Boj o OH začíná – Martina Sáblíková dnes na startu časovky !

Kdo sleduje ženskou cyklistiku, dnešní večer bude jistě s napětím sledovat přímý přenos z mistrovství světa, které hostí americký Richmond. Martina Sáblíková, už řadu let i cyklistka, se postaví na trať časovky a bude bojovat o umístění v TOP ten, kterým by vybojovala účast na OH v Riu….

Olympijské hry jsou snem každého sportovce a ačkoliv Martina Sáblíková si jich v zimní podobě užila několik a se vší parádou ( 3x zlatá ! ), účast na té letní je jejím velkým snem. A to, že je to cíl víc než reálný, dokazuje i historie těchto dvou sportů – skvěle zkombinovat je dokázala Kanaďanka Clara Huhges, je medailistkou z OH v cyklistice z Atlanty a v rychlobruslení z Turína i Salt Lake City.

Martina Sáblíková potřebuje k nominaci na OH dokončit světovou časovku na 10. místě v redukovaném pořadí národů. Čeká jí bolavých 30 km, s  převýšením 192 m, ale připravená je dle dostupných informací skvěle !
Dva dny před startem poskytla rozhovor, který jsme převzaly z jejích oficielních webových stránek.

 

Do Richmondu jsi vyrazila s dostatečným předstihem. Jak se cítíš?
Aklimatizace proběhla v pohodě. Nemám žádný problém, ale uvidíme až při samotném závodě, jak všechno půjde. Vím, že se k úspěchu musí sejít úplně všechno.

Před odletem jsi měla trochu obavy z technické trasy časovky. Jaká je realita?
Poprvé jsem na trať mohla jít v neděli. Je tam dost zatáček, ale naštěstí jsou docela široké. Snad to nebude takový problém. Na trati je jeden asi 400 metrů dlouhý kopec. Včera jsem projížděla trasu za Michalem Schleglem a Pepou Černým, kteří jedou časovku do 23 let, abych něco okoukala. Hlavně těch pár zatáček, kde si nejsem úplně jistá. A když to půjde, pojedu dnes za někým z nich při časovce v doprovodném autě, abych to viděla i při závodě.

Radil ti i sportovní ředitel týmu AWT-GreenWay René Andrle, který za tebou rovněž do Richmondu přiletěl?
Včera se mnou nějaké pasáže projel, a když jsem něco dělala špatně, hned mi to řekl. Jel na kole jen v botaskách, byla to docela sranda. Jinak jeli s Petrem v autě a všechno, co potřebovali, mi říkali do vysílačky. Chtěla jsem si to už takhle vyzkoušet, proto jsem vysílačku vezla.

Kde jsi trénovala, než vás pustili na trať?
Našli jsme si s Petrem kousek za městem takovou silnici se zatáčkami, kde byl klid. Skoro tam nejezdila auta.

Když pomineš zatáčky, bude to pro tebe i s ohledem na to stoupání časovka šitá na míru?
Toť otázka… Před tím stoupáním je sjezd, kde člověk jede 65 kilometrů v hodině, pak zatáčka doleva a kopec asi 400 metrů. Záleží, jak kdo to pustí. Já jsem každopádně ráda, že to není jen rovina, ale když se do toho stoupání musí takhle najíždět, bude to těžší. Dokázala bych si představit lepší časovku, není to úplně pro mě. Těch zatáček je na můj vkus dost, bude to takový kolotoč ve městě. Ale trať je pro všechny stejná a já doufám, že se s tím poperu.

Tušíš, zda dorazily všechny největší soupeřky?
Startovka ještě nebyla uzavřena, ale vzhledem k tomu, že jde o přímou kvalifikaci na olympiádu, tak z té elity asi moc lidí chybět nebude.

Začínáš už cítit před závodem nervozitu?
Zatím ne. Když jsem byla poprvé na trati, dýchlo to na mě, ale takovým tím správným způsobem, že už jsem si přála závodit.

Jak vypadaly poslední tréninky?
Včera jsem jela úseky, dnes už mě čeká jen hodina volné jízdy. Nechávám si všechno na závod, za dva dny už stejně nic nenatrénuju. Vím, že jsem v přípravě udělala maximum.

Máš v hlavě nějaké vysněné umístění?
Pro mě je prioritou ten postup na olympiádu, bylo by to splnění dalšího snu. Trať mi až tak nesedí, ale udělám vše pro to, abych se do Ria kvalifikovala. Budu se rvát, abych si po závodě mohla říct, že jsem tam nechala úplně všechno. A uvidíme, na co to bude stačit.

Počasí vám zatím v Richmondu přeje. Jaká je předpověď na tvůj závod?
Zatím je sluníčko, přes den kolem 28 stupňů. Začalo trochu víc foukat, ale má být i dál podobně. Takže počasí určitě nebude problém.

Přímý přenos vysílá od 19.25 ČT Sport.

A Dámy na kole budou držet palce !!!

Autor: Kája P.

Foto: Facebook

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková