit- vždyť ji nesete celou vyjížďku na hlavě. Výrobci díky moderním technologiím atakují hranici 200g !

 

 

 

 

Vyberte správnou velikost

Důvody, proč cyklistická helma musí dobře sedět, jsou jasné: v případě pádu musí zůstat na hlavě, zároveň však musí být pohodlná. Proto nakupujte v kamenném obchodě. Helmy se nabízí v různých velikostech a také tvarech.

girosuperfit

 

Většina z nich je vybavena v zadní časti mechanismem na regulaci velikosti, takže si můžete obvod doladit skutečně na milimetry.

pictureprovider (2)
Upínací mechanismy umožní doladit velikost na milimetry

 

Dvě kola, dvě helmy ?

Záleží na vaší peněžence. Nepsané cyklistické pravidlo říká, že na silniční kolo se používá helma bez štítku. Ale mnoho helem se prodává se štítkem odnímatelným, takže pokud jezdíte na silničním i horském kole, vystačíte s jedinou helmou.

Co ještě vozí silničářka?

63180

Cyklistickou brašničku -na silniční kolo volíme menší, která se uchytne pod sedlo. Do ní patří základní výbava: montážní páky a náhradní duše, eventuelně lepení.  Tohle mějte bez ohledu na to, jestli umíte výměnu defektu sama nebo ne. Určitě se najde někdo, kdo v případě nouze rád pomůže.  Do kapsy u dresu pumpička, energetická tyčka, peníze a můžete vyrazit vstříc prvním kilometrům.

produkt_243_1_medium
Praktický multipack od značky Bontrager

Co na sebe….to nás čeká příště a máte se na co těšit! Módní koutek bude plný krásy a barev. A to nás baví…

Autor: KajaP

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková